[#1] AlfaRAM 1200-1
Witam,

Nazywam sie Darek i to moj pierwszy post tutaj :)

Mam pytanie - mam AlfaRam 1200 do Amigi
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=937
http://amiga.resource.cx/manual/MemoryMaster1200.pdf
takie coś

jest na nim zainstalowany koprocesor mc68882 i kwarc 32 Mhz ETX 3d

dodatkowo posiada pamieci ZIP 20 pinowe 8 kostek. z tego co wyczytalem daje mi to 5 MB dodatkowego ramu (1 wbudowany + 4 z kostek). Kostki MB814400A-70
http://www.datasheetarchive.com/Indexer/Datasheet-035/DSA0017996.html

Ile takie cos moze byc warte? Samo rozbudowanie pamieci o 4 MB widzialem na Allegro po 150 - 200 zl. Tutaj dochodzi koprocesor i Kwarc ktory pozwala aby koprocesor chodzil szyciej niz 14mhz (tak wyczytalem z manuala).

Czy 8 kostek ZIP faktycznie daje mi 4 MB ?

Dziękuje za informację.
Dopiero raczkuje w swiecie Amigi - jestem na etapie poszukiwania mojej 1200 :)
[#2] Re: AlfaRAM 1200-1

@rdstudio, post #1

Witaj,
tak, 8 kostek daje 4 MB dodatkowego ramu, tak jest napisane w manualu. 16 daje 9 MB.

Co do koprocesora, to ktoś już niedawno o tym pisał. Przydatny przy nielicznych programach i niektórych grach. Zależy do czego będziesz używał Amigi.

Co do wartości... Trzeba śledzić Alleserwis...

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2010 21:42:37
[#3] Re: AlfaRAM 1200-1

@rdstudio, post #1

Witam! Tak jak sam napisałeś, na pewno warta jest w granicach od 150 do 250 zł nie więcej. Pozdrawiam!

[#4] Re: AlfaRAM 1200-1

@Mayolika, post #3

Za niewiele więcej można kupić turbo z 030 i 8MB , 250 zł za sam RAM to cena z kosmosu . Ale jak wiemy mamy wolny rynek :)

[#5] Re: AlfaRAM 1200-1

@PrzemasIII, post #4

Na allegro jest mały ruch i sprzedający wystawiając wysokie ceny chcą do nich przyzwyczaić potencjalnego kupującego.
4MB Fast nie poszło za 150zł, teraz jest za kilka mniej, 8MB nie poszło za 200, sprzedający odpuścił a następny próbuje od 250zł.
Mając głowę na karku i trochę cierpliwości można trafić słabsze turbo z 030 za 300zł.
Ale jak ktoś wczoraj zdecydował że kupuje już teraz to dziś wyda 250zł za fast a jak za kilka miesięcy będzie odsprzedawał to będzie mocno zdziwiony brakiem chętnych na proponowaną cenę.

Pozdrawiam
[#6] Re: AlfaRAM 1200-1

@rdstudio, post #1

Na Twoim miejscu to sprzedałbym pamięci ZIP oddzielnie. 2MB (czyli 4 układy) chodzą na ebay-u po 10EUR.
Czyli same układy ZIP są warte 40EUR.
A samą kartę zkoprocem bez RAM-u wystaw bez ceny minimalnej na ebay-u. też 20EUR powinienieś dostać. OK
Oczywiście ebay i PayPal swoje prowizje weźmie...

Jakby nie licząc wartość całości jest poniżej 200PLN.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 11:37:45
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem