[#1] 2 karty CF na jednej taśmie
elo
Mam kolejne pytanie, na które nie znalazłem jak do tej pory odpowiedzi.
Czy istnieją taśmy na dyski 2,5'' na 2 urządzenia ?
Tak mi się jakoś pomyślało żeby zainstalować w ami 2 czytniki CF, jeden by miał wyprowadzenie na zewnątrz żeby łatwo przenosić dane, a drugi byłby w środku ami,
Jeżeli nie istnieje taka taśma to mogę to zrobić poprzez "pszejściufkę" chyba z elboxu była taka, ale wydaje mi się że czym mniej tego typu złączy tym lepiej.
ogólnie wszystko już zaplanowałem tylko nigdzie nie mogę znaleźć takiej taśmy.
Jeżeli ktoś wie gdzie nabyć tasiemkę to proszę o informacje :)

[#2] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #1

Pewnie się da, raczej nic nie stoi na przeszkodzie, skoro można dwa klasyczne, talerzowe hd, albo hd i napęd cd - to i pewnie dwie karty CF.

Zastanawiam się tylko, czy jest sens z tą drugą, wyprowadzoną na zewnątrz do przenoszenia danych? Chyba wygodniej będzie skorzystać z dobrodziejstwa PCMCIA - kupujesz za grosze adapter PCMCIA/CF i hejka. Zero kłopotów.

Z szacunkiem
Des

[#3] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #1

Hmm z tego co rozumiem chcesz miec jedna CF jako dysk czyli CF-IDE, a druga uzywac jaka pamiec przenosna. Wiec na ta druga proponuje kupic czytnik CF na zlacze PCMCIA, sa one nie droge i w standardzie HotPnP - czyli podlaczasz i wyjmujesz karte przy wlaczonej Amidze. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie, bez zbednych kabli i montazy, a do tego taki czytnik jest tani.

[#4] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Des, post #2

hmm
Tego nie brałem pod uwagę, bo nie wiedziałem że istnieje taka możliwość, coś sie naczytałem o 4 mb, jakieś ograniczenia, trudno dostępne karty itp.
Mogę kupić obojętnie jaki adapter na PCMCIA ? czy musi być jakiś konkretny model ?

[#5] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #1

Hmm z tego co rozumiem chcesz miec jedna CF jako dysk czyli CF-IDE, a druga uzywac jaka pamiec przenosna. Wiec na ta druga proponuje kupic czytnik CF na zlacze PCMCIA, sa one nie droge i w standardzie HotPnP - czyli podlaczasz i wyjmujesz karte przy wlaczonej Amidze. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie, bez zbednych kabli i montazy, a do tego taki czytnik jest tani.

[#6] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #4

jezeli chodzi o pamiec to przy golej A1200 spokojnie smiga, z 4mb Fast tak samo, 8mb to juz zalezy od karty, bo np. moja Elsat E1208 8 mb nie koliduje z PCMCIA. Jak masz jakas karte procesorowa to tez mozesz byc spokojny o dzialanie.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 21:43:18
[#7] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #4

Oczywiście, że istnieje taka możliwość. Stosunkowo niewiele kart pamięci i turbo blokuje PCMCIA. Zdaje się, że zdecydowana większość tu się udzielających korzysta z PCMCIA jako portu do kart dla przenoszenia danych z pieca.

Tak, możesz kupić obojętnie jaki adapter. Jeśli występują problemy, to z kartami CF, tu czasami trzeba pokombinować, nie każdą ceefkę Amiga dobrze znosi.

Ale adapter to adapter, każdy jest taki sam, każdy będzie działał z Amigą. Wszak to bardzo proste ustrojstwo, zwyczajna przelotka.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@QUAD, post #1

mialem takie rozwiazanie w A600 (w mojej galeri chyba jest fotka)
czytnik CF IDE musi miec mozliwosc ustawienia zworek.

co do karty PCMCIA > CF ..nie wiem moze dla kogos to malo ale 4 GB smigalo

[#9] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Doman89, post #6

Tak Ci się wydaje tylko, że nie koliduje, spróbuj zapełnić cały RAM kopiując do niego pliki z karty CF na PCMCIA to zobaczysz, co się stanie jak zostanie zapełnione więcej niż 4MB FAST. Karty procesorowe nie wszystkie rozwiązują ten problem, te które mają ograniczenie do 8MB go nie rozwiązują.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 23:24:30
[#10] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@rafgc, post #9

Ale po co zapełniać cały RAM? Skoro się wie, że jest ograniczenie, że powyżej 4 MB komputer się buntuje... To się nie zapycha całej dostępnej pamięci. 4 MB to jak dla Amigi baaaaaaaaardzo dużo, prawda? Poza tym - zawsze można kopiować z CF prosto na dysk.
Tak czy owak - adapter pcimka/ceewka świetnym udogodnieniem jest. W czasach dawnych, gdy modele z PCMCIA wskoczyły na rynek, mało kto i mało do czego sensownie używał tego interfejsu. Dziś jest przydatny bardzo, ot takie wygodne okienko na świat.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Doman89, post #6

Karta jaką będę miał to ponoć M-tec 030-28MHz z 8mb ram ale to dopiero po nowym roku :)
Dzięki za odpowiedzi już wszystko kumam.

Życzę szczęśliwego nowego roku :)

[#12] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Des, post #10

np. przy kopiowaniu duzego pliku 100 MB .. Amiga bedzie wykorzystywac cala dostepna pamiec dzielac 100 MB na bloki np po 8 MB ..w tym wypadku mozesz zobaczyc zolte guru :)

jak ominac ten problem ? uzyc File Mastera ustawic max bufor kopiowania 3 MB(odpalony system troszke zajmuje) i po sprawie OK

co do karty M-TEC 030/28 trzeba bylo poczytac .. nie jest ona PCMCIA FRENDLY

Ostatnia modyfikacja: 31.12.2010 10:11:28
[#13] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@rafgc, post #9

Rafgc nie wydaje mi się tylko, zrobiłem jak powiedziałeś i sprawdziłem z ciekawości, podłączyłem kartę PCMCIA i z niej kopiowałem bezpośrednio do RAM DISKu, pozostało mi z 8mb 51 912 wolnej pozostałej i żadnego błędu nie otrzymałem. Tak więc skoro piszę, że nie koliduje to nie koliduje. Jak byś chciał to mogę Ci fotki zrobić i przesłać jak byś myślał, że wymyślam ;)

[#14] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Doman89, post #13

Przepisz potem te dane z RAM: do HD i napisz czy się udało ?

Pozdrawiam
[#15] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@HOŁDYS, post #12

Nie miałem wielkiego wyboru w doborze karty, kolega co mi sprzedał amigę ma również kartę M-tec za jedyne 250zl więc chyba się opłaca, bo jak lookam na allegro to za ram 8mb trza dać 200 złociszy, nie zamierzam przenosić nie wiadomo jak dużych plików, czasami jakąś gierce w formacie ADF. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
Amigę traktuję jako hobby, mialem różne amigi, poczynając od a500 na a4000T by escom kończąc razem z cyberstormem PPC. Póżniej poszedł pegazos 2 na którego czekałem jakieś 6 miesięcy. Więc do amigi wracam głównie z powodu starych, mega miodnych gier z czasów "dzieciństwa", teraz wszystkie gry jakie wychodzą są 3D, nie ma już czegoś takiego jak na benefactor, nie mówiąc już o jakichkolwiek pinbalach.
Kończę i życzę szczęśliwego nowego yorku wszystkim owcom :)
Wiem że poszło trochę poza temat, ale to z powodu nadmiaru rudej wódy na myszach we krwi.

[#16] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@RadoslawF, post #14

RadoslawF jako ze nie mialem wczesniej czasu to dopiero dzis zrobilem test nr.2 jak napisales. A wiec z karty CF na PCMCIA skopiowalem dane do RAM DISKu, zostalo mi ok 10 000 wolnej pozstalej. Pozniej skopiowalem zawartosc RAM DISKu na dysk. I wszystko zakonczylo sie powodzeniem :)
Ma ktos jeszcze jakis pomysl zeby mi udowodnic ze moje 8 Fastu koliduje i tylko mi sie wydaje ze jest wszystko dobrze?

[#17] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Doman89, post #16

Tu mnie zaskoczyłeś, jeśli te przekopiowane dane są poprawne (jeśli to archiwa to czy dają się rozpakować bez błedu) to nic tylko się cieszyć.

Pozdrawiam
[#18] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@Doman89, post #16

Masz po prostu szczęście, obszar PCMCIA pokrywa się dokładnie z drugą połową obszaru 8MB i to normalnie wynika z mapy pamięci, nie da rady tego przeskoczyć bez procesora z 32bitową szyną danych, jeden test, który nie spowodował problemów o niczym nie świadczy. Nikt nie wymyślił tego by straszyć ludzi, u różnych ludzi występują różne efekty, ktoś już raz ktoś pisał, że ma takie rozszerzenie jak Ty i kartę sieciową, amiga się zawiesza przy korzystaniu z przeglądarki i zużyciu pamięci powyżej 4MB, tak samo w przypadku fastu do A600, hołdys korzysta z czytnika pcmcia przy 9.5MB, z kolei u innego użytkownika w ogóle nie działał ten port bez wyłączenia dodatkowych 4MB Fastu, taka mała loteria. Dobrych testów na kolizję nie znam.

To nie prawda, że można brać byle jaki czytnik na PCMCIA, bo są dwa rodzaje 16bitowy PCMCIA i 32bitowy cardbus, który nie będzie działała z amigą.

[#19] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@rafgc, post #18

Jeśli chodzi o czytnik PCMCIA, zgadzam się z Desem, wystarczy dowolny, bo to zwykła przelotka. Jednak Rafgc ma rację, że przy wyborze należy się upewnić, że nie dostajemy 32 bitowego CardBusa. Pomijając wszystko inne, CardBus fizycznie nie będzie pasował do portu PCMCIA w Amidze. Chodzi o grubości wyżłobień, czy tak jakoś, na krawędziach bocznych czytnika. (ktoś już o tym na PPA pisał).
Dla niewtajemniczonych samo określenie "dowolny" może być mylące, a sprzedawcy bardzo często zamiennie używają określenia CardBus i PCMCIA, nie widząc różnicy.

Inna rzecz, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, pojawiają się ostatnio czytniki PCMCIA do kart typu I, II, III oraz IV. Może warto się zainteresować takim, w odróżnieniu od czytników dla kart typu I, II.
Chociaż nie wiem, czy nie jest to jedynie "chłyt martetingowy".

[#20] Re: 2 karty CF na jednej taśmie

@rafgc, post #18

To nie szczęście - w konflikt wchodzi obszar pamięci PCMCIA, a karta CF jest jak dysk IDE - ma parę rejestrów. Obszar rejestrów IO kart PCMCIA nie wchodzi w konflikt z pamięcią 8MB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem