[#1] Amiga 600 i fdd
Mam problem z moją A600. Amiga się budzi, stacja ładnie puka ale gdy włożę dyskietkę nie ma żadnej reakcji. Próbowałem na innej stacji i jest to samo. Rozebrałem ami i płyta wygląda dość ładnie, jest tam chyba 5 elektrolitów i nie są spuchnięte, jeden wy lutowałem ale nie mogłem sprawdzić miernikiem bo mam tylko do 2mikroF ale pokazywało że ma jakąś pojemność. Pamiętam że jakiś czas temu oglądałem na niej demo i w pewnym momencie zaczął charczeć dźwięk na 2 kanałach potem zwalniać aż "padło" całkiem. Próbowałem też inny zasilacz i czyściłem nóżki epromu z kikiem. Szkoda mi mojej przyjaciółki i chciałbym ją jeszcze wskrzesić choć mam sprawną A1200.

[#2] Re: Amiga 600 i fdd

@mariusz_ino, post #1

ehhh pozostaje Ci jedynie usunąć z podpisu "a600" :(
A tak bardziej serio, to niech się fachowcy wypowiedzą :)

[#3] Re: Amiga 600 i fdd

@parallax, post #2

No to mnie pocieszasz ;)

[#4] Re: Amiga 600 i fdd

@mariusz_ino, post #1

zgłos sie do elekrtornika

Ostatnia modyfikacja: 01.01.2011 14:53:35
[#5] Re: Amiga 600 i fdd

@mariusz_ino, post #1

Jeśli był problem z dźwiękiem, to prawdopodobnie uszkodził się układ PAULA, który jeśli się nie mylę tez bierze udział jako jeden z scalaków w obsłudze FDD.

[#6] Re: Amiga 600 i fdd

@rafgc, post #5

Udało mi się odpalić ami, wczytuje demo z dyskietki zaczyna się dobrze ale po minucie zaczyna charczeć dźwięk, po około 3 minutach zaczyna wyświetlać jakieś artefekty i wiesza się. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu ami się odpala , stacja puka ale już nie czyta. Prawdopodobnie jest coś nie tak z paulą, spróbuję załatwić hot air i ją tym potraktować. Czy kondensatory elektrolityczne gdyby straciły pojemność (są 4sz.) mogłyby powodować takie objawy? Czy układy na płycie a600 nagrzewają się dość mocno? Jak ami się schłodzi to startuje ale potem problem się powtarza. Ma ktoś może płytę do a600?

[#7] Re: Amiga 600 i fdd

@mariusz_ino, post #6

Najpierw wymień wszystkie elektrolity, później dłub dalej. Jeśli masz dostęp do oscyloskopu to ładnie zobaczysz co jest nie tak :)

[#8] Re: Amiga 600 i fdd

@mariusz_ino, post #6

Sprawdź dla pewności jeszcze gniazdo w amidze, czy nie ma pękniętych lutów, brak napięcie -12V objawiał się problemami z dźwiękiem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem