[#1] MC68030RC50C non FPU
Trochę się zawiodłem. Ale tylko przez niedopatrzenie. Okazuje się że MC68030RC50C nigdy nie posiadała FPU czyli koprocesora matematycznego.
Oto opis : http://pl.wikipedia.org/wiki/MC68030
Identyczny procesor posiada moja karta ACA 1230. Zwiódł mnie trochę opis na stronie : http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=43&products_id=1005
Zaznaczono tam cyt : "Full 68030 running at 56Mhz", owo full to CPU+MMU, które to na nic się zda-zapewne.
Nie byłoby żadnego problemu, gdyby nie mały grzybek, karta nie posiada gniazdka na FPU 68882, więc koprocesor będzie niedostępny na mojej konfiguracji. Odpalałem Breathles i Alien Breed 3D, jakoś dziwnie wolno to szło. Pamietam że na CD32 Z Pro Module z koprockiem szło szybciej, a tam była 020 14 MHz.
Ale już nie będę kombinował. Wszystko śmiga bez zwisów. Wczoraj cały dzień Amiga była na "fali",,, :( :)

[#2] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #1

68030 nigdy nie miał FPU, pełne wersje były wyposażone tylko w MMU. MMU może Ci się przydać w Shapeshifterze - zewnętrzny driver graficzny Savage działa super. Co do FPU, to bardzo niewiele gier go potrzebowało.
Może gry które wymieniłeś pod CD32 wykorzystywały Akiko?

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 20:13:01
[#3] Re: MC68030RC50C non FPU

@wali7, post #2

Całkiem możliwe, ale o ile pamiętam Alien Bredy 3D i Breathless korzystały z FPU. W końcu to gry 3D.
Najbardziej mam "żal", że Jens nie zamontował podstawki pod MC 68882 na kartach serii ACA, zawsze mógłby zarobić parę groszy na konfigu z FPU (dla maniaków jak ja). Szybkość jest impomująca jak na 030 - ponad 12 mips i prawie 12k dhrystonów...

[#4] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #3

Na CD32 gry mogły działać szybciej ze względu na akiko.
[#5] Re: MC68030RC50C non FPU

@tszczurek, post #4

microcosm, gloom i?

[#6] Re: MC68030RC50C non FPU

@fazior, post #5

gunship 2000

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: MC68030RC50C non FPU

@fazior, post #5

Gloom chodził bardzo płynnie, szło grać na pełnym ekranie na max detalach. Czy jest gdzieś opis układu AKIKO ? OK

[#8] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #1

Shoenfeld tłumaczył ma eab.abime.net że wsadzenie tam koprocesora albo socketu dla koprocesora uniemożliwiłoby osiągnięcie trybu burst z czasami 2-1-1-1. Może to dla niego taki proof of concept dla następnych konstrukcji -- dostał szybkie pamięci SD-RAM (pisał o modułach 200MHz) i nie zawahał się ich użyć .

Brak FPU to może jest jakaś wada wszystkich tych jego nowych kart ACA, ale z mojego punktu widzenia te karty i tak są ciekawe. Może niedługo będę mógł się pochwalić nabytkiem ACA630/30MHz... Kto by pomyślał, MMU i 64 MB w A600 .
[#9] Re: MC68030RC50C non FPU

@ppascal, post #8

Dzisiaj brak kooproca nie jest jakąś specjalną wadą.
Kiedyś spora część kart turbo było kupowana przez miłośników grafiki 3D i tam kooprocesor bywał nieodzowny, dzisiaj dla miłośników głównie starych gierek kooprocesor nie jest specjalnie użyteczny.
Potrafi go wykorzystać kilka gier, głównie portów PFS z PC.

Pozdrawiam
[#10] Re: MC68030RC50C non FPU

@ppascal, post #8

odpaliłbym tam linuksa, tylko w konsoli, dla picu :)

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 00:14:30
[#11] Re: MC68030RC50C non FPU

@UZi, post #10

Linux wymaga MMU a to 030 już ma.
Tyle że sama konsola bez interfejsu graficznego to raczej do specyficznych zastosowań lub dla miłośników shella.
Amigowcom nie polecam, ale oczywiście da się.
Amigowiec to ktoś kto od najbardziej prehistorycznej wersji WB jest przyzwyczajony do interfejsu graficznego, ale z drugiej strony przed shellem nie ucieka.

Pozdrawiam
[#12] Re: MC68030RC50C non FPU

@UZi, post #10

Zamierzam, zamierzam linuxa/bsd, co ruszy . Zamierzam też uruchomić tam inny eksperymentalny system, ciekawe co z tego wyjdzie.

@RadoslawF
A propos miłośników shella, a zwłaszcza vim-a: vim na Amidze to jej killer-ficzer jak dla mnie :) Otóż amigowy emulator terminala obsługuje czcionki pochyłe -- nie znalazłem dla Linuxa żadnego terminala z takim ficzerem... który wydawałby się banalny, w dobie terminali z zakładkami, przezroczystym tłem i innymi cuda-wiankami. A na Amidze jest :) Nic piękniejszego niż kod w vim-ie, z komentarzami obstylowanymi kursywą.

[#13] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #3

POMIMO WSZYSTKO SZKODA ZE NIE MA FPU kilka fajnych gierek 3d jednak kożysta z tego!
Szybkość na 030 imponująca!!! Co by się działo gdyby podobna konstrukcje karty dostała 060!!!
[#14] Re: MC68030RC50C non FPU

@BULI, post #13

To wymień te kilka tytułów gier dostępnych tylko na kooprocesor ?

Pozdrawiam
[#15] Re: MC68030RC50C non FPU

@RadoslawF, post #14

Ja znam tylko Quake. Potrafi wykorzystać ten kawałek krzemu Doom (opcja -fpu) i być może Descent, Heretic, Hexen oraz DukeNukem3D czyli "nowe" porty gier z PC.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 21:33:02
[#16] Re: MC68030RC50C non FPU

@RadoslawF, post #14

Hej, hej spokojnie- dlaczego pytasz o tytuły działające tylko pod FPU? Ja o nich nic nie napisałem. A gry które kożystają z FPU, szczególnie przy słabym CPU, działają lepiej. Sprawdziłem na A1200 (020) + 8 Fastu + FPU.
Gloom Delux, NEMAC, nawet TFX działa "znośnie" na myszce w trybie arcade (o ile nie ma zbyt wielu przeciwników w powietrzu ;) - Zadowolony?!

Tytułów jest więcej, ale nie "dużo więcej"

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 21:59:03
[#17] Re: MC68030RC50C non FPU

@waldiamiga, post #15

To ja zadam pytanie z innej beczki, ale podpinajac sie pod watek
Jak uruchomic ADoom-a tak, by wykorzystywal FPU? Albo robi to i opcha -FPU nie jest konieczna (030 + FPU), albo ja nie wiem, w jaki sposob to odpalic. ;)

Swoja droga, ciekaw jestem tej ACA w praktyce, vs moja. Jakby ktos z okolic Kato posiadal - niech wpada na piwko ;)
[#18] Re: MC68030RC50C non FPU

@BULI, post #16

Rozmawiamy w kontekście posiadacza karty 030/56MHz, nie porównuj jej do 020/14MHz, jej osiągi są jednak kilka razy lepsze i nie widzę potrzeby wspomagania jej kooprocesorem w przypadku gier.
A skoro napisałeś: "POMIMO WSZYSTKO SZKODA ZE NIE MA FPU kilka fajnych gierek 3d jednak kożysta z tego!" zrozumiałem że te kilka fajnych gierek nie uruchomi bez kooprocesora lub będą chodzić znacząco wolniej.

Pozdrawiam
[#19] Re: MC68030RC50C non FPU

@jw_amigowiec, post #17

ADoom nie wiem czy ma możliwość ale jeden z portów o nazwie AmigaDoom miał do wyboru dwa pliki startowe Doom-020 i Doom-881, ten drugi pewnie wymagał kooproca.

Pozdrawiam
[#20] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #1

Jeżeli chodzi o 68030 z koprocesorem 68882 to porty gier wykorzystujące FPU dużo szybsze nie są - trochę inaczej sprawa się ma w wypadku 68060 - tam wbudowany kołoprocesor jest dużo szybszy (ale z powodu braku niektórych instrukcji trzeba użyć odpowiednich bibliotek albo OxyPatchera). Z grami nie ma więc problemów. Jeżeli chodzi o programy wykorzystujące FPU to są to głównie programy do renderowania grafiki 3D - w ich przypadku czuć już większe przyśpieszenie, ale wcale nie ogromne (inaczej sprawa się ma w przypadku gołej A1200 i koprocesora - wtedy wersja na FPU dodaje niezłego kopa). W przypadku programów wymagających FPU i korzystających z systemowych bibliotek matematycznych jest możliwość podmiany bibliotek na takie, które na CPU "udają" FPU - program będzie działał, ale wolno - wolniej niż jego wersja na sam procesor. Według mnie jedynym bólem przy braku koproca są dema - duża ich część wymaga FPU (chociażby po to, żeby wygenerować jakieś tablice itp - bardziej z wygody kodera niż konieczności użycia FPU), a często dema są pisane "nie pod system" i z FPU porozumiewają się bezpośrednio. Z drugiej strony - duża część dem korzystających z koprocesora potrzebuje co najmniej 68040...

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 14:45:02
[#21] Re: MC68030RC50C non FPU

@RadoslawF, post #19

W związku z tym ja mam też pytanie. Dodam tylko że karta działa naprawdę imponująco. Wystarcza jej standardowy zasilacz Amigi, jednocześnie nie koliduje z PCMCIą. Nie zaznałem jakiś "guru" nietypowych. I ładnie wygląda górna belka : 1.8 MB Chip i zawsze ponad 64 MB Fast.
Pytanie gdzie znaleźć te porty ADoom, Duke 3D itd.. I czy zadziała to na moim konfigu.
Mam juz OS 4.0 na AGA, sprubuje przebrnąć instalację. I zobaczę jak pójdzie Amigowy Warcraft 2...

[#22] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #21

Z pcmcia koliduje tylko pamięć Fast powyżej 4MB i jakieś dziwne wynalazki naśladujące karty turbo w których producent chciał zaoszczędzić za wszelką cenę.
Porty pecetowych gier znajdziesz tradycyjnie na aminecie, ale dane gier musisz szukać we własnym zakresie.
Na twoim konfigu nie zainstalujesz OS4.0, wymaga on PPC którego nie masz.

Pozdrawiam
[#23] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #21

U mnie na lekkim zasilaczu od aA500 latają A1200+060/80MHz.

[#24] Re: MC68030RC50C non FPU

@altcomputing, post #23

U mnie (swego czasu) na lekkim szło:
Blizard PPC 240 mHz + 128 Fastu
BVision
3,5 calowy HD
CD-ROM
[#25] Re: MC68030RC50C non FPU

@BULI, post #24

U mnie ledwie BlizzardPPC 603p 175MHz/040 25MHz, 48MB ramu i dysk 3,5" 2,5GB. Po podłączeniu CD-Roma następowały zwiechy. Inna rzecz że ten napęd był bardzo prądożerny.

[#26] Re: MC68030RC50C non FPU

@waldiamiga, post #25

Aaa mój Blizard miał 060 a nie 040- może dla tego!
[#27] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #21

Jak chcesz to możesz też przetestować produkcje Francuza, czyli MP3, Viewer, czy port HOMM2. To jest link:
http://wt.exotica.org.uk/test.html
powinny być jakieś 20% szybsze niż na Blizzardzie.

[#28] Re: MC68030RC50C non FPU

@Don_Adan, post #27

HOMM2, w żaden sposób nie umiem tego odpalić ??

[#29] Re: MC68030RC50C non FPU

@Wojox, post #28

moj komputer potem klikasz na C:HMOM2 .. i tam klikasz HMM2.EXE

[#30] Re: MC68030RC50C non FPU

@HOŁDYS, post #29

This is Amiga HOMM2 release 0.2.
Jak masz tak pisać, to wcale nie pisz, widzę że każdemu wesoło.
Zaprzestan e chyba o cokolwiek pytać...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem