[#1] Uszkodzony ROM
Jestem idiotą i spaliłem sobie ROM. I to 3.1 :(
Wetknąłem go o jedną nóżkę w lewo za daleko i włączyłem Amigę...

Teraz, po poprawnym jego włożeniu mam albo czerwony ekran (z hdd) albo niebieski (bez hdd).

Jest szansa na naprawę? Wymianę w rozliczeniu na nowe kostki? Czy od razu wyrzucać do kosza i kupować nowe?

[#2] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #1

Mam złą wiadomość :(

Nie da się naprawić, doszło do trwałego uszkodzenia struktury.

[#3] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #1

Kupić czyste kości, zaprogramować i używać. ;)

[#4] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #1

nie da sie spalonego ukladu odratowac , tak sie kiedys zastanawialem po cholere commodore wmontowuje podstawki juz od A500 rev 8.1 wieksze o jeden slot niz liczba nozek w chipie ROM

[#5] Re: Uszkodzony ROM

@UZi, post #3

Tak jest.

Trzeba tylko uważać żeby EPROM był na 120ns lub szybszy. Niedawno w przypływie "chciejstwa" kupiłem sobie zestaw oryginalny Workbench 3.1 + KS3.1 do A500/600/2000. Jakież było moje rozczarowanie kiedy zobaczyłem że ROM to nie mask ROM tylko zaprogramowany EPROM o prędkości 150ns z naklejką. Ale ROM włóżyłem do A500 i lipa... Czarny ekran.

Wkurzony zgrałem EPROM programatorem i odpaliłem ROM pod WinUAE - wszystko poszło. Więc zaprogramowałem sprawdzony EPROM o prędkości 120ns - wszystko działa pięknie.

No ale niesmak pozostaje...
[#6] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #1

Ha, ja kiedyś uwaliłem sobie w ten sposób i ROM 3.1 i Fast-ATĘ - tak bardzo się pilnowałem, żeby zostawić wolną dziurkę z lewej, że aż... zostawiłem dwie. Sfajczony ROM przykleiłem potem na lodówce w akademiku, a Fast-ATA po wymianie MACHów w Elboxie chodzi do dziś dzień (ale już nie u mnie).

Może C= okazyjnie zakupił podstawki o większej liczbie dziurek za cenę o 5 centów niższą od sztuki? Albo może te dwie dodatkowe dziurki czemuś miały pierwotnie służyć?

[#7] Re: Uszkodzony ROM

@recedent, post #6

>> tak sie kiedys zastanawialem po cholere commodore wmontowuje podstawki juz od A500 rev 8.1 wieksze o jeden slot niz liczba nozek w chipie ROM

Może właśnie po to, by ludzie fajczyli i kupowali nowe...? :/

>> Kupić czyste kości, zaprogramować i używać.

Tak jakbym ja się na tym cokolwiek znał... ;)

No nic, dzięki za odpowiedzi. Generalnie i tak miałem kupować płytę A1200, więc będę szukał od razu z ROMem 3.1...

A tak w ogóle to duża jest różnica między 3.0 a 3.1? Bo kostki 3.0 sprawne mam a używam systemu 3.1

[#8] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #7

A tak w ogóle to duża jest różnica między 3.0 a 3.1? Bo kostki 3.0 sprawne mam a używam systemu 3.1

W 3.0 był błąd powodujący że u posiadaczy kart GFX z CGXem nie wyświetlało poprawnie zawartości ram dysku.
Nowszy kicek dłużej czeka na znalezienie tysku twardego.
Po upadku Commodore sprzedawano A1200 z pakietem programów które uruchamiały się tylko na sprzęcie z kickiem 3.1.
Nowsze WB 3.5 i 3.9 uruchamiają się tylko na kickach 3.1, mogą być mapowane.

Pozdrawiam
[#9] Re: Uszkodzony ROM

@AceMan, post #1

Nie wywalać, kupić eprom lub flash i zaprogramować takim samym kickstartem, spaloną kość trzymać dla legalności takiego zabiegu.

tak sie kiedys zastanawialem po cholere commodore wmontowuje podstawki juz od A500 rev 8.1 wieksze o jeden slot niz liczba nozek w chipie ROM

być może planowali w przyszłości wypuścić jakiś kickstart większy niż 512kB, więcej nóżek, to więcej linii adresowych i tym samym większa pojemność obsługiwanego układu. Taki "custom" kicstart 3.9 zajmuje 1MB i w starych A500 trzeba było prowadzić przewody do scalaków, by móc używać tego układu.

[#10] Re: Uszkodzony ROM

@rafgc, post #9

To bardzo prawdopodobne. Czytałem (jak pewnie każdy Amigowiec zawzięty) parę wywiadów z Dave Hayne. Podkreślał, że w całym tym ponurym bajzlu, czyli w Commodore, było zawsze (na szczeblu decydenckim) kilku ludzi z pomysłami, którzy chcieli do produkowanej w danym momencie płyty głównej wsadzić coś tam jeszcze "ekstra i nowego". Ile w tym prawdy, to nikt nie wie, ale faktem jest, że każda Ami miała jakiś "bajer", nie zawsze wykorzystany, który był o kroczek do przodu wobec ówczesnej powszechnej technologii (choćby PCMCIA w A600 i A1200, albo ten "tajemniczy i do niczego nie pasujący" interfejs w CDTV).

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem