[#1] Amiga 1200 i obraz
Jako classicowca jestem zainteresowany A1200 w desktopie. A chciałbym też mieć możliwość używania monitora LCD "takiego od PC'eta". Wiem, że dobrze w takich warunkach sprawdzi się Indivision AGA MKII - flicker fixer. Ale to rozwiązanie ma jeden feler nie odpalę rzeczy wymagających karty graficznej np. NetSurf i pewno wiele innych programów. A także jakość obrazu z karty graficznej jest o niebo pewno lepsza niż nawet z flickerfixer'a. W związku z tym moje pytanie.
Co mi pozostaje jako calsikowcowi pójście li tylko w PPC z kartą graficzną? Jeśli tak to czy tylko jest to karta Blizzard'a? Nie chciałbym pchać się w wieżę z kartami graficznymi i slotami Zorro(choć na upartego mógłbym sobie zaprojektować i zrobić jakąś wieżę/obudowę na to wszystko). Wszelkie spostrzeżenia, sugestie i podzielenie się doświadczeniem mile widziane.

[#2] Re: Amiga 1200 i obraz

@Tomski, post #1

Tylko BPPC+BVISION do 1200D jeżeli chodzi o karty gfx . Nie wiem natomiast czy wtedy zmieści się jeszcze Indi AGA MK II bo jeżeli tak to masz problem z głowy :)

[#3] Re: Amiga 1200 i obraz

@PrzemasIII, post #2

nie zmiesci sie

[#4] Re: Amiga 1200 i obraz

@Tomski, post #1

Jedyna karta GFX do desktopa to BVision podpinana do Blizardów PPC firmy Phase.
Do desktopów jest jeszcze erzac karty graficznej wpinany w 23 pinowe wyjście, przydatny do emulacji Maka.
Cała reszta kart wymaga towerki i slotów Z2, Z3 lub PCI.

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 1200 i obraz

@RadoslawF, post #4

Z waszych wypowiedzi to na razie doszedłem do takich wniosków:
1. Czekać na Natami.
i/lub
2. Zabierać się za projektowanie obudowy.
i/lub
3. Poprzestać na Indivision.

Z tego wszystkiego najtańsza/najprostsza wydaje się opcja 3 - Indivision. Z tym, że trzeba poczekać aż wypuszczą kartę na rynek ponownie oraz obejść się smakiem karty graficznej.

[#6] Re: Amiga 1200 i obraz

@HOŁDYS, post #3

Hołdys, skąd możesz wiedzieć czy się nie zmieści, skoro wymiary Indivisiona AGA MkII są jeszcze nieznane. Trochę ciężko na ten temat rozmawiać dopóki nowy Indivision się nie pojawi.

W prototypowej wersji ACA630 też kolidowała z Indivision ECS, ale w wersji produkcyjnej wyeliminowano ten problem.

Wg. mnie upchięcie w desktopa BVision i Indivision AGA MkII byłoby rozwiązaniem idealnym, tylko trzeba pamiętać, że BVision nie jest przelotowy i konieczny będzie jakiś automatyczny przełącznik między AGA i kartą graficzną. Poza tym to rozwiązanie dwie spore wady: będzie problem z odprowadzaniem ciepła i może wystąpić problem z zasilaniem (to różnie bywa w różnych rewizjach płyty A1200).

Z drugiej strony można się zastanowić czy faktycznie karta graficzna jest Ci potrzebna. Softu wymagającego jej nie jest aż tak dużo... Nie wiem czy chcesz wydawać te ~zadużo na BPPC i ~800zł na BVision tylko po to, żeby odpalić NetSurfa i kilka gier 3D, które głównie są portami z PC. Chyba, że dużo działasz w WB i chciałbyś mieć np. 1600x1200 w 24-bit (co umożliwia BVision), a nie 1280x512 w 8-bit (co daje AGA, ale Super Hi-Res lub tryby HighGFX są używalne dopiero z Indivisionem).

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2011 11:03:36
[#7] Re: Amiga 1200 i obraz

@strim, post #6

Zatem czekał będę na flickerfixer i zbierał na niego sałatę, gdyż mało to on nie kosztuje. Dobrze aby nie kolidował z FAST ATA, na którą może kiedyś też się skuszę.
Z lepszą grafiką pozostaje mi na razie zabawa AmiKit'em http://amikit.amiga.sk/ a na A1200 trzeba żonglować pomiędzy PAL:Hi-Res a trybami zgodnymi z monitorem VGA. A i czasami z rozdzielczościami z przeplotem ale nie za długo gdyż oczy i głowa siada.

[#8] Re: Amiga 1200 i obraz

@Tomski, post #7

Indivision AGA jest najlepszym wyborem dla Klasyka w desktopie ze względu na "ficzery" jak i na cenę całego rozwiązania (BVision oznacza automatycznie zakup BPPC).
Ja do swojej A4000D też kupię Indi AGA MKII oraz zmajstruję sobie jakiś przełącznik video.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem