[#1] kabel Pc - Amiga
Zakupilam w/w kabel i mam pytanko czy poprzez przejsciowke na usb, ten kabel zadziala czy beda klopoty z poloczeniem pomiedzy komputerami

[#2] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #1

Powinno zadziałać, aczkolwiek z niektórymi przejściówkami serial - usb dzieją się cuda i jest problem z komunikacją. Ktoś mi mówił, że te przejsćiówki nie są w pełni kompatybilne z portem szeregowym ale nie wiem czy to prawda.
W każdym razie coś moze nie działać, ale nie musi tak być :D

Pzdr
Emu

[#3] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #2

Moje doświadczenie jest takie, że pod Linuxem i Mac OSem te przejściówki działają bez problemu, a pod Windowsem "dzieją się cuda". Problem w tym, że spora część Windowsowych programów próbuje korzystać z portu szeregowego jak za czasów DOSa, co oczywiście nie ma szans się powieść z taką przejściówką.

W każdym razie w samej przejściówce nie ma nic takiego, co by mogło powodować jej niedziałanie z Amigą - sam mam taką na chipsecie Prolific PL2303 do mojej A3000 podpiętą teraz.

[#4] Re: kabel Pc - Amiga

@strim, post #3

Coś w tym może być, bo rzeczywiście cuda są pod windows. Wydaje mi się, że właśnie te Prolifiki chyba są najbardziej odpowiednie.

[#5] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #2

czyli pozostaje mi czekac na przesylke a pozniej testowac

[#6] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #5

Tak jak napisał również strim - jak masz Win może się coś dziać ale nie musi.

Czyli - odbierz paczuszkę, podłącz i sprawdź. Jak nie zadziała spróbuj zrobić zwrot.

Powodzenia!

Pzdr
Emu

[#7] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #6

mam minibooka, jak nie zatrybi bedzie trzeba bedzie sie przeprosic z PC

[#8] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #4

Prolific rzeczywiście spisują się najlepiej. Pełna emulacja sygnałów. I u mnie działa bez zarzutu.
[#9] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #7

Sorki za głupie pytanie. Co to jest minibook?

[#10] Re: kabel Pc - Amiga

@ppill, post #8

Tak. Testowałem to z prolifikiem w "poważnym" urządzeniu - laptop podpięty właśnie takim kablem pod Win do Hi-Mapa sterującego agregatem prądotwórczym. Trzeba było wgrać nowy soft - i zadziałało od kopa. Ale wcześniejsze próby z jakimiś innymi kablami spełzły na niczym. Również mam znajomego elektoautomatyka który potrzebuje często podłączyć jakiś sterownik do laptopa PC - i tu również były cuda. Aczkolwiek Prolific dawał radę.

[#11] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #9

Minibook, pomniejszona wersja laptopa przeznaczona glownie do internetu, zdjec itp

[#12] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #11

Aaaa... netbook :)

[#13] Re: kabel Pc - Amiga

@c3h6, post #12

Tak, tez to zwa OK

[#14] Re: kabel Pc - Amiga

@strim, post #3

To dlatego, że począwszy od win2000 (a może winNT) dostęp do tych portów odbywa się przez API, a w win98 i poniżej był dostęp bezpośredni. Zawsze można zainstalować win98 na wirtualnym PC i tam działać. Niektóre przejściówki USB, zwłaszcza te tańsze nie obsługują poprawnie wszystkich sygnałów, lub w ogóle są ograniczone tylko do linii Tx i Rx, jeśli taki kabelek wykorzystuje więcej niż te wspomniane linie, to ryzyko odmówienia współpracy przez tanie przejściówki jest duża. Jeśli ktoś ma laptopa i zależy mu na RS232, to powinien kupić wersję na PCMCIA, bo na USB to jest ruletka.

Bacus10, a nie myślałaś o innej metodzie przenoszenia danych?

Ostatnia modyfikacja: 08.01.2011 01:01:50
[#15] Re: kabel Pc - Amiga

@rafgc, post #14

Ja uzywam przejsciowki USB Prolifica i dziala jak nalezy. Kiedys uzywalem przejsciowki do Tunerow TV Ferguson czy D-Box teraz przydaje mi sie do Amigi. Wszystko dziala bez zarzutu na kabelku 7 zylowym. Dziala AExplorer i ADF Sender. Podany schemat jest na stronce ADF sender terminala.

[#16] Re: kabel Pc - Amiga

@rafgc, post #14

A jakie proste metody przenoszenia danych polecasz, bo ja w tym temacie jestem kompletne zero, chodzi mi aby adf nagrac na dyskietki, tych ostatnich duzo mam ;)

[#17] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #16

A nie myślałaś o HxC? Mniej zabawy bo nawet nagrywać na dyskietki nie trzeba - wystarczy wrzucić na kartę SD i funga. Zwłaszcza, że nowy SD HxC ma już opcje zapisu.

http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

[#18] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #16

Np. na pîytach CD, zawsze teű moűesz uűyc czytnika kart CF podîâczonego do PCMCIA.

[#19] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #16

No właśnie, tak jak już wspomniał kolega wyżej, dość wygodnym sposobem jest czytnik kart CF na PCMCIA, tylko tutaj nie jestem pewien czy wszystkie czytniki działają w Amidze.

W jakiej amidze masz zamiar dokonywać tej czynności? Bo jak w A500, to tam niestety, tylko kabel, w A600 i A1200 możesz użyć PCMCIA.

[#20] Re: kabel Pc - Amiga

@rafgc, post #19

W 1200 bo ona jest najbardziej wypasiona

[#21] Re: kabel Pc - Amiga

@rafgc, post #14

Oj znowu tak na PC nie najeżdżaj, ja kiedyś potrzebowałem nagrywać dyskietki na Apple II przy pomocy programu ADTPro, polega to na tym ,że podłącza się Apple II do PC przez port szeregowy lub równoległy, oczywiście nie miałem tego typu portów w komputerze, więc byłem zmuszony korzystać z przejściówki i powiem da się. A robiłem to zarówno na XP, Viście i 7. Niewiem czy w Amidze to też jest konieczne, ale w Apple II trzeba było stosować kabel z NullModemem.
[#22] Re: kabel Pc - Amiga

@Dart_Mage2, post #21

Nie najeżdżam na PC, tylko mówię co w trawie piszczy, programy, które odnoszą się bezpośrednio do portów RS232, LPT mogą mieć problemy na win2000 w górę a w temacie przejściówek, to winę ponoszą ich producenci, którzy tną co się da aby było jak najtaniej, wiele urządzeń używa tylko dwóch linii z tego portu (TX i Rx), dlatego tanie przejściówki w większości przypadków obsługują tylko te dwa sygnały. Ten sam problem tyczy się portów LPT, znajdź taką na USB i w miarę tanio, co będzie działała np z programatorami to będzie dobrze. Porty RS232 i LPT na PCMCIA obsługują te standardy w pełni.

Bacus10, adaptery na karty CF pod PCMCIA chodzą na allegro od 10zł w górę, muszą to być 16 bitowe czytniki (nie może to być cardbus) -> tutaj jest trochę opisane jak rozpoznać http://jornada.m01.pl/viewtopic.php?pid=1681 komfort korzystania z tego jest większy niż z kabla, kopiujesz adfy w czytniku kart CF podpiętego do twojego komputera, a potem wkładasz tą kartę do amigi i uruchamiasz dyskietkę ze sterownikiem do czytnika i już możesz nagrywać ADFy.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.2011 18:15:54
[#23] Re: kabel Pc - Amiga

@rafgc, post #22

czytnik, to ja mam, jak wkladam do amisi to karte widzi, tylko jak ja mam nagrac te adf-y

[#24] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #23

Bacus10, skoro masz czytnik i kartę Amiga widzi, to pozostaje tylko użyć "ADF2Disk" lub innego narzędzia tego typu na Amidze. Zakładam, że pliki adf masz już na tej karcie.
W shellu wpisujesz polecenie "adf2disk CF0:nazwa.adf", wciskasz enter i plik zostaje zapisany na dyskietce, którą powinnaś wcześniej umieścić w stacji DF0:. Oczywiście musisz posiadać w katalogu C: program adf2disk, który znajdziesz na aminecie.

[#25] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #23

Moűna teű uűyc Adfblitzera, dziaîa z ikonki, nic nie trzeba wpisywac w shellu. Wystarczy kliknâc na Write i zaznaczyc plik adf do rozpakowania na dyskietkë.

[#26] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #23

Trzeba było o tym wspomnieć wcześniej, a nie robić sobie niepotrzebny problem z mniej wygodnym kablem, koledzy wyżej wspomnieli o programach, którymi możesz się posłużyć, więc pozostaje tylko wziąć się za pas i do roboty

[#27] Re: kabel Pc - Amiga

@Olek, post #25

Jak probuje przez ten program to wyskakuje mi file does not exist lub
Program failed (error #80000020).
Wait for disk activity to finish.

[#28] Re: kabel Pc - Amiga

@bacus10, post #27

Skopiuj najpierw pliki z CF0: na twardy dysk. Jeśli się uda, spróbuj ponownie
"adf2disk dh0:nazwa.adf". Oczywiście dh0:nazwa.adf zastąp pełną ścieżką do pliku z adfem.

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 00:38:43
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem