[#1] Amiga Explorer i PC Flop Samsunga
Witam

Mam pytanie czy AE i ADF sender Dziala (zapisuje dane na dyskietce) na przerobionej stacji od PC w tym wypadku jest to Samsung SFD-321B..?

w tej chwili nie mam jak to sprawdzic.. :(

PAmietam ze probowalem zgrac dyskietke w X-copy stacja przestala stukac w poszukiwaniu dyskietki niestety wyskakiwal blad no device on DF0..

W workbenchu po wyciagnieciu Dyskietki stacja Stuka i oczekuje na dyskietke. W grze pechowy prezent i Street Rod takze dziala zmiana dyskietki..

Dziekuje za odpowiedz

[#2] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #1

Po przeróbce było ok?
Jeśli dopiero teraz to pewnie padła albo sprawdzić przeróbkę
[#3] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@Dark_luke, post #2

sprawdzalem przedwczoraj po przerobce i stacja stuka w workbenchu czy jak laduje obojetnie jaka gre, ale niestety w X-copy wyskakuje blad..

Ale najbardziej mnie martwi czy bedzie dzialal zapis przez ADF Sender terminal i AExplorer

stacja jest czysta nawet originalny Workbench ktorego nie moglem zaladowac na amigowej Stacji, Samsung poradzil sobie elegancko.

Odpowiedz z Forum eabmobile.abime.net

I've just noticed a big problem with the Samsung drives.
They aren't able to write a floppy.
I've tried with all the samsung drives i could find and they all have the same problem.
I can format disks without a problem but when i tried to copy some floppys they become unreadable.
Does anyone experienced the same problem???
I've tried to copy with X-copy and with Amiga Explorer through my PC and the result is the same.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.2011 22:01:25
[#4] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #3

Tak gdzieś już to czytałem bo miałem z początku pewne problemy z samsungiem ale po sprawdzeniu było ok.
Jak będę miał jutro chwilę to przerobię następnego i dam znać co i jak. pomysł
[#5] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@Dark_luke, post #4

Korci mnie to strasznie i sprawdze jeszcze dzis w nocy, czy jest to blad tylko w xcopy..

Dark_luke dzieki za odpowiedz

[#6] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #5

JEst ten sam blad co ma koles z tego forum czyli stacja tylko do odczytu damn jutro wrzuce stara stacje ponagrywam co potrzebne i wrzuce samsunga czekam jeszcze na odpowiedz pozdrawiam

[#7] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #5

Sprawdź czy przy przeróbce usunąłeś zworkę oznaczoną "INUSE" lub "NHD0" Nie pamiętam dokładnie, która z nich. Zworki te znajdują się obok siebie, a ja zbyt dobrze wyczyściłem pady po zworce i nie potrafię teraz stwierdzić, na którym z nich się znajdowała. W każdym razie na jednym z tych pól jest zworka i należy ja usunąć. Jeżeli ją zostawisz stacja będzie się zachowywał tak jak opisujesz. Pod WB będzie tykać i czekać na dyskietkę, a w X-Copy będzie wyskakiwał błąd no device on DF0. Gdy usuniesz tą zworkę stacja będzie działać jak oryginalna amigowa stacja (odczyt, nagrywanie, nodos itd).
Ja dodatkowo całkowicie usunąłem przełącznik odpowiedzialny za wykrywanie dyskietek HD i nie mam problemu z zaklejaniem dziurki dzięki, której ta detekcja następuje.
Dodam jeszcze dla ułatwienia, że moja stacja to Samsung 321B /LCP4.
Przeróbkę robiłem w trzech sztukach i wszystkie działają.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 02:48:29
[#8] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@cichym, post #7

Przy INUSE i NHD0 sa punkty plamki cyny ale nie sa ze soba polaczone. sa tylko cztery plamki cyny usunac je kompletnie ??

[#9] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #8

Jeżeli nie są z sobą zwarte, to zostaw je w spokoju. Możesz podesłać lub gdzieś wrzucić fotkę, na której będzie fragment płytki drukowanej aż po złącze gdzie podłączasz taśmę sygnałową?

[#10] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@cichym, post #9

Kurczaki chyba wpadlem na to http://i32.tinypic.com/59wro0.jpg tutaj jest pokazane zeby zniszczyc zworke 34 czyli chodzi o [3] [4] przy srobce po prawej stronie tam nie ma zworki a u mnie jest [3] z [4] reszte mam zrobione jak jest na zdjeciu.

[#11] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #10

Tak jest. Teraz patrzę na swoja stację i przypominam sobie, że też usuwałem to co tam było. Wywal to :) i daj znać czy stacja działa (powinna).
W niemieckim aż tak mocny nie jestem, ale w opisie pod zdjęciem nie chodzi o "zniszczenie" tych zworek, tylko o pin nr 34 złącza. Co nie świadczy, że na pewno nie powinno ich tam być.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 04:09:58
[#12] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@cichym, post #11

Dalej nie dziala probowalem juz wszystkiego. Chyba mam jakas trefna stacje rewizja WT-04 damn jedynie co to tylko ladnie odczytuje dyskietki. Nawet nie sformatuje zadnej dyskietki bo na koncu zawsze wyskakuje bad sector. Narazie podzialam na starej stacji, a pod koniec miesiaca zakupie nowa stacje za 19 Euro z Vesali. Dobrze ze mieszkam w DE hehe Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

[#13] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #12

Swego czasu przerabiałem Sony MPF 920-E i działały idealnie.
Mam ich jeszcze troche ale nie mam czasu na przeróbkę.
[#14] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@Dark_luke, post #13

Podeslij mi jedna sztuke zaplace za koszt przesylki stacjachyba nie wazy wiecej niz 500 g podaj konto na priv wysle ci Pieniadze :P

[#15] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #14

Ale jestem GUUUUPPPIII XD Rezystorek SMD 0 OHM ktory powinien byc na miejscu rdy prawdopodobnie sie spalil przez moje zdolnosci Lutowania dzisiaj z ciekawosci zamiast rezystorka dalem kawalek drucika...

I moge powiedziec tylko Jedno DZIALA...

X-Copy rusza z bata

dziala Format i reszta Spraw

Jedynie co mi pozostaje to tylko otworzyc dobre Piwko i patrzec jak to cudo Dziala :P

DAnka Wszystkim za pomoc

[#16] Re: Amiga Explorer i PC Flop Samsunga

@janikjgora, post #15

No to pięknie, bo już zabrakło mi pomysłów :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem