[#1] A2000 RGB BLACK SCREEN
po bardzo długich bojach z moim nowym nabytkiem zwracam się do Was o pomoc
Jak już mała cześć z Was wie walczę z moją czarną głębią w Ami2000
Jakość obrazu z composite jest bardzo dobra
a obraz z rgb to czarna otchłań
przejrzałem dokładnie płytę i wydaje się być ok
wymieniłem kość Denise, i niestety nic to nie dało
polutowałem większość schematów kabla rgb-scart i sprawdziłem kilka tv
jedyne co udało mi się osiągnąć to biała otchłań po przepuszczeniu sygnału euro przez odtwarzacz DVD
Moje pytania brzmią
czy jest ktoś mi wstanie pomóc?? (ewentualnie naprawić ten sprzęt)
czy macie jakieś pomysły, domniemania co to może być??
może jest uszkodzony VideoHybrid (u200 na schemacie), można takie coś dostać??
Pozdrawiam
i dziękuje za jakiekolwiek wskazówki

[#2] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Skiba, post #1

Sprawdź też kondensatorki pomiedzy Denise a wyjściem RGB - u mnie w jednej z moich A500 przed wymianą było to samo - obraz jedynie z wyjścia Mono.

[#3] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Czarek, post #2

wychodzi na to, ze się nie myliłeś.. pożyczonym miernikiem zmierzyłem pojemność kilku kondensatorów i dwa są do wymiany.. myślę czy wszystkiego nie sprawdzić tzn. rezystorów też ścieżek itd. Trochę to potrwa ale zawsze jest pewność, że dłużej pożyje płyta :)

[#4] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Skiba, post #3

Nie mam schematu ani zdjęć tej płyty. Jeśli ta hybryda jest taka sama jak w Amidze 500, to może być uszkodzona bo wymieniałem takie. Posprawdzaj te kondensatory, bo to jest prościej zrobić i zapodaj schemat. Swoją drogą nigdy mi się nie udało naprawić żadnej Amigi wymieniając kondensatory, zawsze było rwanie procesorów, niestety nie na podstawkach

[#5] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Esio, post #4

Schemat podsle jak bede w domu.. Stwierdziłem ze i tak wszystko wymienię. Drogi interes nie jest

[#6] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Skiba, post #1

Witam a więc tak skoro masz obraz na kompozyt a nie masz go na rgb to znaczy że nie masz uszkodzonego żadnego procka czy też innego układu scalonego jedyna możliwość masz źle dorobiony kabel lub tranzystor wyjściowy od synchra robi fikołki ewentualnie przerwa w obwodach .Czasem możesz nie podawać napięcia aktywującego wejście rgb w tv. Dzieje się tak gdyż twuj koder pal w amidze tak naprawdę korzysta z tych samych sygnałów co wyjście rgb.
[#7] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Dziadziomiecio, post #6

dwie inne Amigi działają na tym kablu idealnie..
przelutowałem wszystkie znalezione schematy w sieci..
kabel jest dobry..
wymienię to co jest do wymiany albo oddam ją do elektronika..

[#8] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Skiba, post #7

spokojnie jutro się odezwę i otworze schemat to sobie posprawdzamy gdzie usterka. Masz miernik uniwersalny i potrafisz nim mierzyć jeśli tak to sobie naprawisz bez problemu.
[#9] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Dziadziomiecio, post #8

Z tego co widzę, to A2000 nie ma wbudowanego kodera PAL tak jak A1200, czyli obraz na Composite jest czarno biały, czyli nie korzystamy z tych samych pinów co gniazdo RGB. Co za tym idzie HY200 jak najbardziej podejrzana, miałem identyczny przypadek na Amidze 500. Masz może zewnętrzny modulator ? Tak jak kolega wyżej napisał kodery kolorów w modulatorach korzystają z tych samych wyprowadzeń co kabelek RGB SCART. Po dostrojeniu powinieneś mieć egipskie ciemności, a nawet na wyjściu VIDEO w modulatorze powinno być ciemno.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 11:06:46
[#10] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Esio, post #9

Modulatora niestety nie mam więc nic nie sprawdze.. Jak będę miał trochę więcej wolnego czasu to się tym zajmę.. Znajomy elektronik mówił mi że jeżeli kondensatory są walniete też może być taki efekt...

[#11] Re: A2000 RGB BLACK SCREEN

@Esio, post #9

Patrząc na schemat A500 widzę ze jest tam HY1, w A2000 na schemacie jest HY200.. Czy HY1 rożni się czymś od HY200 po za nazwą??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem