[#1] Internal IDE A500
hmm przez przypadek odkrylem ze mam w jednej amidze 500 jakis kontroler IDE .. nakladany w ROM a na to kostka kickstartu .. z tego wychodzi zwykla tasma 44 do dysku ..wyglada na fabryczny nie robiony metoda chalupnicza.. domyslam sie ze jest to nie botowalne ..
ale za chiny nie wiem co to jest za urzadzenie i jak je uruchomic :)
moze jak bede mial czas podlacze ROM 37.300 i sprawdze czy znajdzie dysk :)

generalnie bajer miec wewnatrz Amigi 500 dysk twardy .. i pod klapka 2 MB SLOW RAM :)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 20:51:47
[#2] Re: Internal IDE A500

@HOŁDYS, post #1

Zrob zdjecie.
W Atari Mega ST w ten sposob jest wyprowadzane rozszerzenie pamieci.

[#3] Re: Internal IDE A500

@Drupi77, post #2

pierwsze slysze zeby pod podstawkami ROM wyprowadzac gniazdo IDE 44 na RAM.Mi to ewidentnie wyglada na kontroler ale moge sie mylic.
nie ma tak jakiejs elektroniki (chyba)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 21:04:00
[#4] Re: Internal IDE A500

@HOŁDYS, post #3

A może masz ten przełącznik Kickstartów firmy AlfaData.

ŁEDYTA: Podobny switcher oferował również Mikronik

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 21:15:46
[#5] Re: Internal IDE A500

@waldiamiga, post #4

nie no stary :-] wiem jak przelacznik kickow wyglad

[#6] Re: Internal IDE A500

@HOŁDYS, post #5

no to zamiast mowic jak to wyglada daj zdjecie.

[#7] Re: Internal IDE A500

@arti4-92, post #6

Fotkę daj i to dokładną tak aby nazwę było widać.
W czasie kiedy już była w sprzedaży A1200 do A500 ktoś wypuścił kontroler IDE na dyski 2,5 cala.
Wszystko mieściło się w oryginalnej obudowie kompa a z fotki wyglądało że dysk był przykręcany do metalowego ekranu.
Nie pamiętam czy pisało na jaki układ był nakładany kontroler.
Powinien być bootowalny, ale ustal nazwę i sprawdź w Hardware DataBase lub podobnej stronie.

Pozdrawiam
[#8] Re: Internal IDE A500

@RadoslawF, post #7

O proszę.
http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=&company=&amiga=500&intf=68k&cat=ide&mid=&base=dec&pid=
Ale nie spotkałem się z kontrolerem pod Kickstart.
Nawet biorąc na logikę skąd tam odpowiednie sygnały. Spod CPU rozumiem. ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem