[#1] Lista napędów CD działających z Amigą
Czy ktoś takową posiada, wie gdzie znaleźć, albo może pomóc?

Chciałbym tak o sprawdzić które zadziałają.

Mam napędy LG CRD-8482B i NEC CDR-273.

[#2] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #1

Jeśli chodzi o tego LG-ka to miałem podobny model LG CRD-8402B (to samo tylko prędkość miał 40x) i działał z Amigą 1200. Był sprzedawany przez firmę GIFT w obudowie jako napęd "zewnętrzny" do desktopa.
[#3] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #1

Wszystkie.
Kup jakikolwiek IDE, ściągnij stery z Aminetu i już.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 21:19:45
[#4] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Andrzej Drozd, post #3

Ja nieśmiało dodam że napędy DVD też będą działały i odczytywały zawartość płyt DVD.
Płytki podwójnej gęstości też, sprawdzane na pakiecie CacheCDFS z WB3.9.

Pozdrawiam
[#5] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Andrzej Drozd, post #3

Właśnie chodzi o to, że mam szansę zakupić napęd który wybiorę sobie z "wora". A że wiem jakie szopki się dzieją ze sprzętem w połączeniu z Amigą to wolę się najpierw upewnić, bo drugiej szansy na zakup nie będzie.

@RadoslawF: Świetna wiadomość :) Ten CacheCDFS pójdzie na mojej A600? W sensie czy nie zeżre zbyt dużo RAMu.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 22:13:38
[#6] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #5

Bez przesady, problemy są z kartami CF, czasami trafiały sie z dyskami twardymi, z napędami optycznymi problemów nie miałem.
Nie wiem czy uruchomisz akurat tę wersje która mam ja, ale nie zaszkodzi spróbować i daj znać czy się udało.

Pozdrawiam
[#7] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #6

OK. A jaki polecasz sposób na jednoczesne podłączenie CF i napędu? Nie chcę się na razie bawić w napęd 2,5-calowy, najpierw ocenię przydatność CD-ROMu przy moim konfigu :)

[#8] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #6

jedyny napęd optyczny, z którym się spotkałem i nie działał z A1200 był napęd CD-rom z amigi CDTV, ale to jest szczególny przypadek :D
[#9] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #7

Normalnie, przelotka z 2,5 na 3,5, taśma, na taśmie przelotka CF-IDE z dwoma skitami a na końcu taśmy napęd optyczny.
Jak do przelotki włożysz drugą kartę CF tonie będzie widać napędu optycznego.
Tak mam to zorganizowane w kompie gdzie siedzi DVD, jest to nawet nagrywarka ale na drapane nie liczę i nawet nie sprawdzałem czy jakiś Amigowy soft do wypalania to rozpozna.

Pozdrawiam
[#10] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Maniu, post #8

To w CDTV był napęd IDE ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #1

Każdy działa. Bez najmniejszych problemów. Ja zamiennie używam dwóch - jakiegoś no name made in niewiadomocoikto, data produkcji 1995, szybkość razy dwa. Czyta wszystko. Drugi to trzyletnia nagrywaczka/odtwarzaczka DVD od LG, też czyta wszystko, nagrywać nie próbowałem, bo nie miałem takiej potrzeby jak dotąd.

Z szacunkiem
Des
Ps. Bajdełejem - kiedyś to solidny sprzęt produkowano, kurdebalans. Cały czas mnie zadziwia fakt, iż mający lat piętnaście, non stop pracujący, źle traktowany, nigdy nie czyszczony czytnik CD wciąż jest sprawny

[#12] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #10

Złącze miał 40 pin jak IDE
[#13] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Maniu, post #12

Gdyby CDTV miała normalnie, po ludzku i zwyczajnie IDE, to świat były piękny i w ogóle bezproblemowy.

Gdyby do CDTV dało by się podpiąć spokojnie twardziela, kartę z szybszym procesorem i przynajmniej osiem mega pamięci RAM... Gdyby pasowały do niej ustrojstwa od A500...

Gdyby tak było, to bardzo możliwe, że firma Commodore nie odstawiłaby bankructwa, a na swoje czasy nowatorski pomysł, jakim była CDTV wyznaczyłby linię rozwojową domowych, przyjaznych komputerów/zestawów rozrywkowych. Potencjał był, ale go - tradycyjnie - sp******ono.

Ale fakty są brutalne - CDTV jest ciekawą, jednakowoż zdecydowanie trudną do rozbudowywania maszyną. A szkoda, bo ładna, zgrabna, seksowna Trochę po macoszemu traktowany, trochę taki jakiś "inny" model naszego kochanego komputerka.

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Des, post #13

Przesadzasz.
Był do niej tani (chyba najtańszy z Amigowych) kontroler SCSI, turbo zakładane na procesor z A500 powinno też zadziałać.
Jedyne co schrzanili to stary kickstart, a mogli dać 2.xx.

Pozdrawiam
[#15] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #14

Dokładnie, nie takie cuda wyprawiali z CDTV. Szkoda tylko, że te wszystkie dodatki są ciężko dostępne teraz, sam chętnie bym się skusił na kontroler IDE do Amigi 500/CDTV który był montowany jako podstawka pod procesor. Dysk twardy w CDTV to by było coś, choć i tak już dużym udogodnieniem w porównaniu z A500 jest cd-rom, można wypalać na płytkach adf-y lub gotowe gry dosowe, a nie męczyć się z kablami do przenoszenia na dyskietki, a w przypadku gier dosowych uruchamiać je szybciej z płyty.
Samo CDTV było projektowane bardziej pod kątem urządzenia multimedialnego a nie komputera, dlatego nie przewidywano za bardzo rozbudowy w nim. W prototypie CDTV-CR, który był bardziej wzorowany na amidze 600, a nie na 500 jak w przypadku CDTV, zastosowano kick 2.0, kontroler dysku twardego, port pcmcia a nawet wbudowaną stację dyskietek, przy okazji wzbogacono wyświetlacz. jedyną wadą tego prototypu było to, że był brzydszy od klasycznej CDTV :D Gdyby CDTV było wypuszczone z tym co miało CDTV-CR to pewnie zdobyłoby większą popularność.
[#16] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #14

Może i przesadzam, mam ku temu skłonności

Ale jakby nie patrzeć - CDTV to najbardziej zaniedbany model Amigi. Owszem, wymyślono dla cedetefałki kontrolery SCSI, adaptowano karty turbo od A500. Ale jakoś się to nie przyjęło, mało tego było i w "Złotych Czasach", mało tego i teraz. Porządnie rozbudowana, nadająca się do przyzwoitej pracy/zabawy CDTV to rzadkość. Wyszukanie na aukcjach osprzętu do CDTV jest sztuką. Zazwyczaj są to zewnętrzne stacje dysków, albo (raz na sto lat) kości wyższego kicka.

Stary, "pięćsetkowy" kick i brak IDE zaszkodziły tej maszynie okrutnie. Na dodatek, mimo wspólnego kicka, maszyna nie jest w pełni zgodna z A500. A zgodność z A500 jest ważna. A500 to punkt odniesienia dla przytłaczającej większości tych użytkowników Amigi, dla których Ami była maszynką do łamania dżojstika.

Tani kontroler SCSI? Owszem, ale ludziska bali się SCSI. W swoim czasie (gdy CDTV była produkowana) twardziele SCSI były drogie, używali ich zawodowcy, w domowych komputerach raczej nie gościły. Możliwe, że na Zachodzie wyglądało to inaczej, ale w Polsce, w okolicach pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych SCSI... To była wyższa szkoła jazdy, dla zaawansowanych użytkowników.

Z szacunkiem
Des

[#17] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@Des, post #16

CDTV z założenia miało być konsolą, klawiaturę, mysz czy flopa dokupowało się jako osprzęt dodatkowy (pomijam końcowy okres czyszczenia magazynów).

Brak IDE nie zaszkodził, zaszkodził brak normalnego kontrolera dysku twardego, może być i SCSI.

SCSI nie było taką rzadkością u użytkowników Amig, było na pewno rzadkością u ludzi dla których Amiga robiła jako konsola do gier.

Dysk SCSI miałem w A500, potem miałem też w pluskwie, a potem Commodore uraczyło mnie kontrolerem IDE wbudowanym w płytę od A1200 na którym miałem wolniejszy transfer niż w GVP na pluskwie.
Dopiero z czasem dorobiłem się SCSI do kart Phase5.

Pozdrawiam
[#18] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@jaa2, post #1

To ja pozwolę sobie wrócić do tematu.

Mam napęd, którego za Chiny nie potrafię zmusić do pracy z Amigą.
Jest to MATSUSHITA UJ815-B.
Jest to napęd DVD-RAM/R/RW i CD-R/RW, SLOT IN.
W blaszaku działa bez problemu. Wykrywany jest przez BIOS i system, czyta i nagrywa płyty.
Natomiast w Amidze nie widzi go ani FastATA MK-I, ani FastATAMK-III (pod firmowym kontrolerem Amigi nie próbowałem).
Mam trzy takie napędy i żadnego nie udało mi się zmusić do pracy z Amigą. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Mam też kolejny napęd MATSUSHITA, model UJ845-D, również SLOT IN i ten działa bez problemów.

[#19] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@cichym, post #18

To napęd to normalny czy slim z laptopa ?
Na posiadanym sprzęcie i oprogramowaniu uruchomiłeś jakikolwiek inny napęd ? Może to problem z softem.

Pozdrawiam
[#20] Re: Lista napędów CD działających z Amigą

@RadoslawF, post #19

Napęd slim z laptopa.
Kombinowałem ze zworkami (zwieranie odpowiednich pinów na złączu kroplą cyny). Amiga nie widzi napędu ani jako master, ani jako slave, ani jako CS.

Wszystkie inne napędy slim, które podłączałem są wykrywane (kilkanaście różnych napędów, różnych producentów).

Jak już wspomniałem model 845-D jest widoczny i działa bez problemu.
Zastanawiam się, czy FastaATA nie blokuje (nie rozpoznaje) tego napędu lub tryb pracy nie jest w tym napędzie ustawiony gdzieś w elektronice napędu (w jakimś układzie) i zmiana zworek nic nie daje. Prawdopodobnie (tego nie wiem z całą pewnością) napędy 815-B pochodzą z komputerów Apple i może na życzenie tejże firmy możliwość zmiany trybu pracy napędu została trwale zablokowana przez producenta lub wprowadzone zostały inne zmiany, które powodują brak wykrywania urządzenia. Ale to jest tylko czysta teoria.

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2011 13:28:44

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2011 13:54:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem