[#1] Antywirusy
Mam pytania odnośnie tychże programów na Amidze. Działają one jakoś inaczej niż na piecu. Przynajmniej na pierwszy rzut oka dla mnie.
1. Czy znacie jakąś stronkę, artek itd na temat antywirusów na Ami?
2. Wiesza(proponuje zamknąć program albo zrobić reset Amigi) mi się VirusZ przy uruchomieniu. A dokładnie po chwili gdy wyświetli informacje o zmienionych wektorach w takich "plikach" jak LoadModule bibliotece 68040. Czy mam jakiegoś wirusa?
3. O co chodzi z tymi wektorami? I jak sobie z tym radzić. Tzn po czy poznać, że zmiana tego wektora to sprawka wirusa czy też rzecz normalna dla takiego "pliku" jak np. LoadModule.
4. Czy znacie inne strony, po za Aminet'em, z "bazą sygnatur" wirusów dla programów antywirusowych?

Nowych wirusów na Ami pewno nie powstaje za wile jeśli coś w ogóle powstaje(wirusy).

Jak do tej pory próbowałem VirusZ i VirusExecutor.

Wszelka pomoc mile widziana:D.

[#2] Re: Antywirusy

@Tomski, post #1

1. http://www.vht-dk.dk/
[#3] Re: Antywirusy

@Tomski, post #1

1. Czy znacie jakąś stronkę, artek itd na temat antywirusów na Ami?

Jest kilka stron - tutaj

2. Wiesza(proponuje zamknąć program albo zrobić reset Amigi) mi się VirusZ przy uruchomieniu. A dokładnie po chwili gdy wyświetli informacje o zmienionych wektorach w takich "plikach" jak LoadModule bibliotece 68040. Czy mam jakiegoś wirusa?

Raczej nie. VirusZ korzysta z xvs.library. Upewnij się, że ją masz.

3. O co chodzi z tymi wektorami? I jak sobie z tym radzić. Tzn po czy poznać, że zmiana tego wektora to sprawka wirusa czy też rzecz normalna dla takiego "pliku" jak np. LoadModule.

O co chodzi, to wyjaśni jakaś osoba bardziej obeznana z systemem, ale to nie jest nic złego. Po prostu niektóre programy (zwłaszcza łatki) muszą je modyfikować, aby pomyślnie działały.

[#4] Re: Antywirusy

@Norbert, post #2

Dzięki przed chwilą znalazłem właśnie ten link co podałeś na aminecie. Całkiem fajna stronka. Na początek wystarczy.

Biblioteki wszystkie raczej zainstalowałem dzisiaj już tego nie sprawdzę.

[#5] Re: Antywirusy

@Tomski, post #4

Biblioteki wszystkie raczej zainstalowałem dzisiaj już tego nie sprawdzę.

xvs.library nie może być jakaś i raczej, tylko najnowsza. Tam są wszystkie informacje o wirusach i to za pomocą tej biblioteki programy rozpoznają wirusy.
[#6] Re: Antywirusy

@Andrzej Drozd, post #5

Trochę OT ale czy ktoś wie co się stało z polskim programem Virus Expert 2 i jego autorem?
[#7] Re: Antywirusy

@Andrzej Drozd, post #5

To jaka jest najnowsza dostępna wersja tej biblioteki? Mnie się udało znaleźć na Aminecie jak i na tej Duńskiej stronie wersję 33.42. Taką mam zainstalowaną od samego początku. Jest coś nowszego i skąd ściągnąć?

[#8] Re: Antywirusy

@Tomski, post #7

Jest coś nowszego

Nie. To ostatnia publicznie dostępna wersja.

[#9] Re: Antywirusy

@Tomski, post #1

Może powiecie, że jestem ignorantem ale antywirus na Amidze - po co właściwie? Używając ami z netem ciężko trafić na syf, a w stuffie zawsze były wirusy, które i tak nic złego nie robiły. No chyba, że coś przez ostatnie 7 lat kiedy nie miałem AMI się w tej materii zmieniło? Od roku używam bez antywira ale i bez netu na na razie...

[#10] Re: Antywirusy

@Hypnotic, post #9

Hmm. Chciałem sprawdzić czy nie mam czegoś gdyż parę rzeczy się dziwnie zachowuje w systemie. Choćby No border w NewIcons, włączone albo wyłączone jeden pikuś, pan pikuś. Tła się pojawiają. Próbowałem też specjalne programy do wyłączenia ich m.in. kolegi z portalu Krashana. I to samo tła z ikon nie znikają. Problemy z zegarkiem na belce, wieszanie się VirusaZ. Ikonki zmieniają kolorki jak chcą i kiedy chcą. Co jest wkurzające. Dlatego pomyślałem, że może warto sprawdzić czy czegoś się nie ściągnęło. A Ami podłączam do neta regularnie gdyż śmiga, aż miło. Pisze o ściąganiu plików bezpośrednio na Ami. Stronki może wyglądają dziwnie ale to co chcę ściągnąć się ściąga i to ze znośną prędkosćią (Ibrows2.4 głównie). Ale to tak na marginesie.

[#11] Re: Antywirusy

@Tomski, post #10

Wystarczy, że uruchomiłeś w systemie kilka łatek, które mogą nie chcieć współpracować z innymi i osiągniesz podobne efekty. Ewentualnie skonfigurować je tak, że ze sobą kolidują.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem