[#1] Karta CF 16 GB do Amigi 1200
Mam pytanie, czy mozna zmusic A1200 zeby widziala wiecej niz 4 GB Dysku ?
Chcialbym zainstalowac karte CF i podzielic ja na 4x4 GB.
Przy okazji ma ktos linka (szukalem i nie znalazlem) Na adapter-trojnik, zeby podlaczyc do zlacza IDE na plycie A1200 drugi naped ? np. DVD z laptopa ?

[#2] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@Wojox, post #1

Jasne - system plików SFS.
Zrobilem to u siebie na 8GB i smiga. Pamięć formatowałem na WINUAE, zgodnie z tym poradnikiem :

http://wiki.classicamiga.com/How_to_install_SFS_onto_a_real_Harddrive_within_WinUAE

[#3] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@Wojox, post #1

[#4] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@Wojox, post #1

Do jednej tasmie IDE mozna podlaczyc 2 urzadzenia. Chociaz "amigowcy" potrafia podlaczyc nawet 4 i to do standardowego kontrolera.
[#5] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@rdstudio, post #2

Sam SFS to nie wszystko, a nowy FFS też sobie radzi z dużymi dyskami. Co do wyboru systemu plików, decyzję każdy musi podjąć we własnym zakresie. Każdy ma wady i zalety. W każdym przypadku konieczne jest jednak nowe scsi.device (np. scsi.device 43.45), bez którego prędzej czy później duże dyski mogą nastręczyć dużych problemów (raczej prędzej).
Właściciele OS3.9, mają ten proble z głowy bo OS załatwia to za nich , patchując sci.device.
Poczytaj tutaj:
http://www.apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html

A jeśli się przyłożysz to znajdziesz na PPA wiele w tym temacie.

Tomski ty sprinterze.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2011 19:53:47
[#6] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@Mordimer, post #5

co do scsi.device 43.45 - mozna tez uzywac IDEFIX on chyba zalatwia sprawe - ja go uzywam i nie mam problemow

[#7] Re: Karta CF 16 GB do Amigi 1200

@rdstudio, post #6

Dzięki wszystkim za poradę, więc spokojnie nabywam kartę 16GB,, może się skuszę na 32,,,

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem