[#1] Amiga 600 - brak jednego koloru?
Wpadła w moje ręce amiga 600 od której chciałem przeszczepić płytę głowną do swojej (siada Paula) jednak po podmiance ROMU na 350 i podłączeniu CF nowa amiga odpaliła workbench w kolorach zieleni i czerwonym fiolecie. IMHO zabrakło jednej składowej barwy. Czy oznacza to że najprawdopodobniej w nowej amidze walnięta jest również płyta główna czy też jest szansa że przyczyną jest jakiś drobiazg?

Amiga podłączana była przez chinch do monitora 1084S
[#2] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@friedrich, post #1

Cos nie laczy w kabelkach. Ja tez kiedys sie zdziwilem jak Ami odpalila w fiolecie. Wystarczylo docisnac zlacze scart w TV i wszystko wrocilo do normy. Na poczatek sprawdz polaczenie a potem kabelek. ;)

[#3] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@Drupi77, post #2

Jeśli podpina kabelkiem RGB to spora szansa że to tylko kabelek, jeśli podpina innym kablem to problemy z płytą.

Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@friedrich, post #1

zobacz przez composite video ..jesli efekt ten sam ktorys z ukladow ECS siada

[#5] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@HOŁDYS, post #4

Podłączyłem przez euro do TV i efekt ten sam. Antenę już sobie darowałem - wynika z tego że komputer też jest uszkodzony. Tyle co zyskałem to 4 śrubki które lata temu zgubiłem przy swojej amidze :)
[#6] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@friedrich, post #5

Ja bym sprawdził jeszcze przez wyjście TV.

[#7] Re: Amiga 600 - brak jednego koloru?

@Duracel, post #6

jak przez RGB nie ma koloru, to tym bardziej nie będzie na Composite (chinche), a jak nie ma przez composite, to na pewno nie będzie z modulatora bo do niego jest właśnie podłaczone wejście composite. Nie koniecznie musi to być uszkodzenie układu graficznego, tylko np bufora 74hct244 ale to tylko strzał z mojej strony. Najlepiej by było obadać to pod oscyloskopem, czy są wszystkie składowe na wyjściu z układu graficznego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem