[#1] Frogger - dźwięk
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś doświadczył tego samego problemu co ja. Jakieś niewielkie klipy z internetu Frogger odtwarza u mnie tylko przy opcji "no audio" każda próba włączenia dźwięku kończy się crashem Audio decodera. Problem nie dotyczy starych, naprawde starych plików, które mają audio kodek PCM, ale ciężko jest znów przerzucać wszystko na PC i konwertować na inny kodek za każdym razem. Istnieje jakieś rozwiązanie tego?

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 13:46:15
[#2] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #1

Prawdopodobnie wszystko opiera się o konfigurację audio. Używasz AHI? Jak masz skonfigurowane ToolTypy w ikonce programu? A może "jedziesz" z shella?? Za mało informacji. Proponuję też zaglądnięcie do dokumentacji - jest po polsku więc problemów być nie powinno...

[#3] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #1

A może Frogger nie radzi sobie/nie obsługuje kodeku dźwięku w tych plikach?

[#4] Re: Frogger - dźwięk

@mailman, post #3

Myślę, że gdyby Frogger sobie nie radził z dźwiękiem to by "zakrzyczał", że coś takiego się dzieje. Jeżeli jest to rzeczywiście jakaś odmiana PCMa to nie powinno być problemu (nawet przy jakimś egzotycznym próbkowaniu i "bitrejcie"). Na wszelki wypadek proponowałbym autorowi wątku odpalić program z shella wraz z parametrem "verbose", aby się upewnić co się dzieje.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 14:18:39
[#5] Re: Frogger - dźwięk

@Lokaty, post #4

Frogger jest dosyć starym programem i nie wiadomo jak się zachowuje przy nowych kodekach. Oczywiście możesz mieć rację, ale nie wykluczałbym nieobsługiwanego kodeka.

[#6] Re: Frogger - dźwięk

@Lokaty, post #2

używam Froggui, przestawianie pomiędzy źródłami dźwięku AHI czy audio.device nic nie daje, podobnie jak ustawienie opcji "force mono". wszystkie nowsze kodeki nawalają, mimo że działają w innych programach. Np plik mp3 z kodekiem mp3 jest normalnie odtwarzany w Amiga AMP, podczas gdy film z kodekiem dźwięku mp3 na froggerze wywala błąd

[#7] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #6

Proponuję zajrzeć TU i upewnić się, czy posiadasz ostatnie kodeki.

Np plik mp3 z kodekiem mp3 jest normalnie odtwarzany w Amiga AMP, podczas gdy film z kodekiem dźwięku mp3 na froggerze wywala błąd

To akurat raczej nie jest dobry przykład, ponieważ AmigaAMP ma własne wewnętrzne dekodery (chyba, że w opcjach zaznaczysz żeby korzystał z mpega.library), ale może nas to naprowadzić na to, czy właśnie w systemie masz mpega.library?? Jeżeli nie to na aminecie znajdziesz.

EDIT:

Jeżeli w systemie nie masz tej biblioteki to uzupełnij brak i testuj. W przeciwnym wypadku (jeżeli nie zadziała) nadal będę trzymał się tego, aby animacje odegrać z poziomu shella...

EDIT 2:

A czy GUI do Froggera nie posiada czasem "ptaszka" z funkcją VERBOSE do zaznaczenia?? ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 18:17:08
[#8] Re: Frogger - dźwięk

@Lokaty, post #7

Problem leży trochę gdzie indziej tzn nie wiem gdzie ale prawie go rozwiązałem. Filmy odpalają się kiedy ogląda się je bezpośrednio z froggera z ominięciem froggui i jako źródło dźwięku ustawione jest audio.device a nie AHI. Jeśli dajmy na to chcę ominąć AHI, to wpisuje w CLI np: froggerng.68k RAM:film.avi AOUTPUT=ADEV, no i leci. Chce w ten sam sposób przerobić def_avi, żebym nie musiał cały czas tego wklepywać i pytanko w którym miejscu w def_AVI wpisuję ten parametr AOUTPUT=ADEV? Próbowałem już parę kombinacji i wywala mi cały czas failed returncode

[#9] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #1

Ja bym sprawdził wersję i ustawienia AHI oraz bibliotek 68040/68060.
No i oczywiście wszelkie bajery tylu OxyPatcher czy HSMathLibs.

[#10] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #8

prosta rzecz. .. jak uzywasz GUI .. wybierz AHI: PAULA 8 BIT DMA i po sprawie

[#11] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #8

Filmy odpalają się kiedy ogląda się je bezpośrednio z froggera z ominięciem froggui i jako źródło dźwięku ustawione jest audio.device a nie AHI.

Czyli masz źle skonfigurowane AHI, albo coś nie tak z instalacją.

Chce w ten sam sposób przerobić def_avi, żebym nie musiał cały czas tego wklepywać i pytanko w którym miejscu w def_AVI wpisuję ten parametr AOUTPUT=ADEV? Próbowałem już parę kombinacji i wywala mi cały czas failed returncode

To musisz ustawić w tooltypach ikony Froggera. Czyli zaznaczasz ikonę Froggera i dajesz informacje z menu Workbencha. Tam ustawiasz wszystkie parametry funkcji (czyli tooltype) i zapisujesz (pamiętaj, aby zaznaczyć "workbench" w sposobie uruchamiania programu).
Aby ustawić defikonę dla plików avi, należy skorzystać z programu deficons (w OS3.5/3.9 jest składnikiem systemu). Nie pamiętam dokładnie jak tam realizowało się przywiązania do pliku, ale musisz "nauczyć" system rozpoznawać typ pliku (w tym wypadku pliku avi). Tutaj też będziesz musiał wskazać z jakiej "odpalarki" ma włączyć się dany typ pliku (czyli w twoim wypadku wskazujesz Froggera). Tak możesz zrealizować przywiązania do wszystkich typów plików.

Oczywiście to w telegraficznym skrócie. Chłopaki pewnie mnie jeszcze poprawią, a jeżeli jakaś część wypowiedzi jest niezrozumiała to pisz - pomożemy. OK

[#12] Re: Frogger - dźwięk

@Lokaty, post #11

dzięki zrobiłem to, że wygląda tak:
http://img94.imageshack.us/i/frogay.jpg/
w deficons ustawiony jest frogger jako odpalacz plików avi. I dalej usiłuje to odtwarzać przez AHI :(

[#13] Re: Frogger - dźwięk

@mars, post #12

skasuj nawiasy.
[#14] Re: Frogger - dźwięk

@Norbert, post #13

racja, dzięki wszystkim za pomoc. Nareszcie udało się ominąć to wredne ahi OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem