[#1] karta CF po raz setny
Sorry za kolejny temat ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Robie sobie system na CF 4GB Kingston. Robie wszytsko dokładnie jak w opisie apc74 i przy ostatnim kroku po założeniu partycji i wciśnięciu Save Changes To Drive mam taki oto komunikat:

http://seba.shadows.pl/hdtoolbox.jpg

HELP!

[#2] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #1

Nie potrafi zapisać pierwszego (zerowego) sektora.
Jak to samo będzie pod Amigą to walnięta karta CF.
Sprawdź pod tym emulatorem czy oprogramowaniu wolno cokolwiek zapisać pod tym dewajsem, i pytaj w dziale dotyczącym emulatora.

Pozdrawiam
[#3] Re: karta CF po raz setny

@RadoslawF, post #2

Jeżeli mogę chciałbym tutaj kontynuować, jeszcze jedną wypowiedź... Otóż za pierwszym razem stworzył mi 2 partycje NDOS ale po sformatowaniu wywalił komunikat "not a valid DOS drive" po czym od kolejnej próby dzieje się to co opisałem powyżej... Nie wiem własnie czy pisać o tym w dziale emulacja bo operację wykonuje już w środowisku Ami i to HDToolBox ma problem ale zaraz odpalę to sama na prawdziwej Ami, jak problemu nie będzie to przeproszę a jak będzie to będę kontynuował tutaj. Uczciwe rozwiązanie ?:)

[#4] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #3

ta Twoja karta CF to nie czasami Kingstone z kwiatkiem?

[#5] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #3

Nie do końca, komunikat do którego podałeś linka nie pochodzi z systemu Amigi tylko windowsa visty lub 7.
Ja bym się wolał spytać tam gdzie będą ludzie mieli wiedzę na temat oprogramowania o które pytasz czyli właśnie WinUAE.

Pozdrawiam
[#6] Re: karta CF po raz setny

@RadoslawF, post #5

RadoslawF masz rację zatem opisze w tym wątku od teraz co się dzieje na AMI, a to przerzucę do Emulacji. Wrzucam HDToolBoxa, który ja wykrywa! Niestety dyskietka z tym programem ma bady i po kilku chwilach działania Ami się restartuje.

Dwa pytania zatem:

1. Jak inaczej sobie z tym poradzić, program i nośnik którego nie posiadam:(
2. Czy ślaczki, krzaki, pasy pojawiające się przed restartem Ami przy działającym HDToolBoxie [przy niczym innym się tak nie dzieje] może być spowodowane konfliktem z kontrolerem czy raczej z wadliwymi sektorami na dyskietce, a jest ich mnóstwo po tylu latach...

ps. Kingston jest z czerwoną mordą taką, zwykły żaden ultraszybki itp.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2011 23:12:57
[#7] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #6

1. Znaleźć w okolicy Amigowca z A600 lub A1200 i zrobić całość u niego z jego dyskietki lub zrobić pod emulatorem a jak czegoś nie będzie potrafił to zadawać pytanie w odpowiednim dziale.
2. Takie objawy świadczą że ta Amiga raczej nie jest do końca sprawna, ze szczególnym uwzględnieniem niesprawności kontrolera IDE, ale to jest zgadywanka, przygotuj kartę i będziesz miał czym sprawdzić.

Pozdrawiam
[#8] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #6

karty CF Kingston'a czkawką mi się swego czasu odbijały, do dziś jak o nich pomyślę to dostaję niestrawności. Miałem tą wersję z białym kwiatkiem i takim zielonym chwastem. Sypały się równo i dokładnie - problemy z wykryciem karty, założeniem partycji (czasami się udawało, ale później się sypały), cyrk z formatowaniem (czasami się udawało, ale później się sypały ), problem z zapisem/odczytem danych z karty i to zarówno pod Amigą, jak i WinUAE. A o wykryciu tej karty przez PCMCIA to już w ogóle nie będę wspominał, bo nie ma w sumie co wspominać - po prostu nie była wykrywana. Bujałem się z tymi kartami chyba przez tydzień. Efekt tego taki, że w końcu zaopatrzyłem się w karty SanDisk'a - bez nalotu - bez kłopotu. A kingston leży w szufladzie - 4 sztuki. Swego czasu miałem pożyczonego kingstona 1 GB od znajomego - i ten akurat nie miał problemów - ale był wykrywany przez HDtool'sa inaczej (chyba jako Samsung) niż pozostałe karty.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2011 23:39:49

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2011 23:41:37
[#9] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #1

Zastanawia mnie sposób, w jaki jest wykrywana karta u ciebie - u mnie to jest CF Card 4 GB, u ciebie jakiś Generic USB CF Reader... czy na PC korzystasz z czytnika na USB?
Jeśli przygotowujesz na PC kartę CF jako dysk Amigi, to karta musi być podłączona do kontrolera HDD w PC przez adapter. Odradzam korzystanie z czytnika na USB - po podzieleniu CF na amigowe partycje i resecie PC karta przestanie być widoczna pod Windowsem jako napęd wymienny.
Interfejs karty CF jest zgodny z interfejsem IDE, dlatego CF może być stosowana jako dysk twardy. Z karty CF podpiętej do czytnika USB HDToolBox pod WinUAE może niewłaściwie wykrywać liczbę głowic/ścieżek/sektorów i mogą wystąpić problemy jak tutaj opisałeś.
Podłącz kartę CF do kontrolera IDE w PC i spróbuj jeszcze raz.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 06:44:33

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 07:12:45

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 07:16:43
[#10] Re: karta CF po raz setny

@newguru, post #8

To albo trafiłeś na podróbki tych kingstonów,albo miałeś wyjątkowego pecha.

Sam osobiście posiadam 4 kingstony (dwa biały kwiatek i dwa ten zielony),mam dwa różne adaptery IDE2CF, wtykany w gniazdo i na kabel,podłączone jest to przez FastATA(może oryginalny kontroler jest bardziej wybredny przy CF),i z wszystkie 4 karty działają bez zająknięcia.

Po prostu podłączyłem do Ami ,uruchomiłem HDToolboxa wykrył jako Kingston CF 4GB .... założyłem partycję ,i przegrałem cały system z hdd.

Na kolejnym zestawie dla zabawy wgrałem 3.9 na czyste cfki i też było bez awarii.

[#11] Re: karta CF po raz setny

@Nightmare777, post #9

Nightmare777 ma rację, dziękuję za info!

[#12] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #11

Nie zapomnij zmienić jeszcze MaxTransfer w HDToolBoxie. Ja tego na początku nie zrobiłem i Ami się wieszała przy kopiowaniu plików pod Filemasterem ok, racja

[#13] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #1

Słabo szukałeś. Pisałem o "block zero write failed!" całkiem niedawno na tym forum. W skrócie: WinUAE przed zapisem wprowadzonych na dysku twardym (lub czymkolwiek go udającym, jak CF, USB itd.) zmian, wprowadzonych HDToolBoxem itp. przeprowadza prosty test zapisu/odczytu bloku 0. Test polega na tym, że przed zapisem RDB WinUAE zapisuje pewne dane w bloku 0 a następnie próbuje je odczytać, jeżeli dane odczytane z bloku 0 pokrywają się z danymi zapisanymi - wtedy zapisywany jest prawdziwy RDB (wygenerowany przez HDToolBoxa). Jeżeli dane zapisane i odczytane się nie pokrywają user otrzymuje ten właśnie komunikat błędu.
Przyczyn takiego błędu może być kilka, ale najczęstszą, związaną z kartami CF, jest nędzny czytnik, nieobsługujący w pełni trybu pracy HD karty CF.

[#14] Re: karta CF po raz setny

@Nightmare777, post #9

To widocznie zależy od czytnika, ja korzystałem z czytnika USB i problemów nie miałem. Druga sprawa, to produkty kingstona są produkowane w różnych miejscach, jedne w chinach, drugie w Tajwanie, zewnętrznie się niczym nie różnią, ale wewnętrznie to już często jest całkiem inna bajka.

Oto przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=oheA1aErXEs

[#15] Re: karta CF po raz setny

@APC74, post #13

Ok sprawdzę zatem na innym czytniku. Ktoś ma jakiś sprawdzony model?

[#16] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #15

prosze bardzo

http://allegro.pl/adapter-compact-flash-na-ide-1-8-i-2-5-i1428073970.html

tej uzywam w swoich amigach z roznymi kartami w tym Kingstona, zero problemow OK

[#17] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #1

ok Panowie ja walczę dalej... Kupiłem druga Amige 1200 i w niej kiedy podłączam kontroler kart CF na taśmie w ogóle nie startuje AMI.

Wracam więc do poprzedniej 1200tki. Kupiłem CF SanDisk 2 GB, opisywanego przez Was jako bezproblemowy i niestety Amiga go nie rozpoznaje... Wrzucam CF Kingstopn 4GB i na dole wrzucam link do filmiku z tej operacji. Proszę o opinie czy AMi jest zjeb%$# czy raczej kontroler/przejściówka nadaje się do śmietnika?

http://www.youtube.com/watch?v=fmDZv1AQShg

[#18] Re: karta CF po raz setny

@Hypnotic, post #17

według mnie jeśli obydwie Amigi nie trybią tzn. jedna się nie włącza a druga siada to wina jest po stronie adapteru..
ja mam adapter wpinany odrazu na złącze ide.. i w Amidze 600 jak i w 1200 żadnych problemów nie mam, wiele kart sprawdzałem i wszystkie działają

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem