[#1] Dyskietki - bad sectory
Witam. Jestem tutaj nowy. Od niedawna posiadam A500. Kupiłem ją z około 60 dyskietkami. Większość z nich jest uszkodzona. I teraz moje pytanie. Gdy formatuję dyskietki w X-COPY to pojawiają się uszkodzenia tzw. badsectory. Dzieje się tak nawet (choć nie zawsze) na nowych dyskietkach. Gdy natomiast taką dyskietkę formatuję w PC, to większość badsectorów formatuje się bezbłędnie. Stacja dyskietek jest sprawna? Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam. Robert. Katowice

[#2] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

Jezeli nie masz oglady narowistego konia i rak jak bochny chleba, to sprobuj rozebrac stacje dyskow i za pomoca patyczka z watka (np. takiego do czyszczenia uszu) nasaczona spirytusem, tudziez woda po goleniu, wyczyszc dwie glowice (gorna i dolna) w stacji, ktore zczytuja dane z dyskietki. Powienies sie zorientowac gdzie sie znajduja.

Jezeli to nie pomoze, to najprawdopodobniej stacja jest walnieta.

[#3] Re: Dyskietki - bad sectory

@Duracel, post #2

A ja odradzam "spiritusowe" czyszczenie stacji. Kiedyś będąc trochę młodszy sam tak ubiłem FDDke. Jeżeli już czyścić tym sposobem to w ostateczności, gdy już nic nie pomaga. Najpierw proponuje rozebrać stację i przedmuchać jej wnętrze sprężonym powietrzem, czy też siłą własnych płuc (odradzam plucie do środka ;) ). Wracając do czyszczenia to polecam tylko dedykowane alkohole do czyszczenia elektroniki, które nie zostawiają po sobie śladu.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 10:36:49
[#4] Re: Dyskietki - bad sectory

@Lokaty, post #3

Toc to glowica podobna do glowic magnetofonowych. Jak nie przejedzie golym metalem po niej i nie porysuje, tylko delikatnie wyczysci osad, ktory zebral sie z dyskietek przez lata, watka i spirytusem to nic nie ma prawa sie zepsuc.

To samo robilem w stacji w amstradzie i bynajmniej, nic zlego sie nie stalo.

Kolega zrobi jak chce, ja bym wyczyscil i sprawdzil efekt. Naturalnie trzeba tez uwazac, zeby nie porozginac "ramion" na ktorych trzymaja sie glowice.

[#5] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

kup dyskietke czyszczaca jest szansa ze wyczyscisz glowice
a jak nie stacja po prostu pada

[#6] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

Wyczyściłem, ale nadal podobnie. Wydaje mi się, że to wina jednocześnie i dyskietek i stacji, ponieważ widzę że stacja jest bardzo wrażliwa (chyba nieoryginalna - Panasonic). Początkowo myślałem, że po prostu kupiłem stare zniszczone dyskietki, więc zakupiłem nówki. Jednakże część z nich też nie działa w 100%. Kupię jakieś firmowe i zobaczymy.

Ponadto bawiłem się oprogramowaniem z PC i w zasadzie 80% starych dyskietek da się naprawić, tj. na PC można nagrywać, formatować, kasować etc. i wszystko śmiga, natomiast na Amidze przy próbie formatowania wyskakują już badsectory. Taka mała loteria.

Chyba, że wyślę komuś np. kilka dyskietek (u mnie nikt z bezpośrednich znajomków nie ma już Amigi) i zobaczycie jak one działają u Was.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moim postem.
OK

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 19:50:00
[#7] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

Co to znaczy "nowe dyskietki"? HD z zalepioną dziurką? Spróbuj sformatować normalnego DD i zobacz co się dzieje. Inna sprawa, że wydaje mi się (na bazie własnych doświadczeń), że PC jest mniej wrażliwy na uszkodzenia dyskietek - te, które nie chciały się formatować na Amidze z powodzeniem formatowałem np. pod PC-Taskiem (a stacja przecież ta sama - z tym, że to była Micronikowa HD do Ami).

[#8] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #6

W dzisiejszych czasach "produkowane" dyskietki nadają się tylko do jednego - do śmieci. Jakość i trwałość nośnika jest kiepska. W pracy używaliśmy dyskietek do przenoszenia danych na maszyny jakiś czas to praktycznie jedno przeniesienie danych(jak mieliśmy dużo szczęścia) i dyskietka do kosza szła bo już nic nie dało się z nią zrobić. Fakt faktem, że maszyny pracują w strasznych warunkach kurz, dym, zimno, ciepło itp. itd.

[#9] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #6

Witam ponownie. Macie racje, dyskietki są HD, zaklejone. Możliwe, że kupiłem stare (przeterminowane, być może śmiesznie to brzmi). Zajmuje się archiwami danych (Amiga zakupiona - w celu zabawy) i np. zauważyłem że płyty dość szybko się starzeją. Podobnie pewno z dyskietkami. Kupię nowe Verbatim lub cokolwiek markowego i zobaczymy. Kupiłem wcześniej na próbę jedną właśnie Verbatim i sformatowała się bez błędu (dyskietka Pecetowa - zaklejona). Nie wiem czy to przypadek, czy może akurat te Verbatim będą dobre.

Pozdrawiam.

Jest ktoś na forum z Katowic lub okolic? :D

[#10] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #9

Śląsk to "zagłębie" amigowców.
http://www.paubase.ppa.pl/mapa.php
OK
[#11] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #9

nie wykluczalbym padajacej stacji dyskow .. wkoncu ma ze 20 lat
a dyskietki swoja droga - jesli formatujesz na PC i maja bad sectory to sa uszkodzone.Jesli sa ok to powinna amiga nagrac rowniez bez bledow na taki dysk

[#12] Re: Dyskietki - bad sectory

@stachu100, post #10

Kurcze, nawet mapka jest. Heheh. No naprawdę jestem w szoku...

[#13] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #12

Ja mam taki program o nazwie Badformat, który sprawdza formetuje dyskietkę, umieszcza informację w pliku .bad, które sektory należy omijać. Taka dyskietka działa potem na Workbenchu, jak kopiowałem w XCOPY też działała, sprawdzałem. Działa nawet na WB1.3. To jest link do programu :

http://amispec.w.interia.pl/badformat.lha
[#14] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

Witam

Jakby nie pomogło czyszczenie stacji to właśnie wystawiłem na allegro parę gratów w tym i stację dyskietek oraz dyskietki które na pewno są sprawne.

Z czyszczeniem głowic radzę uważać sam będąc małolatem próbowałem i załatwiłem sobie stację lepiej spróbować sprężonego powietrza lub własnych płuc ewentualnie dyskietki czyszczącej głowice.

Poniżej linki do gratów:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1639016513
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1639016300

[#15] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

A czy te badsektory pojawiają się na wszystkich dyskietkach, czy tylko HD? Jeżeli na obydwu rodzajach, to winna być będzie z pewnością Twoja stacja, jeśli tylko HD to po części może to być wina stacji a po części nośnika, dyskietki HD mają inny rodzaj materiału magnetycznego, który wymaga innego pradu potrzebnego do zapisu, stacja od PC jest fabrycznie przystosowana do działania z dyskietkami HD, natomiast stacja amigowa była zaprojektowania do pracy z dyskietkami DD i może ale nie koniecznie musi osiągać stabilny zapis na dyskietkach HD (jesli dyskietka HD pracuje poprawnie na oryginalnej stacji amigowej, to albo ta stacja ma specyfikację na zapas, albo dyskietka jest dobrej jakości i odpowiedniej czułości magnetycznej). Podobna sytuacja występuje w przypadku dyskietek do C64, stacja dysków potrafi zapisywać na dyskietkach DD (360kb) bez problemu, natomiast używanie dyskietek HD (1.2MB), o ile w ogóle któraś stacja ją sformatuje jest w większości przypadków prawie niemożliwe.

Postaraj się załatwić sobie inną stację lub przerobić stację od PC, wtedy się wszystko okaże.

Więcej na ten temat, tutaj:
http://czekajek.webpark.pl/dyskietki.html

EDIT: oops! nie spojrzałem na datę pierwszego posta

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2011 17:43:56
[#16] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #9

Kupowałem ostatnio w Carrefour dyskietki EMTEC HD po 8,90 za 10 sztuk. Formatują się bezbłędnie zarówno na A500 i A1200.

[#17] Re: Dyskietki - bad sectory

@Cross, post #1

Mnie CDTV tez nie czytala dyskietek, nawet nie formatowala nowych.
Stacje rozebralem, wymylem glowice, wyczyskilem wszystko z kurzu...
I dalej to samo :P
Stacja nie czyta starych i nowych dyskietek.
Okazalo sie ze zdazyla je fizycznie ukatrupic przed tym jak zostala wyczyszczona.
Paprochy ktore byly na glowicy porysowaly nosniki ;/
Po wstepnej selekcji odrzucilem te porysowane flopki i jest wszystko ok :D
Sprawdz czy u ciebie nie jest podobnie.
Uchyl blaszke i pokrec koleczkiem by obejzec caly nosnik. U mnie na ogol nigdy nie rysowala rownych kolek, tylko takie z przerwami. Wiec na 1szy rzut oka nic nie bylo widac.

[#18] Re: Dyskietki - bad sectory

@karaczan, post #17

Spójrz na datę posta :) poza tym rysująca głowica odpada, bo na PC mu dyskietki się formatowały potem bezbłędnie

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem