[#1] PARADISE - transmisja danych - help :(
Cześć,

Mam problem. Dwa lata temu (może wcześniej) zakupiłem na allegro kabel i komplet oprogramowania do transmisji danych. Program nazywa się Paradise. Niestety, zgubiłem do niego instrukcję oraz płytę do klona. Poszukuję takowej instrukcji oraz miejsca skąd mogę ściągnąć program (tak wiem, to przestępstwo). Na pewno ktoś z Was posiada taką płytę i mógłby ją dla mnie powielić w ramach amigowej solidarności. Z całą pewnością ktoś posiada również instrukcję (niewykluczone, że identyczną jak ta, którą dostałem z allegro). Bardzo chciałbym przerzucić sobie kilka gier na dyskietki a nie mogę. Pomożecie?
[#2] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #1

Kabel typu null-modem (wtyczka do Amigi o rozmiarze wtyczki LPT a wtyczka do PC trochę jak do joysticka)? Jeżeli tak, to istnieje wiele darmowych programów, które potrafią przesyłać dane po takim kablu.

Jeżeli jest to kabel null modem, będziesz potrzebował terminala uruchomionego na Amidze i PC. Amigi wyposażone w procesor 68000 potrafią przesyłać kablem null modem dane z prędkością ~300cps (znaków na sekundę). Taką prędkość oferuje zarówno standardowe serial.device, jak i baudbandit.device. Jest jednak kilka narzędzi, które potrafią przyśpieszyć transfer do 5500cps. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w ADF Sender Terminal FAQ i WarTrans. W zasobach Aminetu znajdziesz kilka programów poprawiających transfer, takich jak TwinExpress czy AmiTrans.

Czego potrzebujesz:
Programowe terminale dla Amigi i PC, najlepiej takie, które potrafią przesyłać dane w trybie binarnym, używając protokołów takich jak Kermit czy X/Y/ZModem. Przykładowe terminale na Amigę to NComm, JRComm czy Term. Na PC znajdziesz m.in. Terminal i Terminus.
Oprócz powszechnie używanego TwinExpressa możesz użyć PC2Ami, AmigaTrans czy Amiga Explorera od Cloanto.

Teraz wykonaj następujące operacje:
Połącz komputery kablem i uruchom na nich oprogramowanie.
Uruchom odbieranie transferu binarnego na jednym komputerze używając protokołu obsługiwanego przez oprogramowanie uruchomione na obydwu komputerach.
Rozpocznij transmisję danych na drugim komputerze i załaduj plik, który ma być wysłany - plik powinien być wysłany na drugi komputer w ciągu sekund/minut/godzin (w zależności od rozmiaru pliku).
Dodatkowe szczegóły dotyczące łączności sieciowej znajdziesz na stronie Amiga Emulation FAQ.

[#3] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@APC74, post #2

mam przez to rozumiec, ze paradisa nikt nie ma :( ?... nie mam czasu na wykuwanie nowych programow i odstawienie rodziny na drugi plan. liczylem, ze uda sie to zrobic prosciej. kabel to rzeczywiscie nullmodem i interesuje mnie przerzucanie obrazu dyskietki amigowej. amiga to gola 600tka bez hd.
[#4] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #3

http://www.back2roots.org/Tools/Files/Paradise%2C4/

http://aminet.net/package/comm/net/paradise

http://www.gm.iwarp.com/programs.htm

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 19:08:11
[#5] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #3

No ale po co Ci tak koniecznie ten Paradis potrzebny? Rodziny nie zaniedbasz ściągając z Aminetu darmowy soft do obsługi transferu przez kabel nullmodem, to kwestia godzinki z popijaniem herbatki jest.
Tyle, że nie bardzo widzę, jak bez twardego dysku chcesz to sensownie realizować, obojętnie czy przy pomocy Paradis, czy jakiegokolwiek innego oprogramowania:/

Z szacunkiem
Des

[#6] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #1

Witam
Ale nie wytrzymam następny biczownik.
Jest tyle łatwiejszych sposobów na przenoszenie danych niż kablem.
Za chwilę będą hasła nie chce działać, źle się nagrywa na dyskietkę i takie tam.
Żyjemy w dwudziestym pierwszym wieku. Ludzie.
[#7] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@Dark_luke, post #6

Dokładnie, się w 100 procentach z Kolegą zgadzam. Spięcie w sieć domową Amigi i PC ma sens, jeśli się konkretnie jakoś pracuje, do czegoś tam używa współpracujących ze sobą maszyn. Ja jestem "spięty" przez nullmodem, ale to tak na wszelki wypadek, skoro mam miejsce na biurku i odpowiednia kablotekę, to czemu mam sobie żałować? Aczkolwiek to sztuka dla sztuki, sporadycznie z tego połączenia korzystam, dane przenoszę poprzez kartę CF i "pcimcię".
Onegdaj, gdy karty pamięci albo jeszcze nie istniały, albo były jeszcze drogą egzotyką - nullmodem był sensowny. Dziś to zabawka.

Tyle, że Kolega inicjujący ten wątek ma cięższy problem, bo - jak już mówiłem - taka zabawa bez HD w Amidze jest wysoce problematycznym zajęciem. Szkoda czasu i atłasu. Tym bardziej, że dziś podłączenie twardziela (albo klasycznego, albo jakiej karty CF) do A600 to żaden problem, to kwestia dosłownie kilkudziesięciu złotych, czyli paru paczek najtańszych papierosów.

Twardziele już gotowe do użycia, z zainstalowanym systemem pod A600 można na Allegro nabyć za jakie 30 złotych. Kabelki za 10 złotych. Adapter PCMCIA -> CF to dwie dychy. CF 4 giga to 40 zeta. Czyli plus minus za stówę można mieć i twardy dysk w A600 i wygodne ustrojstwo do przenoszenia danych.
Po cholerę się więc katować się masochistycznie? Takie kombinowanie z kablem nullmodem bez HD może skutecznie zniechęcić do zabawy/pracy z Amigą.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@Des, post #7

Panowie, rozumiem doskonale, ze sa prostsze metody i niewykluczone, ze z nich skorzystam. Nie mniej to troche tak jakbyscie 70 letniemu mezczyznie probowali sprzedac skode fabie z nawigacja, bluetoothem i 4 strefową klimą (elektryka okien w standardzie). Wyobrazcie sobie, ze chce sie troche pobawic w takie wlasnie przerzucanie obrazu dyskietki, dlatego raz jeszcze prosze - jesli ktos posiada instrukcje do paradise, bede bardzo zobowaizany!
[#9] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #8

Nie wiem czy o to chodzi, ale Paradise jest na Aminecie. Instrukcja wewnątrz archiwum, po angielsku. Program dla PC również obecny.

http://aminet.net/package/comm/net/paradise#contents

[#10] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@Louis, post #9

znalazlem ta instrukcje ale jesli sie nie mysle dotyczy ona transmisji z hd na hd... nic, poprobuje jak znajde czas.
[#11] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@wilkwcieniu, post #10

No i? Zastępujesz urządzenie DH0: na DF0: i po krzyku. Z tym że jak napisał Des (a on z wie co pisze) zabawa bez HDD to masochizm najwyższych lotów. Nie prześlesz pliku większego niż pojemność dyskietki ew. RAM-dysku -o ile ten soft kuma takie coś jak ram-dysk (w sumie powinien).

[#12] Re: PARADISE - transmisja danych - help :(

@Red_Bullet, post #11

w przyszlym miesiacu postaram sie opanowac wiedze z zakresu cf i whdload. najwyzszy czas nadrobic zaleglosci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem