[#1] Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie
Znalazłem na Ebay może komuś się przyda, taniej niż u nas. COMMODORE AMIGA A600 / A1200 GOLD OFC SCART CABLE 2M
Numer przedmiotu: 320528969660

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320528969660&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.pl%3A80%2F%3F_from%3DR40%26_trksid%3Dm570%26_nkw%3D320528969660%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1&_rdc=1

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:06:42

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:11:45

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:28:35
[#2] Re: Kabel RGB =>euro w rozsądnej cenie

@Ender, post #1

To jakis zart? Czekac pozostalo tylko na moderatora ;)
To nie miejsce na ogloszenia.

[#3] Re: Kabel RGB =>euro w rozsądnej cenie

@jw_amigowiec, post #2

Chłopie to nie moja aukcja ja ją znalazłem. Dopisałem teraz lepiej?

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:10:25

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:12:09
[#4] Re: Kabel RGB =>euro w rozsądnej cenie

@Ender, post #1

Tak z ciekawości to A600 ma kolor na wyjściu video-chinch ?
Bo zaraz się okaże to kabel tylko dla A1200, A4000 nie ma takiego wyjścia.
I raczej nie jest to kabel RGB-Euro.

Pozdrawiam
[#5] Re: Kabel RGB =>euro w rozsądnej cenie

@Ender, post #1

To jest kabel Euro-composite, czyli kiepska jakość, a z amigi 500 obraz czarnobiały. Prawdziwy kabelek RGB-Scart można sobie bardzo łatwo zrobić, a nie wydawać tej śmiesznej kwoty jaką proponują na allegro. Kwestia zdobycia wtyku żeńskiego DB23, ewentualnie przeróbki DB25.
[#6] Re: Kabel RGB =>euro w rozsądnej cenie

@Ender, post #1

W Saturnie takie kable stoją po ok. 20-35 zł, zależnie od marki.

[#7] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@RadoslawF, post #4

Fakt chyba się pośpieszyłem :(

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 23:28:59
[#8] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@Ender, post #7

Dodam w temacie, bo trochę się w temacie skołowałem więc wyjaśnie parę spraw. Amiga jeśli ma wyświetlać konkretny obraz na TV (dzisiejszym np. LCD), musi iść po kablu RGB-EuroScart (najlepiej jak w nawiasie opisu euro widnieje RGB, jak u mnie na LG 40"na złączu EURO 2 obraz jest czarnobiały) Żadne cinche nie wchodzą w grę, ani TV HD Ready (Tu obraz jest TRAGICZNY jak na moim obecnym Hitachi 22'). Tylko Full HD 1920*1080. Przetestowałem u siebie wszystkie możliwe konfiguracje (4 telewizory). Amiga 1200 na kablu z AmigaKit chodzi bez migania (interlace)w DOSKONAŁEJ jakości tylko na TV 40" Full HD. Koledzy radzili i powiem błądzili. Właśnie odsyłam mój Hitachi do rodzinki a zmieniam ekran na 26'' FULL HD.

Dodam jeszcze że jak ktoś nie wie co doradzić niech nie pisze wcale...

Ostatnia modyfikacja: 04.02.2011 00:25:26

Ostatnia modyfikacja: 04.02.2011 00:36:35
[#9] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@Wojox, post #8

Jeśli już tematyka kabla RGB została poruszona przedstawię mój problem z nim związany. Być może ktoś zna rozwiązanie tego problemu.

Posiadam Amigę 1200 - wersja commodore - wyposażona jedynie w kartę Elbox z 4MB
Do Amigi podłączony jest monitor Orion LA-750 właśnie omawianym kablem RGB-Euro.

Problem polega na tym że obraz pojawia się i znika cyklicznie w równych odstępach czasu- 2 sekundy jest obraz 2 sekundy nie ma itd...

Przy połączeniu przez composite tego problemu nie ma-jednak tu jakość jest marna.

Jaka może być przyczyna zaistniałej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

[#10] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@cemaxx, post #9

Głupieje elektronika tunera TV, teoretycznie może być wina płyty A1200 ale jeszcze nie słyszałem o takim przypadku.
No i tradycyjnie sprawdź ten kabel jakoś, podepnij inną Amige lub inny telewizor, albo daj mu przynajmniej pochodzić kilkanaście minut, może jak kabel przestanie się kolebać to obraz się ustabilizuje lub całkiem zniknie.

Pozdrawiam
[#11] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@RadoslawF, post #10

Spróbuj zrobić wg. tego schematu http://wiki.classicamiga.com/Amiga_RGB_to_Scart_lead pin Ami 22 i Euro 16 to sygnał przełączania sygnału na RGB w Tv.

Dwie możliwości:pomysł
1. zastosuj połączenie takie jak na schemacie (w linku powyżej)
2. można zlikwidować całkiem to połączenie 22-1kOhm-16, ale w tym przypadku należy ręcznie (pilotem) Tv zmieniać źródło sygnału na RGB(EURO).

Przyczyną mogą być jeszcze zimne luty na płycie tv, ewentualnie kiepskiej jakości przewód (stary, zmięty, nie łączy, wyrobione gniazda/wtyki, itp)
Powodzenia

[#12] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@cim, post #11

Masz rację, naprędzej sprawdź obie końcówki, może nie łączyć jakiś styk. Jeśli kabel jest dobry, najprędzej stawiam na wadę gniazda w TV. U mnie na jednym Euro jest obraz żyleta na drugim blady i czarnobiały. Widziałem też podobny objaw na TV LCD 26 '' Sharpa, obraz znaikał i się pojawiał nawet po podpięciu magnetowidu. A TV był nowy....

[#13] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@Wojox, post #12

Kabel RGB-SCART który posiadam wizualnie wygląda świetnie. nie nosi też śladów przeróbek. Jednak jego budowa jest trochę inna niż to wynika ze schematu który przedstawił "cim". Być może tu tkwi przyczyna.

http://img692.imageshack.us/i/scart.jpg/

Tu jest schemat mojego kabla. Jeśli faktycznie jest jakiś nietypowy zajmę się jego przerobieniem.

Dzięki wszystkim chętnym za pomoc.

[#14] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@cemaxx, post #13

Przeróbka kabla nie pomogła.
Zresztą jak się okazało Amiga pracuje pięknie na tym kablu w trybie PAL z tv LCD 32" Philips.

Spróbowałem puścić po tym kabelku na tv orion sygnał NTSC i tu o dziwo problem z cyklicznym znikaniem obrazu nie występuje.
Występuje natomiast inny problem: lekkie drżenie obrazu co też miłe dla oka nie jest. Nie mniej jednak obraz nie wyłącza się co chwila jak na PALu.

Z kolei w trybie PAL jakość obrazu jest wyśmienita. Tylko to wyłączane i włączanie :/

Czy te informacje nasuwają komuś na myśl jakieś rozwiązanie?

Jestem wskrzeszonym Amigowcem po 11 latach nieobecności w tym temacie. Z elektroniką jest u mnie co najwyżej miernie dlatego proszę o jakąś radę. Być może to co opisałem nasunie komuś jakąś złotą myśl :)

[#15] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@cemaxx, post #14

Sygnał generowany przez Amigę nie trzyma parametrów, bez oscyloskopu tego nie sprawdzisz
W NTSC jest mniej linii więc mniejsza odchyłka i obraz jest akceptowany przez TV.
Nie bardzo jestem pewien czy to da się naprawić, na wszelki wypadek rozejrzyj się za rezerwową Amigą.

Pozdrawiam
[#16] Re: Kabel scart =>euro w rozsądnej cenie

@RadoslawF, post #15

Jednak wina leży po stronie monitora. Nie radzi sobie z sygnałem RGB w trybie PAL na złączu Euro-Scart. Po podłączeniu tunera sat Ferguson który podaje sygnał RGB problem jest identyczny.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem