[#1] wtyczka do zasilanie gdzie??
Witam

Można gdzieś dostać (chodzi o sklep internetowy) 5-cio pinową kwadratową wtyczkę która spasowala by do amigi ??

http://www.amigamaniac.com/5_pin_din.jpg

Czy te wtyczki mają jakąś nazwę??

Za pomoc serdecznie dziękuję

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 17:30:19
[#2] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #1

Tak, maja nazwę: wtyczka DIN 5 pinowa, kwadratowa.

Nie spotkałem się ani w necia, ani w sklepach z taką, ale może ktoś inny tak.

Od biedy i jeżeli nie zależy Ci na estetyce możesz użyć okrągłej (ten sam rozstaw pinów i do dostania w każdym elektroniku), na którą nie założysz obudowy i zewnętrznego ekranu. Jedynie pamiętaj o dobrym lutowaniu i porządnym zaizolowaniu kabla na wtyczce.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 17:40:33
[#3] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@cichym, post #2

Oj nie wpadłem na to.

Na serio pasuje zwykła??

To po co robili kwadratową??

To ja się męczyłem z drucikami zalanymi termoglutem
[#4] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #3

Commodore robiło wszystko inne, jak Radziecka Rosja. Zepsuje się to musisz kupić od nich, a nie z dowolnego źródła i tańsze. Chciwość. Chociaż w przypadku ZSRR inne były przyczyny takiego postępowania, ale to temat na inny wątek.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 18:08:36
[#5] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@cichym, post #4

A dokładnie jaki din by się zdał??
[#6] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #5

[#7] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@cichym, post #6

Wielkie dzięki za pomoc
Kupię kilka obetnę metalową ''końcówkę" i zobaczymy co z tego wyjdzie.
czyli prosić w sklepie o din15??
[#8] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #7

DIN5, nie DIN15. I zwróć uwagę na rozstaw pinów. Są też wtyczki DIN5 z bolcami po obwodzie, takie jak tu:
http://multisort.pl/product/3048.Wtyk;meski;DIN;5;stykow;240;.html?mn_cl=1.
Takie się nie nadają.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 18:30:28
[#9] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@cichym, post #8

A to z tym 3cim bolcem po środku mają fachową nazwę??
[#10] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@cichym, post #8

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ma wymienić tylko wtyczkę, a gniazdo w A1200? Poza tym przydałby się jakiś rozdzielacz zasilania do zamontowania wewnątrz (płyta główna, karta turbo, HDD itd.) i wtedy podłączyć zasilacz z PC.
[#11] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@Ender, post #10

Chodzi o samą wtyczkę do amigowego zasilacza która ma być wpinana w orginalne gniazdko w ami.
Np 1200
[#12] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #3

To po co robili kwadratową??

Żeby nie dało się podpiąć do Amigi zasilacza od C64 - tam była okrągła. Ten zasilacz miał inne napięcia i najprawdopodobniej ukatrupiłby Amigę.
[#13] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #11

Prośba: Jak już powalczysz z tematem, to napisz jak to działa (jakbyś jeszcze rzucił jakąś fotkę, to już w ogóle byłaby ekstaza... ;) ).
Bo wydaje mi się, że mnie też czeka wymiana wtyczki w mojej A1200. :( Ech...

@cichym - dzięki za info OK

[#14] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@APC74, post #13

Już kiedyś to przerabiałem. Użyłem wtyczki DIN5.
Ale niestety we wtyczce okrągłej trzeba przyciąć blaszki oraz troszkę przesunąć bolce tzn. rozsunąć bo są symetryczne a w Amidze te górne bardziej rozsunięte. Najlepiej przy lutowaniu nagrzać bolce pod wpływem temp plastik się zaczyna topić i można je rozsunąć. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 21:27:57
[#15] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@Dark_luke, post #14

Tego właśnie prubowałem uniknąć

[#16] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #15

Ma ktoś może inny pomysł?????
[#17] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #16

Kup na allegro zepsuty zasilacz od Amigi
[#18] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #16

W dawnych czasach kiedy Amiga była moim jedynym komputerem i był to jeszcze desktop dokupiłem zasilacz produkowany u nas przez rzemieślnika.
Wtyczka to był kawałek gipsu z odpowiednio wstawionymi pinami a z tyłu miał plastik maskujący przewód od wtyku audio din5.
Zasilacz po jakimś czasie zamęczyłem (A1200, Blizzard4, HD w środku i wyprowadzone gniazdo na obudowie na kolejny napęd zewnętrzny gdzie było podpinane CD lub drugi HD) ale kabla używam do dzisiaj, teraz pecetowym zasilaczem.

Pozdrawiam
[#19] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #16

Skoro wtyczka pasuje (napięcia i piny) to może gniazdo wlutować pasujące to wtyczki (będzie ładnie).
[#20] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@Ender, post #19

Wtyczka gotowa wyszła ładnie.
jak ktoś zainteresowany foto dam później.
Mugł by ktoś zamieścić sprawdzony schemat z napięciami poniewarz gdy podłączam kabeldo ami zasilacz cichnie(wyłącza sie)
[#21] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@arek5087, post #20

[#22] Re: wtyczka do zasilanie gdzie??

@SzymekRak, post #21

Wielkie dzięki za pomoc amisia działa, ma się dobrze, mam nadzieję że wtyczka posłurzy następne kilka lat ok, racjastopa ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem