[#1] Stabilny WarpOS
Cześć i czołem!Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem PPC (thx Stachu!) i jako świeży w tym temacie mam parę pytań o WarpOS.Nadmienię,żę kwestia zasilania odpada mam zrobione wszystkie fixy,łącznie z bezpośrednim zasilaniem karty PPC.Mam OS 3.9 z BB1 i BB2 do tego Blizkick z włączonym BPPCFixem.Ogółnie nie jest żle tylko chodzi mi o jakieś wskazówki i rady, w tym temacie i co wpływa na stabilność systemu z Warpem.

[#2] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #1

Hmm... na stabilność systemu z Warpem wpływa samo używanie Warpa ;). Nie wiem czy znane Ci są okoliczności w jakich powstał, jeśli nie to proponuje zapoznać się z jego historią. U mnie nigdy nie działał on zbyt stabilnie i włączam go jedynie gdy mam potrzebę skorzystania z niego. Być może niektórym osobom udało się uzyskać stabilne konfiguracje systemu.

[#3] Re: Stabilny WarpOS

@strim, post #2

Może zadam głupie pytanie,jak mam go włączyć i wyłączyć w razie potrzeby?

[#4] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #1

Tak jak juz napisano powyżej warpos jest niestabilny sam z siebie i poniekąd z winy programistów, którzy pod niego pisali (obecnie te osoby tworzą Hyperion). Jesli mogę coś polecic to czytanie dokumentacji i sprawdzanie z jakim stosem są uruchamiane programy

[#5] Re: Stabilny WarpOS

@rzookol, post #4

Kurcze jak na razie słyszę same negatywy,czy naprawdę jest,aż tak zle?Taki np GLQuake zachowuje się bardzo stabilnie można grać parę godzin i nic,a czy PowerUp jest darmowy i jak go zainstalować.Darujcie te pytania,ale jestem zielony w tym temacie.

[#6] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #5

Ogolnie PowerUP, oczywiscie ze jest darmowy bo jest on domyslnie dodawany do zakupionej karty.

WarpUP/WarpOS jest alternatywnym systemem obslugi kart ppc, a ze jest on rozwijany przez osoby ktore nie uczestniczyly przy tworzeniu kart ppc i systemu to mozna traktowac, ze jest rozwijany na zasadzie Reverse engineering.

Dlatego ja dalem sobie spokoj z ppc na amigach klasycznych.
A to zabawy z bppcfix, terminatorami, zwiechami itp.
Zycze powodzenia i zelaznych nerwow z uzytkowaniem ;)

ps.
Ja wybralem nowsze i stabilne rozwiazania sprzetowe/programowe vide MorphOS. Ten system tworza m.in. osoby z bylej phase 5, a wiec tworcow kary ppc i dziala to normalnie.

[#7] Re: Stabilny WarpOS

@AmiChris, post #6

Może usłyszę choć jeden pozytywny głos w tym temacie.Jeśli chodzi o nerwy,to podobno nerwowy nie jestem i będę starał się powalczyć,ale na razie moja motywacja słabnie.Zobaczymy,czy rzeczywiście jest tak żle.

[#8] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #7

Spoko, nie jest az tak zle. Ja mialem kiedys calkiem stabilny konfig z emulacja pup. Poszukaj sobie strony pekdara, tam masz na tacy podane co i jak pomieszac zeby bylo dobrze.

[#9] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #7

warpos nie jest w czambuł złym systemem, jest po prostu troche niestabilny, musisz sie do tego przyzwyczaic i tyle :)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 14:34:45
[#10] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #1

Proszę bardzo.

A jak się ta niestabilność objawia? Jakiś konkretny program pod WarpUP czy wszystko jak leci?
Może wina bibliotek?
[#11] Re: Stabilny WarpOS

@stachu100, post #10

Jak to mówią trudno wyczuć,czasem np podczas wczytywania systemu wszystko staje,może to wina picture datatype,który jest pod ppc,innym razem w trakcie uruchomienia jakiegoś programu pod warp jest zwiecha.Jak mam go zainstalować z emulacją PUP,mam wybrać compatible version w instalerze?Czy jeszcze coś trzeba przestawić.

[#12] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #11

Może najlepiej zainstalować AOS3.9 +BB1+BB2 na czystej partycji.
I na tej partycji przeprowadzać testy. Ja już nie pamiętam jak instalowałem WarpUP, ale raczej wybierałem proponowane przez installer opcje. I dobrze byłoby ściągnąć najnowsze drivery z Elbox-u do Mediatora.
I z tego co wiem skrypt instalacyjny z MMCD ma błąd i kopiuje nie te pliki.
Więcej tutaj (post nr. 5):
http://eab.abime.net/showthread.php?t=54473
[#13] Re: Stabilny WarpOS

@stachu100, post #12

Staszku tak ogólnie nie jest żle po doszlifowaniu paru rzeczy zaczyna to nawet gadać.Zauważyłem,że gruby stos coś daje potem kolejność ładowania modułów Blizkicka.Zobaczę jeszcze jak wymienię zasilacz na porządnego ATX na razie czekam na przjściówkę,dema gier jak WipeOut i Shogo się nie kwaszą GLQuake hula,aż miło dema pod PPC też.Stery mam najnowsze i wszystko się zgadza.

[#14] Re: Stabilny WarpOS

@stachu100, post #12

Potwierdzam co mówi Stachu - ja dokładnie tak zrobiłem tzn: czysta instalacji 3.9 potem BB1 + BB2, najnowsze sterowniki do Mediatora i Voodoo i dopiero potem WarpUP. Działa w miarę stabilnie.

Przy okazji mam wrażenie że część problemów z WarpUPem pod 3.9 to jednak wina starego sprzętu i chłodzenia, zwłaszcza jak ktoś najpier używał samego 3.9 bez wodotrysków i nagale zaczyna używać PPC okazuje się że stabilność systemu spada.
[#15] Re: Stabilny WarpOS

@Grisza, post #7

póki co motywacja tylko słabnie, któregoś dnia machniesz na to wszystko ręką i kupisz maca z demobilu za grosze.

co złego jest w używaniu warpupa? warpup :)

[#16] Re: Stabilny WarpOS

@UZi, post #15

Siemka!Myślę,że nigdy nie machnę ręką i nie kupię jabola mam już grzyba i to mi wystarczy.Poza tym to moje hobby i lubię dłubać,a Ami mam już prawie dwadzieścia lat i uważam,że to nie tylko komputer,a coś więcej.Ciekawe czy na macu i pc można zmieniając jedną linijkę tekstu zmienić drastycznie działanie systemu.Samo otwarcie rejestru może zwalić z nóg.Wiem,że to taniocha,ale czy o to właśnie chodzi?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem