[#1] Nowy amigowiec
Witam

W ubiegły piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem A1200. Jeszcze tego samego dnia zamontowałem do niego CF4GB. Na CF mam system 3.0

No i tutaj moja wiedza na temat Amigi się kończy bo to moja pierwsza Amiga.

Główną rolą komputera ma być oglądanie starszych dem, słuchanie muzyki. Gierki jakieś pewnie też, ale od tego to mam C-64.

Mam kilka pytań

Co proponujecie dokupić ze sprzętu.

No i co z oprogramowania?

Czytałem na forum o whdload. Czy wszystkie dema/gry będę musiał przerabiać żeby można je było wystartować z CF ?
[#2] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #1

kup jakąś kartę Turbo

[#3] Re: Nowy amigowiec

@Skiba, post #2

... i pamięć, aby móc korzystać z WHDLoad.

[#4] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #1

Czy wszystkie dema/gry będę musiał przerabiać żeby można je było wystartować z CF ?

Nie wszystkie. Np. DUNEII, Ishar2, Banshee, SlamTilt ; Lech,Premium,Nexus7,Cyberlogic,Passengers itd.

[#5] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #1

No dobra. Karta turbo np. taka Apollo 1240/40 będzie odpowiednia? Różne opinie tutaj na jej temat czytam. Niestety na szaleństwa pt 68060 mnie nie stać.
[#6] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #5

ja używam takiej jak w opisie i mi wystarcza :)
a z Apollo to zależy jak trafisz, może nie działać akurat z rewizją Twojej płyty

[#7] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #5

Wszystko zależy co chcesz robić.
Do starych gier uruchamianych przez whdload wystarczy sam Fast, ale dobrze jest przyspieszyć system i włożyć tam coś z procesorem 030.
Do nowszych i wymagających gier w stylu FPS najlepszy będzie 060 ale jest drogi więc sporo ludzi w zastępstwie używa 040.

Pozdrawiam
[#8] Re: Nowy amigowiec

@RadoslawF, post #7

Z gier na Amigę to lubię tylko The Settlers i Street Fighter 2. No i Sensible.

Głównie do oglądania demosceny. Dość mam już Youtube.

Czy będę musiał wymienić ROM na 3.1 ?
[#9] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #8

Nie musisz, przydaje się użytkownikom kart graficznych pracujących pod CyberGFX oraz chcącym zainstalować WB3,9 i chyba 3,5, pozostałym nie jest konieczny.

Pozdrawiam
[#10] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #8

nie musisz.. chyba ze chcesz używać AmigaOS w wersji 3.5 lub 3.9
apollo 040 umozliwia z mapowanie romu do wersji 3.1, przez co nie potrzebna jest wymiana

[#11] Re: Nowy amigowiec

@Skiba, post #10

A czy OS 3.5 do czegoś może mi się przydać?

Co jeszcze z softu - poza whdload - może mi się przydać? Jakiś filemanager?
[#12] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #5

Mam na sprzedaż Apolla 1240/25mhz, wszystkie elementy przylutowane bezpośrednio do laminatu, a kondensatory są tantalowe, karta dzieki temu jest bardzo stabilna.

[#13] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #11

Niespecjalnie, ale niektórzy lubią mieć najnowszy dostępny system.

Jakiś DOpus4.x czy inny FileMaster, soft znajdziesz sobie w sieci, zastanów się nad sprzętem.
Coś do przenoszenia softu na Amigę, przelotka PCMCIA-CF, karta sieciowa na PCMCIA czy może czytnik CD/DVD, bo kabel NULModem odradzam.

Pozdrawiam
[#14] Re: Nowy amigowiec

@RadoslawF, post #13

Arti - póki co spłukałem się na Amigę i 1541Ultimate. Więcej wydatków żona nie zdzierży w tym miesiącu.

Przelotkę PCMCIA-CF już zamówiłem na Alledrogo, taką jak któryś z Was polecał na forum. Teraz muszę tylko trafić na jakąś działającą kartę. Rozumiem, że tutaj jakaś niewielka typu 128MB wystarczy tak?

Czytnik CD/DVD odpuszczam. Nie mam miejsca na kolejnego towera na biurku i mówiąc szczerze wolę zachować klasyczną obudowę od Amigi.

Jedyne co mnie jeszcze czeka to wymiana klawiatury na angielską, bo mój sprzęt pochodzi z Niemiec i ma ichni układ.
[#15] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #14

Co do czytnika CD/DVD nie musisz wcale pchać do towera. Ja zdecydowałem się na włożenie napędu z laptopa. Mieści się bez problemu w A1200, po lewej stronie, wysuwany do góry (trochę zabawy w majsterkowicza) link http://www.youtube.com/watch?v=ph8SRW8c26g&playnext=1&list=PL33DA3FEE658D66CC . Nawet nie musisz za drogo inwestować w kabelki. Na kabelku podepniesz i napęd i kartę CF. Co do karty Turbo to pierwszoplanowy zakup. Kupuj od kolegi tą 040, jest szybsza od mojej i ma zapewne kooprocesor, czyli full jednostka. Mnie mierzi jak czegoś brakuje...
Też od niedawna wróciłem do Amigi i zabawa jest przednia.. WHDLoad, żadna gra mi nie poszła na 2 MB.. OK

Nawet w A 600 wcisnęli CD...
http://www.youtube.com/watch?v=Nz6Qlv1sI2U&feature=autoplay&list=PL33DA3FEE658D66CC&index=11&playnext=2

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 19:47:23
[#16] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #5

Bierz 040 - jeśli będzie sprawne i zadziała z Twoja amigą to będziesz zadowolony. Karta szybkościowo klasę wyższa niż wszystkie z 030. Do tego kup sobie whdload i możesz się zacząć bawić ;)

[#17] Re: Nowy amigowiec

@kutafon, post #16

Czy taka karta CF do czytnika PCMCIA będzie odpowiednia?

http://allegro.pl/compact-flash-128mb-nowka-nigdy-nie-odpakowana-i1453613951.html
[#18] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #17

nie za ta cene

[#19] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #17

Za te pieniądze kupisz SANDISK 2GB i będziesz miał większą pewność, że zadziała z Amigą. To, że pliki w Amidze wielkie raczej nie są, nie oznacza, że trzeba się, aż tak na siłę ograniczać i przepłacać.

[#20] Re: Nowy amigowiec

@kenji, post #17

128 MB to mało. Przy dzisiejszych cenach szukaj czegoś 1-2 GB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem