[#1] FastATA w A1200
Pytanie techniczne, czy FastATA zmieści się do klasycznej obudowy A1200 ?
Czy ktoś to wcisnął ? Zamierzam kupić FastATA lub EIDE x4. Nie ma dużej różnicy w cenie więc wolałbym FastATę ...

[#2] Re: FastATA w A1200

@Wojox, post #1

Tak. Zmieści się bez problemu, może tylko kolidować z innymi rzeczami, które zechcesz włożyć do swojej A1200.

[#3] Re: FastATA w A1200

@recedent, post #2

Dopóki nie zdecydujesz się na BPPC i Bvision nie powinieneś mieć problemu, ja jednak polowałbym na IdeFixa.

[#4] Re: FastATA w A1200

@Wojox, post #1

FastAta jest dobra w tedy jesli masz 1 lub 2 dyski twarde 3,5 calowe duzej pojemnosci to sie oplaca,jezeli uzywasz dysu o malej pojemnosci to polecam
Buforowany Interjfej 4xEIDE. Sam uzywam 4xEIDE przy dysku 20gb samsung
który jest podzielony na dyski logicze o rozmiarze 4gb kazda partycja... OK
[#5] Re: FastATA w A1200

@Komisarz, post #4

Dla testów podpiołem na taśmie 2 adapterki CF, jeden master, drugi slave. Bez problemu Amiga widziała. Jeden z adapterów to dual, tylko zapewne łączy karty w całość. Więc będą 3 urządzenia. Kupiłem napęd Combo CD-RW/DVD z laptopa (LG) za 6 funtów. Więc chyba kupię 4xEIDE. DZIĘKI ZA PORADĘ !! OK
p.s Z EIDE miałem kiedyś kłopot w A600, czasami nie łączyło jak się dało taśmy IDE.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 07:48:51
[#6] Re: FastATA w A1200

@Wojox, post #5

Z tym dualem, to chyba nie jest tak różowo. U mnie działał jako dwa osobne urządzenia i automatycznie na drugim złączu taśmy Amiga nie widziała "trzeciego" urządzenia. Potestuj i napisz, czy udało Ci się włączyć trzy urządzenia jednocześnie. Może wtedy jeszcze raz powalczę z moim dualnym adapterem.

[#7] Re: FastATA w A1200

@Mordimer, post #6

Potwierdzam, mam duala w którym miało być widać dwie karty jako jedną o pojemności równej sumie pojemności obu kart.
Tak nie ma, widzi dwie karty jako dwa napędy, włożenie drugiej blokuje rozpoznanie napędu CD.

Pozdrawiam
[#8] Re: FastATA w A1200

@RadoslawF, post #7

Na to po cichu liczyłem, tylko dziwiła mnie jedna zworka z jednej strony karty. Więc karta automatycznie ustawia Master, a tą ze spodu jako slave. (na system karta 4GB, a na slave 16 GB).Sprawdzę na PC, tam łatwo stwierdzić czy obie karty wykorzystują Master/Slave. Po to potrzebuję 2 kanał IDE, na DVD/CD...

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 20:30:07
[#9] Re: FastATA w A1200

@Wojox, post #1

Witam
Jest jeszcze taka możliwość
http://bboah.amiga-resistance.info/cgi-bin/showhardware_en.cgi?HARDID=528 ok, racja
[#10] Re: FastATA w A1200

@Wojox, post #1

Fajnie ,że założyłeś temat bo przerzucam się do desktopa właśnie.

Montuje FastAtę i automatycznie nie mogę założyć sanek do HDD oraz przykręcić flopka bo przeszkadza ekran.

Jak to robicie ? Wycinacie część ekranu ?

pzdr

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem