[#1] Nowy Amigowiec ;')
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i zagościłem na PPA ze względu na zakup amigi A500, a co za tym idzie potrzeby dowiedzenia się kilku ważnych rzeczy na temat tego fascynującego sprzętu. Amigą interesuję się od niedawna ( od około tygodnia ) , więc moja wiedza jest skąpa i potrzebuję porad. Tak więc , mam na początek kilka pytań : 1. Słyszałem , że istnieją dwie wersje ( ,,krajowe'' ) Amigi : Niemiecka i Angielska , czy to prawda 2. i czym poza klawiaturą różnią się te modele ? 3. Chciałbym też wiedzieć czy programy, gry i urządzenia na obie te amigi są ze sobą kompatybilne. Osobiście posiadam (chyba) tą wersję niemiecką. 4. Co z systemem operacyjnym ? Czy workbench 1.3 do wszystkiego wystarczy 5. i czy jest to podstawowy system amigowy ? 6. Na swojej amidze z prawej strony mam jakiś przełącznik , czy służy on do zmiany kickstart'u ( rozumiem , że to coś w rodzaju PC'towego BIOS'u ) ? 7. I ostatnie pytanie : Do czego służy gniazdo na amidze z napisem ,,SERIAL'' ?
Przepraszam , że tak się rozpisałem :) Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

[#2] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #1

1. to są wersje klawiaturowe a nie krajowe.
najbardziej popularne to angielska "qwerty" lub niemiecka "qwertz", bywają też inne np. francuska "azerty".
2. poza klawiaturą nie było różnic, przynajmniej do czasu jak trafisz na amerykańską pracującą w NTSC (200 linii zamiast 256).
3. tak pod warunkiem że będą ro programy i urządzenia di A500 a nie jakiejś innej Amigi.
4. Workbench wystarczy tylko do oglądania lub do uruchamiania programów jeśli masz HD, po za nim przydają się gierki.
6. gniazdo z napisem serial służy jak sama nazwa wskazuje do podłączenia urządzeń pracujących z gniazdem serial np. modem, oraz podłączenia się pod inny kmputer tzw. kabelkiem NULmodem.

Pozdrawiam
[#3] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #1

Witamy na PPA. Na początek zapraszamy do działu FAQ, gdzie z pewnością znajdziesz odpowiedzi na wiele dręczących Cię pytań.

ad. 1, 2) Istnieje więcej takich "wersji"; różnią się one li tylko domyślnym opisaniem klawiszy. Niezależnie od tego każda płyta główna miała kilka rewizji. Czasem od tego na którą trafisz zależy możliwość rozbudowy, albo stabilnego działania z danym rozszerzeniem. Nie zależy jednak od tego poprawne działanie gier/programów (chyba, że mówimy o A1200 by Escom i niektórych grach NDOS z dyskietki).

ad. 4) Zdefiniuj "wszystkiego". Jeśli masz na myśli tylko uruchamianie gier, to najczęściej w ogóle nie jest potrzebny.

ad. 5) Zależy o jakiej Amidze mówimy. Systemy operacyjne Amigi (w skład każdego wchodzi Workbench, czyli środowisko graficzne) noszą numerki od 1.0 do 4.1. Polecam lekturę choćby Wikipedii (hasło: AmigaOS).

ad 6) Przełącznik ten (nie będący standardowym wyposażeniem, tylko rozszerzeniem Twojej Amigi) służy do przełączania między koścmi ROM, z których startuje Amiga (a w których zapisany jest Kickstart). Niektóre programy mogą wymagać np. Kicka 2.04, a niektóre (szczególnie starsze) gry - Kicka 1.3. Więcej o tym czym jest Kickstart (bo nie jest bezpośrednim odpowiednikiem BIOSu) tutaj. Co się dzieje jak przełączysz wspomniany przełącznik?

ad 7) Serial to inaczej port szeregowy (może mówi Ci coś pecetowy COM). Podłączysz do niego np. modem. Albo drugi komputer.

[#4] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #1

Ja mam na przykład wersję włoską, która różni się niektórymi klawiszami.

[#5] Re: Nowy Amigowiec ;')

@recedent, post #3

ad6) Warto nadmienic, że kolega może mieć do czynienia z przełącznikiem rozszerzenia pamięci, a nie koniecznie ROMu... :)

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 17:47:28
[#6] Re: Nowy Amigowiec ;')

@Lokaty, post #5

...dlatego tak ważne jest, żeby napisał co się dzieje, gdy go przełączy.

[#7] Re: Nowy Amigowiec ;')

@Lokaty, post #5

Koledzy mam jeszcze do was jedno pytanko : Od czego jest ten otwierany ,,panel'' z lewej strony mojej amigi ?

[#8] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #7

jedna z dwóch "fabrycznych" bramek rozbudowy A500 - pierwsza to "trapdoor expansion slot" (czyli: pod klapką), a druga - "side expansion port" czyli to, o czym piszesz. Można tam podłączyć np. kontroler dysku twardego, CD-ROM i takie tam.

[#9] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #7

Tam wyprowadzone są sygnały między innymi z procesora co oznacza że można tam podpiąć: kontroler HD, CD, pamięć Fast oraz karty turbo (procesorowe z szybszym procesorem).

Pozdrawiam
[#10] Re: Nowy Amigowiec ;')

@RadoslawF, post #9

... coraz bardziej staje się moją ,,przyjaciółką'' :D Jestem pod ogromnym wrażeniem tego sprzętu : Surfowanie po internecie , możliwość dopięcia HDD , CD-ROM'u , FFD'ka , przeogromna ilość oprogramowanie i ten ... sentyment , sentyment do Jacka Trzmiela , założyciela Commodore'a , efektywność amigi ( przy tej mocy obliczeniowej ) jest wręcz niewyobrażalna ( jak dla mnie :) ) ...

[#11] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #10

Surfowanie po internecie na A500? Jak najbardziej możliwe, z tym że potrzebujesz do tego paru rzeczy, które są praktycznie nie do dostania. Przede wszystkim - karty turbo z przynajmniej MC68020 i pamięcią Fast. Powodzenia w szukaniu czegoś z tej listy... Chociaż plotka głosi, że być może doczekamy się nowej karty turbo do A500.

[#12] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #10

sentyment do Jacka Trzmiela

Akurat ten ma tyle wspólnego z Amigą ,że....
[#13] Re: Nowy Amigowiec ;')

@Dart_Mage2, post #12

Hmm... Gdyby nie on (i jego odejście z C= wraz z wieloma utalentowanymi inżynierami do Atari) to pewnie C= nigdy nie przyjęłoby Amigi wraz z "dobrodziejstwem inwentarza". Nie bez znaczenia było też odegranie się C= na Tramielu, który był już bardzo bliski przejęcia prorotypu A1000 tylko po to, żeby wydrzeć z niej układy specjalizowane. Jakiś tam wpływ zatem miał...

[#14] Re: Nowy Amigowiec ;')

@recedent, post #11

Tu masz aukcję :
http://cgi.ebay.co.uk/40MHz-030-accelerator-TURBO-board-Commodore-Amiga-500-/120683711385?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item1c194f4b99
Myślę że warto się zdecydować na zakup, wtedy posurfujesz po necie...
Oczywiście piszę do autora postu....

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 21:29:01
[#15] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #10

"coraz bardziej staje się moją ,,przyjaciółką'' szeroki uśmiech Jestem pod ogromnym wrażeniem tego sprzętu : Surfowanie po internecie , możliwość dopięcia HDD , CD-ROM'u , FFD'ka , przeogromna ilość oprogramowanie i ten ... sentyment , sentyment do Jacka Trzmiela "

Rany kto ci takich bzdur naopowiadal?

1) zadnego surfowania po necie
2) o CD-Romie zapomnij!
z HDD tez bedzie nie lada problem

do A500 - rozszerzenie pod klapke minimu 0,5 Mb do 1Mb styknie, dodatkowa stacja FDD 3,5 i ewentualnie jak jestes przy kasie, to moze dostaniesz jeszcze gdzies jakis zewnetrzny kontroler HDD ale o innych rzeczach zapomnij bo nie warto zyc marzeniami. OK
[#16] Re: Nowy Amigowiec ;')

@selur, post #15

A może nie którzy lubią sobie na maksa wypasić A500? Co się nie da jak się da? Drogie i utrudnione, ale spokojnie A500 rozbudujesz do poziomu rozbudowanej A600. Na upartego można rozbudować nawet do poziomu A2000 z 060 lub PPC (co akurat jest prawie nie realne). Ale taka A500 z 030, HDD w desktopie z działającym netem (bez szału oczywiście) spokojnie jest osiągalna.

[#17] Re: Nowy Amigowiec ;')

@selur, post #15

I tutaj się kolega myli. Marzenia to jedna z niewielu rzeczy, dla których naprawdę warto żyć.
W czasach, gdy byłem szczęśliwym posiadaczem A500 (była to moja pierwsza Amiga i nie była to A500+), miałem w niej:
RAM:
- 1MB Chip
- 1,5MB Slow
- 8MB Other (pamięć w kontrolerze HD - pamięci ZIP)
kontroler HD z dyskiem 50MB z WB3.0 (szał pojemności, ale wystarczał)
CD-Rom A570
kick 1,3/3.0 na przełączniku
procesor MC68010
grafika ECS
kabel równoległy (tak, nie serial) do łączenia Amig

Więcej grzechów, ups, dingsów nie pamiętam.

Wszystko hulało, aż miło.
Byłem z niej bardzo dumny i zadowolony.
Chęć rozbudowywania sprzętu na chwilę obecną wcale mnie nie dziwi. Zasadność takich działań to sprawa drugo albo i trzeciorzędna. Mam chęć i możliwość spełnienia marzeń sprzed lat, więc to robię. Jeśli ktoś chce włożyć do Amigi jakieś egzotyczne i dzisiaj już mało przydatne rozszerzenie, można mu to uświadomić, ale nie potępiać jego własnej decyzji. Sam wielokrotnie robię coś, co ma być jedynie sztuką dla sztuki, ale daje mi to niewyobrażalną satysfakcję. I właśnie tak traktuję Amigowanie.
Pochłania ogromną kasę i zmusza do szukania dziwnych rozwiązań, ale to jest właśnie to coś.

Patrząc na dzisiejszy świat komputerów, bardziej dziwi mnie pęd do rozbudowywania PC, o każdą nowinkę zaraz po jej premierze (np. super wydajną kartę gfx), której możliwości w żaden sposób nie wykorzystam (chyba, że MS wypuści nowy system operacyjny, a wtedy i tak będzie mało), bo gry/oprogramowanie, których używam i tak świetnie działają na tym co już mam, ale trzeba się mieć czym pochwalić. Za rok lub nawet wcześniej, ta sama karta jest już prawie nic niewarta (są nowsze i lepsze), ale nikt tam nie neguje zasadności jej zakupu.

Do wszystkich marzycieli - TAK TRZYMAĆ! OK

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2011 08:58:29
[#18] Re: Nowy Amigowiec ;')

@Mordimer, post #17

No, tak kolega kupił A500 za (zgaduję) ~50zł.
Teraz tylko wyda ~1000zł na wszystkie te gadżety o których piszecie i otrzyma coś co będzie przypominało peceta z końca lat 90tych :)

Dla fanatyka amigi - owszem, czemu nie. Dla kogoś kto przez przypadek kupił amigę - nie sądzę. Chociaż, mogę się mylić ...
[#19] Re: Nowy Amigowiec ;')

@zyga64, post #18

Hmm, zamiast bawić się w Amigę 500, to chyba najlepszym wyjściem jest zakup MiniMiga, po co się stresować. Ja wiem, ten klimat i klasykowanie, ale szkoda na to pieniędzy i czasu.

Zaraz zostanę zlinczowany albo ukamienowany ;P ale co tam OK

[#20] Re: Nowy Amigowiec ;')

@(V)(I)mothe(P), post #19

Sam bym kupił minimiga, ale to nie ten feeling. Choć może kiedyś.

Ja na razie mam ochotę na Amiga Hardcore Tuning, tzn całkowite zmodyfikowanie A500, którą dostanę. Celem miałoby być uruchomienia OS4 ;)

[#21] Re: Nowy Amigowiec ;')

@zyga64, post #18

Spokojnie, ceny turbiaczy do A500 na eBay/Allegro szybko zweryfikują ewentualne chęci rozbudowy. Jeśli kolega przejdzie ten chrzest ogniowy obronna ręką, to jedziemy dalej! :)

@olahughson: Wiesz, że żeby uruchomić OS4 na A500 musisz zdobyć ueber-rzadki devboard z PPC do A2000 (co prawdopodobnie będzie wymagało zaciągnięcia kredytu hipotecznego i wyeliminowania ewentualnych konkurentów), a potem jakoś zmusić OS4 żeby raczył się na nim odpalić?

[#22] Re: Nowy Amigowiec ;')

@recedent, post #21

Nie strasz ludzi, o ile kontroler GVP z kartą 030 (do A500) na pewno będzie kosztował majątek to była niedawno na allegro karta procesorowa z 020 do A500 i poszła za mniejszą cenę niż Apollo 620 do A600.
Jedyny problem że takie perełki bywają na allegro rzadko.

Pozdrawiam
[#23] Re: Nowy Amigowiec ;')

@(V)(I)mothe(P), post #19

Wszystko zależy od naszego nowego kolegi, co zdecyduje. Tylko on wie w jakim celu kupił Amigę i co chce z nią dalej robić.
Wolna wola. Zamiast Amigi czy MiniMiga można kupić wypasiony sprzęt wędkarski i pójść na ryby. Nikogo nie zmusimy, żeby zamiast Syrenki 105 kupił Ferrari, jeśli to drugie zupełnie go nie kręci. A rozbudować się da, tylko nikt nie mówił, że za przysłowiowe piwo.
Faktem jest, że nawet na rozbudowanej A500 internet nie będzie działał tak, jak na współczesnym sprzęcie, ale...

Pytanie brzmi: Czy to "ale" jest tym czego chce pytający?

[#24] Re: Nowy Amigowiec ;')

@Mordimer, post #23

Dokładnie, ja ani swojej A500 ani stareńkiego W126 nie zamienię na nic innego :)
Oczywiście jedno i drugie wypieszczone i wypasione na maxa :D

[#25] Re: Nowy Amigowiec ;')

@zyga64, post #18

Dziękuje za miłą ,,rozmowę'' i kilka dobrych rad dla początkującego. Przyjacielską pięćsetkę kupiłem samą , a do niej wczoraj dokupiłem cały zestaw z okablowaniem i tą samą amigą, tak , że w sumie mam dwie :D (ehh , znowu szwabska się trafiła ).

[#26] Re: Nowy Amigowiec ;')

@rViper, post #25

Z gier polecam Superfroga, najlepsza gra na Amigę OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem