[#1] KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?
Witam po raz kolejny,

Podczas bawienia sie z otwarta AMiga zauwazylem, ze ktorys z porzednich wlascicieli zrobil jej przerobke ROMow, o ktorej wlasciwie nic nie wiem - do czego sluzy i co to :) Jakby ktos mogl pomoc.

Otoz obie kostki Kickstartu (3.0, 39.106) maja zlutowane dwie nozki, jak pamietam to nr 6 i nr 9 od gory liczac od lewej. Czyli w nozce 6 przylutowany jest kabelek, ktory biegnie do nozki 9 - i w drugiej kostce dokladnie tak samo. Moja Amiga ma tez Scandoubler Scandy 1200, czy to jest jakos powiazane ? Jesli nie - to o co chodzi z ta przerobka ? Czyzby chodzilo o jakis reset na szynie IDE, czy cos w tym stylu ?

Dziekuje.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2011 22:21:19

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2011 22:21:28

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2011 22:21:59
[#2] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@a600user, post #1

może jakieś zdjęcie...

[#3] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@a600user, post #1

Pierwsza seria A1200 miała takie "ręczne" poprawki wykonane fabrycznie.
[#4] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@Skiba, post #2

No fotki nie bedzie, bardzo mi przykro, bo Amiga gleboko schowana, poza tym zdejmowac znowu ekran nie usmiecha mi sie (o ile zaslania ROM, nie mam pewnosci). Na fotce zobaczysz to, co opisywalem: 2 kostki ROMow, kazda z przylutowanym recznie zielonym kabelkiem laczacym nozki 6 i 9 w gornym rzedzie.

Pierwsze plyty 1200-tki to byly 1A, 1B, 1D1, 1D3, wiec chyba fabryczna przerobka odpada. Macie jeszcze jakies pomysly ? Co mozna bylo jeszcze przerobka ROMu poprawic - reset IDE, reset PCMCIA - nie wiem ... ?

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2011 20:50:28
[#5] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@a600user, post #4

Niesety jak pisał kolega wcześniej jest to fabryczna przeróbka ale spowodowana źle zaprogramowanymi kościami romu a nie wczesną rewizją płyty.

[#6] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@dezerter15, post #5

OK, dzieki za odpowiedz. W takim razie rozumiem, ze gdybym zmienil ROMy na 3.1, to nic nie trzeba bedzie potem lutowac ? :)

[#7] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@dezerter15, post #5

To by było logiczne, bo zastanawiałem się jakim cudem Amiga się włącza z zwartymi dwom liniami adresowymi.

[#8] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@a600user, post #1

Może nie widać zbyt dokładnie, ale myśle że o to chodzi. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ee28d80561dd490.html
Nóżki odgięte na zewnątrz a do nich dolutowane kabelki które zamieniają miejsc połączenia do płyty. Po prostu ten rom tak ma, po przełożeniu do innej płyty działa jak należy, tak samo płyta z innymi kostkami

[#9] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@BananB, post #8

No kurde, zamienione miejscami połączenia nóżek to co innego niż ich zwarcie, autor wątku chyba powinien doszkolić się w temacie przekazywania informacji odzwierciedlających stan faktyczny sytuacji, bo w tej chwili nadaje się tylko na plotkarza :)

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 14:22:37
[#10] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@rafgc, post #9

Najlepiej będzie jak ”a600user ” zamieści fotkę (w miarę dokładną) wtedy każdy obczai o co chodzi :)
[#11] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@BananB, post #10

Dawno dawno temu gdy rejestrowałem się na forum, też pytałem o coś takiego i nikt nie wiedział co to może być za przeróbka.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38d94fedb681ab95.html

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2011 18:26:26
[#12] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@Madman, post #11

No ale na Twoim zdjęciu widać, że połączenia nóżek są zamienione, więc byłoby łatwiej wydedukować, że kości mają pomieszany wsad i potrzeba zamienić dwie linie adresowe by działało, jak ktoś pisze o połączonych ze sobą nóżkach, to rozumiem to tak, że są zwarte.

[#13] Re: KICK 3.0 w A1200 - co to za przerobka ?

@rafgc, post #12

U kolegi jest to samo tylko nie za bardzo to widać bo zrobił fotkę z niewłaściwej strony. W każdym razie widać, że wewnątrz końcówki wchodzą do podstawki a zewnętrzne końcówki przylutowane są do nóżek układów. U mnie ktoś to zrobił na dwóch podstawkach i skleił je glue-gun'em po bokach aby jedna nie wypadła z drugiej

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem