Sprawa wygląda tak. Instalacja systemu na A4000D 030/25 rom 3.1 mediator konczy się tym, że każdy dysk ma 4MB i to bez względu, czy wsadzę 4GB, 10GB, czy 40GB. Jeśli dzielę go na dwie partycje, to widac 2x4MB - trochę mało:). Zworki na dyskach są dobrze ustawione, wirusów na dyskietkach brak, pomóżcie, bo już wymiękam.
Dysk mechaniczny. Najmniejszy jaki mam to 4.3GB. Był nawet na nim kiedyś nagrany system i amiga wystartowała. Zamarzyło mi się jednak zainstalować wszystko od nowa. Sformatowałem i wyszło 4Mb, no to biorę następny 10GB i to samo, no to może 40GB - to samo. Próbowałem z 3.0 i 3.1. Może wina taśmy?
Stawiam na dysk. Musisz spróbowac z innym mniejszym. Najlepiej mechaniczny. Z kartami flash może być różnie, ale ja bez problemu postawiłem system na CF 512MB Kingstona i 256MB noname.
Pobierz najnowszy FastFileSystem z aminetu i podmień go na dyskietce. I tak jak napisał Hołtys: pierwsza partycja do 4 GB (taka 3,5 jest wystarczająca), a dalej dzielisz jak chcesz. Powinno być dobrze. Albo jak masz AOS 3,9 to tam jest nowy FFS i powinien sobie poradzić z 40GB.
sory ale nie zgodze sie nie dzielisz jak chcesz SFS ma ogranicznie (zalecaja do 2 GB partycje) ja wpisalem w HDToolBoxie 4096 MB .. i mam zapleniony pulibit Workbencha napedami od DH0: do DH9:
jak partycje wpisalem 10 GB .. w WB widzialem bzdury co do pojemnosci
ps.kto wie jak ukryc te ikony dyskow (nie chce zrobic unmount np DH9:) tylko chce nie widziec disk.info danego dysku .. a pod np FileMasterem miec dostep do tej partycji jak i przez polecenie INFO chce widziec w systemie DH9:
Nic z tego:(. Mam defaultowo dwie partycje 4031Meg. podmiana filesystemu nie pomogła. Trochę to dziwne, bo pare czterytysiączek przez moje ręce przeszło i nigdy takiego problemu nie było. Zawsze dysk "był czytamy" w gigabajtach.
To że jesteś obeznany z tematyką wiem i nie sądzę żebyś robił coś źle.
I to mnie właśnie zastanawia.
Teoretycznie (ale naprawdę teoretycznie) to kontroler HDD na A4000 może być w jakiś sposób uszkodzony. Ew. taśma jak sam piszesz. Warto spróbować na innej Amidze jeżeli masz.
Nic z tego, taśma nic nie dała. GB zamieniane są na MB. Wygrzebałem jakiś stary dysk 10 gb z 3.9. Odpaliłem, oczywiście coś tam się nie zgadzało po drodze, bo to był config sprzed lat. Odpaliłem hdtoolboxa, bez problemu odczytał 10gb, podzieliłem na trzy partycje i myśle sobie jade taraz z dyskietki, sformatuję pod 3.1 i będzie git. Ale 3.1 pokazał 3 partycje w megabajtach.
A gdybys partycje zalozyl na innej Amidze (tudziez pod WinUAE jesli masz taka mozliwosc) i dysk wlozyl spowrotem do Amigi? Wiem, ze to nie rozwiazanie - ale obejscie istniejacego problemu, zawsze jednak cos. Moze kontroler z jakis powodow zle odczytuje jakis parametr geometrii dysku, np liczbe sektorow?
Już jest dobrze. Ale i tak dziwne, bo ilekroć w życiu instalowałem system, to 3.1 do 4gb widział zawsze dysk. Resztę załatwiało się pod 3.9 i można było mieć np 40G. teraz mam dysk 1.3gb, puszczę 3.9, odepnę cdrom, podepnę duży dysk zainstaluje na nim system... i będzie rano:)
Skoro używasz 3.9 i chcesz mieć większy niż 4GB dysk to robisz partycje systemową, 150 - 250MB czy ile tam chcesz (byle mniej niż 2GB), instalujesz system ze wszelkimi poprawiaczami i dopiero startując z tego systemu dzielisz resztę dysku na partycje.
Nie obowiązują już wtedy ograniczenia wielkości dysku 4GB i wielkości partycji dla starego FFS 2GB.
Wszystko to wiem, wiedziałem. ale nie mogłem zrobić partycji 150 mb skoro każdy dysk robił się na 4mb. Zorientowałem sie dopiero gdy zobaczyłem komunikat, że brak miejsca na fonty:). Więcej, dane z każdego dysku były odczytywane prawidłowo - zgodnie z "metką"
No i nie zasnę. Zainstalowałem 060, biorę się za voodoo. Jest pięknie, zapomniałem już jakie to fajne uczucie gdy wszystko składa sie do kupy i działa.
Kiedyś miałem A4000T, ale tam jechałem na scsi i nie było "takich problemów". Potem trafiały się jakiś desktopy, ale tylko na chwilę, ostatnio gotowe systemy na A1200 i cf. Wszystko wyleciało z głowy. Teraz znów jest jak należy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.