[#1] Problem z dyskiem w A4k
Sprawa wygląda tak. Instalacja systemu na A4000D 030/25 rom 3.1 mediator konczy się tym, że każdy dysk ma 4MB i to bez względu, czy wsadzę 4GB, 10GB, czy 40GB. Jeśli dzielę go na dwie partycje, to widac 2x4MB - trochę mało:). Zworki na dyskach są dobrze ustawione, wirusów na dyskietkach brak, pomóżcie, bo już wymiękam.
[#2] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #1

1) Podłączasz dysk mechaniczny czy CF na przejściówce?
2) Spróbuj z mniejszym dyskiem mechanicznym. Np. 1GB jeżeli takowy posiadasz.
[#3] Re: Problem z dyskiem w A4k

@stachu100, post #2

Dysk mechaniczny. Najmniejszy jaki mam to 4.3GB. Był nawet na nim kiedyś nagrany system i amiga wystartowała. Zamarzyło mi się jednak zainstalować wszystko od nowa. Sformatowałem i wyszło 4Mb, no to biorę następny 10GB i to samo, no to może 40GB - to samo. Próbowałem z 3.0 i 3.1. Może wina taśmy?
[#4] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #3

Stawiam na dysk. Musisz spróbowac z innym mniejszym. Najlepiej mechaniczny. Z kartami flash może być różnie, ale ja bez problemu postawiłem system na CF 512MB Kingstona i 256MB noname.
[#5] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #3

to nie jest wina ROMu
to wina fileSystemu mialem identyczny problem z dyskiem 40 MB na standartowym kontrolerze A1200

problem rozwiazalem paczujac scsi.device do nowej wersji i instalujac SFS

FastFileSystem tylko pierwsza partycjia i to do 3.5 GB nie wiecej

[#6] Re: Problem z dyskiem w A4k

@HOŁDYS, post #5

Hołdys, chyba będę musiał się do Ciebie przejechać, bo tylko z dyskietkami
3.0/3.1 nie dam rady
[#7] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #6

Pobierz najnowszy FastFileSystem z aminetu i podmień go na dyskietce. I tak jak napisał Hołtys: pierwsza partycja do 4 GB (taka 3,5 jest wystarczająca), a dalej dzielisz jak chcesz. Powinno być dobrze. Albo jak masz AOS 3,9 to tam jest nowy FFS i powinien sobie poradzić z 40GB.

[#8] Re: Problem z dyskiem w A4k

@AS, post #7

sory ale nie zgodze sie nie dzielisz jak chcesz SFS ma ogranicznie (zalecaja do 2 GB partycje) ja wpisalem w HDToolBoxie 4096 MB .. i mam zapleniony pulibit Workbencha napedami od DH0: do DH9:

jak partycje wpisalem 10 GB .. w WB widzialem bzdury co do pojemnosci

ps.kto wie jak ukryc te ikony dyskow (nie chce zrobic unmount np DH9:) tylko chce nie widziec disk.info danego dysku .. a pod np FileMasterem miec dostep do tej partycji jak i przez polecenie INFO chce widziec w systemie DH9:

nie mam pomyslu jesli macie podzielcie sie

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 14:33:55
[#9] Re: Problem z dyskiem w A4k

@AS, post #7

Nic z tego:(. Mam defaultowo dwie partycje 4031Meg. podmiana filesystemu nie pomogła. Trochę to dziwne, bo pare czterytysiączek przez moje ręce przeszło i nigdy takiego problemu nie było. Zawsze dysk "był czytamy" w gigabajtach.
[#10] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #9

To że jesteś obeznany z tematyką wiem i nie sądzę żebyś robił coś źle.
I to mnie właśnie zastanawia.
Teoretycznie (ale naprawdę teoretycznie) to kontroler HDD na A4000 może być w jakiś sposób uszkodzony. Ew. taśma jak sam piszesz. Warto spróbować na innej Amidze jeżeli masz.
[#11] Re: Problem z dyskiem w A4k

@HOŁDYS, post #8

W Prefs, chyba Workbench i tam odhaczasz to co chcesz ukryć. Jeśli dobrze pamiętam. Nie mam teraz jak sprawdzić.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 15:17:09
[#12] Re: Problem z dyskiem w A4k

@Mordimer, post #11

Ale to chyba w 3.9?

[#13] Re: Problem z dyskiem w A4k

@stachu100, post #10

Jadę na razie po nową taśme
[#14] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #13

Nic z tego, taśma nic nie dała. GB zamieniane są na MB. Wygrzebałem jakiś stary dysk 10 gb z 3.9. Odpaliłem, oczywiście coś tam się nie zgadzało po drodze, bo to był config sprzed lat. Odpaliłem hdtoolboxa, bez problemu odczytał 10gb, podzieliłem na trzy partycje i myśle sobie jade taraz z dyskietki, sformatuję pod 3.1 i będzie git. Ale 3.1 pokazał 3 partycje w megabajtach.
[#15] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #14

A gdybys partycje zalozyl na innej Amidze (tudziez pod WinUAE jesli masz taka mozliwosc) i dysk wlozyl spowrotem do Amigi? Wiem, ze to nie rozwiazanie - ale obejscie istniejacego problemu, zawsze jednak cos. Moze kontroler z jakis powodow zle odczytuje jakis parametr geometrii dysku, np liczbe sektorow?

[#16] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #14

Chyba mam. wsadziłem dysk 1.3gb i jest ok. Już zresztą nie wiem czy to gb, czy mb:)
[#17] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #14

Weź dysk 4GB i podziel na partycje tak aby każda była mniejsza niż 2GB.
To powinno rozwiązać twoje problemy.

Pozdrawiam
[#18] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jw_amigowiec, post #15

Już jest dobrze. Ale i tak dziwne, bo ilekroć w życiu instalowałem system, to 3.1 do 4gb widział zawsze dysk. Resztę załatwiało się pod 3.9 i można było mieć np 40G. teraz mam dysk 1.3gb, puszczę 3.9, odepnę cdrom, podepnę duży dysk zainstaluje na nim system... i będzie rano:)
[#19] Re: Problem z dyskiem w A4k

@RadoslawF, post #17

No właśnie problem był w tym, że partycje na każdym dysku robiły się w megabajtach. dopiero wsadzenie fizycznie mniejszego dysku rozwiązało sprawę.
[#20] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #19

To by wskazywalo na blednie widziana geometrie dysku walsnie ;).

[#21] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jw_amigowiec, post #20

Proszę skasować wątek, bo mi wstyd:)
[#22] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #19

Skoro używasz 3.9 i chcesz mieć większy niż 4GB dysk to robisz partycje systemową, 150 - 250MB czy ile tam chcesz (byle mniej niż 2GB), instalujesz system ze wszelkimi poprawiaczami i dopiero startując z tego systemu dzielisz resztę dysku na partycje.
Nie obowiązują już wtedy ograniczenia wielkości dysku 4GB i wielkości partycji dla starego FFS 2GB.

Pozdrawiam
[#23] Re: Problem z dyskiem w A4k

@RadoslawF, post #22

Wszystko to wiem, wiedziałem. ale nie mogłem zrobić partycji 150 mb skoro każdy dysk robił się na 4mb. Zorientowałem sie dopiero gdy zobaczyłem komunikat, że brak miejsca na fonty:). Więcej, dane z każdego dysku były odczytywane prawidłowo - zgodnie z "metką"
[#24] Re: Problem z dyskiem w A4k

@fazior, post #12

W 3.5 już było. Nie wiem o jaki system pyta Hołdys.

[#25] Re: Problem z dyskiem w A4k

@Mordimer, post #24

3.1 oczywiscie :) jestem upartym klasykowcem sam instaluje system nie uzywam shitow typu AmigaSYS moj system pielegnuje od 1994 r

[#26] Re: Problem z dyskiem w A4k

@HOŁDYS, post #25

I chyba o to w tym chodzi. Wiedzieć co się ma systemie. W 3.1 chyba nie ma tego prefsa, o którym pisałem.

[#27] Re: Problem z dyskiem w A4k

@Mordimer, post #26

Chyba Dopus 5.5 ma cosik takiego jak ukrywanie partycji ale czy wówczas jest do nich dostęp to nie wiem. Postaram się sprawdzić to jutro.

[#28] Re: Problem z dyskiem w A4k

@jarema, post #23

No i nie zasnę. Zainstalowałem 060, biorę się za voodoo. Jest pięknie, zapomniałem już jakie to fajne uczucie gdy wszystko składa sie do kupy i działa.
Kiedyś miałem A4000T, ale tam jechałem na scsi i nie było "takich problemów". Potem trafiały się jakiś desktopy, ale tylko na chwilę, ostatnio gotowe systemy na A1200 i cf. Wszystko wyleciało z głowy. Teraz znów jest jak należy.
[#29] Re: Problem z dyskiem w A4k

@Tomski, post #27

Jest w Dopusie 5.5 ta opcja:

http://zapodaj.net/e1628ca90154.png.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem