[#1] Retro granie co kupić
Witam Szanowne Grono !

Byłem kiedyś użytkownikiem wspaniałej konsoli Amiga CD32 .Dawno temu pod koniec lat 90 musiałem sprzedać z prozaicznego powodu braku możliwości zakupu gier :) , internet mieli nieliczni , a o allegro jeszcze nikt nie słyszał . Chciałbym teraz zagrać sobie w Amigowym klimacie ale też nie przesadzając z wydatkiem .

Mam 2 koncepcje albo Amiga 1200 + HDD i CDROM "bez żadnych dopalaczy" tylko pytanie jak z kompatybilnością - i czy nie jest za dużo kombinowania by takie "krążki" odpalić , albo kierować się prostotą i polować na CD32 .

Dodam że nigdy klasycznej Amigi nie posiadałem więc jestem zielony w tym temacie , miałem "dziurę w życiorysie" między C64 a CD32 .... no może wypełniał ją częściowo PEGASUS :)

Mam jeszcze pytanie co do sklepu efunzine , czy jeśli tam jest jakiś sprzęt załóżmy ..A1200 lub CD32 kupując otrzymujemy gołą jednostkę ?..czy np . z zasilaczem , joypadem itp.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 21:45:25

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 21:46:39
[#2] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Byłem kiedyś użytkownikiem wspaniałej konsoli Amiga CD32... Chciałbym teraz zagrać sobie w Amigowym klimacie ale też nie przesadzając z wydatkiem .

Dodam że nigdy klasycznej Amigi nie posiadałem więc jestem zielony w tym temacie , miałem "dziurę w życiorysie" między C64 a CD32 .... no może wypełniał ją częściowo PEGASUS usmiech

bierz cd32, byle w jak najlepszym stanie

Mam 2 koncepcje albo Amiga 1200 + HDD i CDROM "bez żadnych dopalaczy" tylko pytanie jak z kompatybilnością - i czy nie jest za dużo kombinowania by takie "krążki" odpalić , albo kierować się prostotą i polować na CD32 .

o wiele więcej niż przy wypaleniu płytki dla cd32

Generalnie, przy Twoim podejściu i wymaganiach (gierki) cd32 daje o wiele lepsze możliwości, większość gier jest wzbogacona o muzykę cd, nie walają się kable od hdd/cd, nie myślisz o problemach z zasilaniem, o braku chip ram, a przy 1200 dochodzi zabawa z systemem i konieczny staję się whdload (który darmowy nie jest), a to znaczy że musisz mieć min rozszerzenie pamięci fast , co jest ostatnio coraz droższe
CD32 jest niewielkie, w zgrabnej obudowie i wystarczy włączyć, włożyć płytkę i można się bawić + sprawdź sobie w internecie co to są kompilacje typu cd32 444 itp ;)

Ja mam i a1200 i cd32, i więcej radochy sprawia mi granie właśnie na cd32(nawet polubiłem gry, których po prostu nie trawiłem na zwykłych amigach jak superfrog, czy -moim skromnym zdaniem- najlepsza platformówka czyli zool 2)
OK

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 22:25:39

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 22:28:57
[#3] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

A1200 z kartą 040 i klucz do programu WHDLoad.
[#4] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Do samego grania w gry to kup sobie CD32 OK

Bo do A1200 + HDD+CDROM, dobrze jest miec karte turbo nawet taka jak blizzard 1230/50mhz+32mb fast ramu... ok, racja
Ale która opcja ci bardziej odpowiada to musisz sam podjąc decyzje pomysł
[#5] Re: Retro granie co kupić

@Komisarz, post #4

Dobra będzie nawet karta z 020 i 8 MB Fastu + WHDLoad.
Odpadną niektóre gry retro 3D, ale reszta będzie śmigać. Te karty mają przeważnie 28 MHz, czyli te mniej wymagające gry 3D też fajnie pójdą.
A1200 bez WHDLoad skazana jest na wersje gier HD, CD (z CD32) lub większości przypadków na dyskietki.
WHDLoad to wygoda, rarytas i sama przyjemność. :)
Załatwia wszystko. Potrzebuje jednak karty RAM. Ta z 4MB, często okazuje się za mała.
020 z 8MB, wystarczy prawie do wszystkiego. :)
[#6] Re: Retro granie co kupić

@Andrzej Drozd, post #5

Dochodzę powoli jednak do wniosku że Amiga 1200 sensownie wyposażona to za droga dla mnie zabawa , a mnie zależy głownie na "emulacji CD32" .

Chociaż pewnie na takiej dopalonej A1200 przynajmniej "FEARS" chodził by znośnie , na CD32 skakał jak cholera ..ale grałem naiwnie czekając że może za chwilę pojawią się przeciwnicy z nogami ...nie mogłem przeżyć że u kumpla na PC w DOOMie przeciwnicy mieli ręce i nogi ..przecież moja Amiga potrafi ..na pewno w następnym levelu ;) . Może ktoś odpalał fearsa w sensownej konfiguracji , albo przeszedł i odpowie czy mieli później nogi ? :D

Jako "zielony" w tych sprawach sądziłem że kupię sobie A1200 podłączę CD-ROM.. uruchomię "jakiś programik-loader" włożę płytkę od CD32 i zagram :) .

Tak więc skłaniam się do CD32 ze względów praktycznych jak tez sentymentu.

Ciekawi mnie jednak czy jest jakaś możliwość odpalenia polskich przygodówek ?( bo na tym tez mi bardzo zależy) ..wiem że teenagent wyszedł na CD ,a co z pozostałymi ? ..czy można "jakoś" zgrać gry z dyskietek na CD i uruchomić ? ..czy jest to trudne ? - bo pewnie dochodzi jeszcze taka kwestia że dużo starych gier było pisanych pod A500 .

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2011 02:57:52
[#7] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #6

Kolego, zapomnij o grach 3D jeśli chodzi o amige a unikniesz rozczarowań (no chyba że masz zamiar wydać min 500 pln na kilkunastoletnią kartę turbo bez gwarancji, która niewiadomo ile jeszcze pociągnie) ;)
Tak, można stworzyć własną płytkę dla cd32 - są nawet w sieci gotowe obrazy gier które nigdy nie wyszły oficjalnie na cd32 (vide świetna Deluxe Galaga i mnóstwo innych).

A co do uruchamiania gier z cd32 na a1200 +cd rom to nie zapominaj że jest to tak naprawdę *** emulacja ***, co w gruncie rzeczy znaczy że na bank nie uruchomisz 100% tytułów cd32 na a1200, no i na pewno dojdą jakieś kombinacje z uruchamianiem.

Reasumując, jeśli nie bawi Cię zabawa z systemem a tylko i wyłącznie granie to wybór musi być tylko jeden, bo cd32 to naprawdę fajna konsolka do gier, żal tylko że nie miała nigdy tak naprawdę szans na podbój świata (bo potencjał miała z pewnością). Pozatym, nic nie stoi na przeszkodzie, byś dokupił sobie kiedyś i a1200 OK

Pozdrawiam - szczęśliwy posiadacz cd32

[#8] Re: Retro granie co kupić

@kutafon, post #7

Żeby pograć płynnie w gry 3D na CD32, wcale nie potrzeba CD32. Wystarczy emulator WinuUAE ! Byłem w lekkim szoku jak zobaczyłem idealną płynność gry Fears, AB3D czy Gloom pod emulatorem.
Wielu będzie Ci odradzać emulator - bo niby nie ma klimatu...
Zależy to oczywiście od samego Ciebie co poczujesz uruchamiając wymagającą gierkę na realnej Amidze - frustracja, płacz i zgrzyt zębami i uczucie zmarnowanej kasy. Kilkaset złotych wydanych na amigowy sprzęt, nie wystarcza do komfortowej zabawy.
Za to dobrze skonfigurowany emulator + joypad od PC lub PS2/PS3, da Ci wszelkie możliwe konfiguracje do uruchomienia mniej lub bardziej wymagających gier. Przemilczę kwestię, gdzie dostać gry na CD32 czy inną Amigę. Wiadomo, że oryginały są trudno dostępne, a takie perełki jak Prey an the Alien Encounter, Inferno czy Microcosm warte są...grzechu :)
Wybór należy do Ciebie. Jako użytkownik zarówno Amigi 1200 (fakt nierozbudowanej, nie stać mnie na pokaźną rozbudowę) i emulatora, polecam ten drugi.
pozdrawiam
[#9] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

A1200 z BlizzemIV lub E1230MKII wystarcza spokojnie do WHDLOAD. Fast ram zdaje egzamin średnio. Jak już zosało napisane 4MB to za mało, a 8MB dla odmiany powoduje cyrki z PCMCIA. Niby to bzdet, ale teraz PCMCIA to podstawa jeżeli chodzi o wymianę danych pomiędzy Ami i pc. Taki zestaw tani nie będzie, ale na pewno jest już grzechu warty. CD32 sama w sobie jest boska, ale nierozszerzalna w zasadzie (pomijam urządzenia których nie da się kupić). Co z tego że są gry 3D, jak bez dopałki i tak chodzą mizernie. W Amidze turbina to podstawa podstaw.

[#10] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Biorac pod uwage koszty, najtanszym i najsolidniejszym rozwiazaniem bedzie CD32 z padem, myszka i klawiatura najlepiej od A4000. Odpalisz na niej wszystkie wypalone iso dedykowane CD32 ktore z powodzeniem znajdziesz na internecie. Dodatkowo dojdzie mozliwosc odpalenia sporo dem i workbencha z plytki. Minus to brak funkcji zapisu, i w takie gry jak np Dune 2 trzeba grac nie wylaczajac komputera, cala reszta wyposazona w passwordy bedzie smigac az milo. W przypadku kupna sprzetu z zepsutym cdromem jest mozliwosc wymiany kss210a na nowy, cena od 25 zl.
Pakowanie sie w amige 1200 mija sie z sensem, do szczescia nie jest potrzebna karta turbo bo komp sam w sobie wiele potrafi. Ale... trzeba oddzielnie dokupic cdrom, podlaczyc hd, zainstalowac system i z pod niego odpalac emulator cd32 (albo zorbic sobie taka specjalna dyskietke montujaca cdrom z emulatorem. Gry nie wymagajace akiko pojda (exept microcosm), a te ktore maja bardziej zaawansowane animacje po prostu beda je pomijaly (Alien breed TA). Problemem okaze sie dodatkowa przerobka bo wyjscie audio z plyty cdrom nie jest podlaczone pod audio z 1200 tak jak w cd32. I bez dobrze zrobionej przelotki bedzies zmogl albo posluchac muzyki albo odglosow z gry :)

Pomijam gry 3D na ami, bo to jakies nieporozumienie bylo. Amiga glownie i zawsze kojarzyla mi sie z super grami 2D, a te z powodzeniem chodzily na golych konfiguracjach.

[#11] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Pierwsza koncepcja jest najlepsza reszta to antykoncepcja :D :D :D :D

[#12] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Polecam Amigę CD32!

Są wspaniałe kompilacje gier na CD typu 200, 444!!! Same hity!
Poza tym często pojawiają się gry do kupienia na allegro więc co kilka miesięcy można coś "łyknąć".

[#13] Re: Retro granie co kupić

@atarens, post #12

Zgadzam się. Pozatym, moim zdaniem możliwości rozszerzenia w przypadku cd32 poza podlaczeniem tv, pada i włożenia cd nie mają żadnego znaczenia. To jest konsola do gier a nie komputer, i wszelakie rozszerzenia robią z niej dziwoląga (takie moje skromne zdanie). No i cd32 raczej nie była stworzona z myślą o grach typu dune 2, więc ta krztynka pamięci flash starcza na zapis wyników z Twoich ulubionych platformówek, strzelanin, wyścigów czy stan gry w cannon fodderze. Tak ja to widzę, pozdro ;)

[#14] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #1

Dzięki za odpowiedzi :)

Pozostaje szukać CD32 co pewnie trochę czasu zajmie .

Jeszcze podzielę się refleksją że chyba jednak najchętniej wraca się do sprzętu który się użytkowało ..dla kogoś będzie to pierwsza A500 , A600 , A1200 ,CDTV ..a dla mnie CD32 :) .Już nie mogę się doczekać by powtórzyć cały szereg czynności ostatnio wykonanych kilkanaście lat temu .

Pozdrawiam
[#15] Re: Retro granie co kupić

@companiero, post #14

Podepnę się pod temat. Ludziska można gdzieś w rozsądnej cenie kupić nową Amigę CD32. Kiedyś były na eBay, teraz ceny to raczej nieporozumienie.
[#16] Re: Retro granie co kupić

@Ender, post #15

Ostatnio same konsolki czesto pojawiaja sie na alledrogo w cenie od 50 do 150 zl. Problem w tym ze to zestawy najczesciej bez padow i zasilacza. Jeszcze rok temu ktos sprzedawal na alledrogo przerobione dobrej jakosci pady ps2 pasujace do cd32 i dobrze z nia wspolpracujace. Efunzine ma kilka sztuk uzywanych w cenie 300zl i nowki pewnie sciagniete z amigakit za ok 900zl. W amigakit Cd32 stoi po 36 funciakow, co z przesylka moze oscylowac w granicach 300zl w stanie "mint" ale zestaw jest bez pada i zasilacza.

[#17] Re: Retro granie co kupić

@Koyot1222, post #16

Nie jestem w stanie rzucić linkiem, ale z 2 m-ce temu na 100% widziałem fabrycznie nowe pady (CDTV albo CD32 - no nie pamiętam). Czyli jest to możliwe do dostania.
[#18] Re: Retro granie co kupić

@Ender, post #15

Nową ? Fabrycznie nową ? A jakim cudem, skoro ostatnie egzemplarze zjechaly z linii produkcyjnej 16 lat temu ? Może i zdarzylo się, że pracownicy rozkradli co się dalo zakosić, ale wątpię, aby to byly hurtowe ilości. Moim zdaniem, nowej fabrycznie nie kupisz.
Pozostaje śledzić aukcje i polować na dobrą sztukę.
[#19] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #18

No widzisz. Jeszcze jest szansa zakupu nowych sztuk Amig CD32 a nawet 1200.

[#20] Re: Retro granie co kupić

@kutafon, post #13

Ciekawy nick...
[#21] Re: Retro granie co kupić

@(V)(I)mothe(P), post #19

Sceptycznie podochodzę do tego. To pewnie jakieś używki, tylko odpowiednio odnowione i dopieszczone, zapakowane w nowe pudelka i sprzedawane jako nówki.
[#22] Re: Retro granie co kupić

@adam_mierzwa, post #17

CDTV miala pada czy pilota ?
[#23] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #22

pilota .. z okrojona klawiatura numeryczna
pilot mogl dzialac jako joy i jako mysz
wiec po czesci padopilot :)

[#24] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #18

Mogło się zdarzyć , niedługo po CD32 pojawiły się PSXy i Saturny i ludziska przestały się interesować CD32 .Więc mogły gdzieś w magazynach sklepowych pozostać zapomniane - sprzedać nikt nie kupi , na recykling szkoda ...i ktoś w końcu to odkupił jak pojawili się zainteresowani i możliwość opchnięcia w dobrej cenie .

Swoją CD32 kupiłem kiedyś w komisie i mogę powiedzieć że była fabrycznie nowa - może ktoś kilka razy zagrał .

Tak samo widuje fabrycznie nowe Pegasusy na allegro , chodzi oczywiście o modele z dawnych lat .Po fotkach nie mam wątpliwości że są to nówki :) .
[#25] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #18

A jakim cudem, skoro ostatnie egzemplarze zjechaly z linii produkcyjnej 16 lat temu

To było tak, że przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy CD32 zostało zajętych za długi w fabryce na Filipinach w 1994 roku.
Potem w czasie batalii o własność C= leżały czego efektem jest ciągłe pojawianie się nieużywanych sztuk w kartonach z filipińskimi pieczęciami. Widziałem takie Amigi kilka miesięcy temu w sporej liczbie. W fabrycznie ostemplowanych kartonach po cztery Amigi CD32 w jednym.
http://www.amigageek.be/#slides/DSC09010.JPG

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2011 13:56:35
[#26] Re: Retro granie co kupić

@wuk, post #25

W takim razie jestem zaskoczony. Gdzie można kupić taką nówkę ?
[#27] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #26

Te Amigi, o których pisałem były na http://www.amibay.com/forumdisplay.php?f=24

A tu masz więcej zdjęć nówek Amig
http://jalbum.net/browse/user/album/831571/;jsessionid=19mnqgfpet4a9helz25aqqdn1

Efekt uboczny bankructwa C= i zablokowania magazynów.

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2011 14:10:44
[#28] Re: Retro granie co kupić

@wuk, post #27

Dziwna sprawa, bo przecież w przypadku bankructwa, syndyk masy upadlościowej zajmuje wszelakie dobra, będące wlasnością bankruta na pokrycie zobowiązań wobec wierzycieli.
Skąd więc te konsole ?
[#29] Re: Retro granie co kupić

@xylorin, post #28

Oj tam, nie wazne skad sa, aby tylko sie rozchodzily, w miare czasu moze u nas trafi sie cos z tych egzemplarzy :)

[#30] Re: Retro granie co kupić

@Koyot1222, post #29

Obawiam się, że takie Amigi osiągną wysokie ceny i będą sprzedawane kolekcjonerom. Ostatnio obserwowalem dwie aukcje SX-64. Choć jest to unikat, to ceny w granicach 1700-1800zl odstraszyly chętnych

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2011 14:48:35
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem