[#1] Zewnętrzny FDD
Witam...Szukam,szukam i znaleźć nie mogę,a mianowicie chodzi mi o schemat zewnętrznego flopa pod disk drive...albo jakikolwiek inny sprawdzony.

Z góry dziękuje
[#2] Re: Zewnętrzny FDD

@Dolby, post #1

Witam
http://img714.imageshack.us/i/externalfdd.png/
Podłączenie PC stacji.
[#3] Re: Zewnętrzny FDD

@Dark_luke, post #2

A przy okazji i ja zapytam. Czy do podłączenia już przerobionej stacji potrzebne są te układy? Czy po prostu wystarczy połączyć odpowiednio piny?

[#4] Re: Zewnętrzny FDD

@jaa2, post #3

Część na pewno tak. Chodzi o to, że potrzebny jest przerzutnik typu D, żeby zatrzasnąć wartość na linii sterującej silnikiem. Ten sygnał jest wspólny dla wszystkich stacji, a stacja jest wybierana drive select.
[#5] Re: Zewnętrzny FDD

@mały, post #4

Wszystko fajnie,ale na schemacie złącze ma 24 piny natomiast disk drive po stronie amigi ma 23 piny...czy po prostu olać i orać normalnie bez uwzględnienia tego 24 pinu ,bo i tak jest ślepy...
[#6] Re: Zewnętrzny FDD

@Dark_luke, post #2

Dalej nie otrzymałem odpowiedzi...tzn w pytaniu chodziło mi o stację dyskietek podłączaną do portu disk drive po stronie amigi...natomiast Dark luke podał schemat podpisany "Podłączenie PC stacji" w związku z czym ,nie wiem za bardzo o co chodzi...tzn domyślam się że nie chodzi o złącze wewnętrzne bo ono ma bodajże 32 czy 34 piny ale jednak o disk drive które to posiada 23 piny. Zbił mnie trochę z tropu podpis pod schematem ,bo tak naprawdę to dosłownie każdy napęd fdd można zaadoptować do amigi ,raczej więcej problemów z przeróbkami fdd sprawia wkomponowanie flopa niż przelutowanie na df0.

Ale ok ,nieważne...czy ktoś z forumowiczów potwierdza działanie owego projektu?? jak się sprawdzi to mogę takich dziesiątki natrzepać (gdyby ktoś potrzebował) bo flopów mam multum a projekt częściami nie licząc płytki wychodzi niecałe 2zł
[#7] Re: Zewnętrzny FDD

@Dolby, post #6

na Aminecie jest kilka projektów podpięcia stacji PC do Amigi.
Sama stacja amigowa (ale tylko DD!) jest obsługiwana prawie w 100% tak jak pecetowa. Kilka sygnałów jest obsługiwanych inaczej: motoron, selx i coś tam pewnie jest. W przypadku stacji zewnętrznej musi być dodany przerzutnik flip-flop aby sterować silnikiem stacji, dla stacji wewnętrznej ten układ jest już na płycie amigi.
Niektóre stacje od PC wystarczy przezworować aby działały jako amigowe (układ z przerzutnikiem trzeba dorobić gdy chcemy napęd dołączyć do złącza zewnętrznego FDD), do każdej innej stacji trzeba prosty układ na kilku bramkach - do całości wystarcza układzik z dwoma prostymi scalakami: przerzutnikiem i bramkami NAND.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 02:41:58
[#8] Re: Zewnętrzny FDD

@Dolby, post #6

Witam
Tak to schemat zew. stacji z PC do Amigi. Prawie we wszystkich stacja amigowych zn. zew. interfejsach są 24 pinowe. 24 pin ślepy.
Nie wiem co tu tłumaczyć na schemacie też widać złącze Amiga 23pin zew.
i PC drive 34 pin. Dzięki temu możemy podłączyć stacje od PC bez żadnych przeróbek stacji lub przeróbki taśmy. Wystarczy przeanalizować zgodnie ze schematem http://img707.imageshack.us/i/35dddrive.jpg/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem