[#1] [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19
Witam. Podłączyłem swoją Amigę CDTV pod zasilacz ATX, bo oryginalny mi się spali, ale ciągle mam problem z gniazdem CN19, w którym należy podłączyć wtyczkę od włączenia zasilacza (PS_ON). Przy bezpośrednim podłączeniu PS_ON i masy komputer się włącza na sekundę, wiatrak rusza, i potem się wyłącza (wyświetlacz w ogóle się nie zaświeca). Dzieje się tak zapewne dlatego, że doprowadzam do tego gniazda złe napięcie. Czy mógłby ktoś zmierzyć miernikiem, jakie napięcie podaje zasilacz na tę wtyczkę?

PS. Komputer jest na pewno sprawny, bo gdy uruchamiam zasilacz ręcznie zwierając PS_ON z masą to działa, ale ja bym chciał uruchomić go przyciskiem z przodu obudowy, tak jak należy... :)

Pozdrawiam,
Feliks
[#2] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Feliks, post #1

Sparwdz czy podlaczyles podobnie jak na tym rysunku:

http://www.ppa.pl/artykuly/pics/sekcje/sprzet/cdtv4/fdd-zasilanie.png

Maly edit: na CN19 nie powinno byc napiecia. Na ten wtyk podaje sie napiecie przy wcisnietym przycisku POWER.

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2011 21:39:27
[#3] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Phibrizzo, post #2

Podłączałem w ten sposób również, ale nie działało. W takim razie proszę mi powiedzieć, jakie tam jest napięcie po włączeniu komputera.
[#4] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Feliks, post #3

Jesli bedziesz je mierzyl na pinach na plycie glownej po wcisnieciu przycisku Power to powinno tam byc ok 5V.
[#5] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Phibrizzo, post #4

A sprawdzałeś, czy na wtyczce zasilacza (CN19) nie ma żadnego napięcia? Bo wydaje mi się, że ta linia służy do załączania jego pracy... Bo jeśli się nie wciśnie POWER, to oryginalnie Amiga "gaśnie" (wyświetlacz się wyłącza itd.) tak?

Ostatnia modyfikacja: 02.03.2011 07:52:58
[#6] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Feliks, post #5

Nie do konca ale po kolei:
1. Zasilacz w CDTV jest tak zbudowany ze juz po odlaczeniu do gniazdka 230V (bez wciskania przycisku POWER) generuje tz napiecie 5VD ktore wchodzi do gniazda CN20. Napiecie to sluzy do zasilania zegara i kliku innych elementow. Dlatego wyswietlacz sie NIE wylacza.
2. Wlasnie to napiecie dochodzi tez do wlacznika POWER i jego wcisniecie powoduje podanie napiecia przez przewod podpiety do gniazda CN19 ktory wchodzi do zasilacza i stad zasilacz wie ze ma wlaczyc glowne obwody zasilania (+5V glowne, +/-12V).
3. Jesli chcesz wstawic tam zwykly zasilacz ATX od PC to musisz zmienic sposob zalacznia takiego zasilacza: CDTV wymaga podanie napiecia na odpowiednie wejscie a ATX wymaga zwarcie jednej linii z masa (dlatego na rysunku ktory Ci podalen jest tranzystor ktory zmienia zasade zalacznia zasilacza).
4. Dobra rada: na takie zabawy proponuje zdobyc wczesniej schemat CDTV zeby nie bylo jakis niespodzianek.
[#7] Re: [CDTV] - Napięcie na wtyczce CN19

@Phibrizzo, post #6

Dziękuję, teraz wszystko jest jasne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem