[#1] Amiga 1200 problem z kartą sieciową
Witam wszystkich serdecznie!
Mam problem z kartą sieciową 3com EthernetLinkIII 3C589D. Objawy są następujące, po włożeniu karty do slotu pcmcia przy gnieździe rj45 zapala się dioda sygnalizująca fizyczne połączenie z siecią (kabel sieciowy jest odłączony), po odpaleniu programu CARD_INFO pojawia się :

Getting PCMCIA card info...

Attribute memory not detected!
Re-insert card and try again.

card_info done.

Natomiast po odpaleniu programu CardReset dioda na moment gaśnie i zapala się ponownie (cały czas przy odłączonym kablu sieciowym). Nie wiem co jest grane, dodam że karta w laptopie z win xp chodzi bez zastrzeżeń.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Pozdrawiam!

[#2] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #1

A nie masz jakis rozszerzeń pamięci kolidujących z pcmcia ?

[#3] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #1

Mam "gołą" A1200 z IDE2CF

[#4] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #3

Witam,

A sprawdź czy może jakiś styk w pcmcia nie jest wciśnięty albo zagięty.

Pozdr.

[#5] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@Thom/CT, post #4

Właśnie wyciągnąłem płytę, dokładnie sprawdziłem gniazdo pcmcia, wszystko wygląda ok :/

[#6] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #1

Attribute memory not detected!

Moim zdaniem wszystko jest ok. Masz napisane, że nie wykryto pamięci. Czyli wszystko jest ok, gdyż ta karta jest sieciówką a nie kartą pamięci.

Najlepiej zainstaluj sterowniki z Aminetu do tej karty:

3c589

Potem jakiś protokół TCP/IP - AmiTCP/IP czy Miami. Po skonfigurowaniu sieci karta musi działać, skoro działa pod piecem.

Z tą świecącą diodą to muszę sprawdzić jak u mnie się zachowuje sieciówka. Tylko nie wiem kiedy to zrobię. Postaram się jak najszybciej(nie dzisiaj).

[#7] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@Tomski, post #6

Od Miami to ja zacząłem całą zabawę, wywala coś takiego:

Miami is unable to open
device 'DEVS:Networks/3c589.device' unit 0.

The device might be in use.
Error 0

http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.w.sieci.lokalnej.Ethernet.1..Podlaczenie-2_16_929.html - tutaj pisze że dioda nie powinna świecić bez podłączonego kabelka sieciowego, i tak też karta się zachowuje w piecu, zapala się dopiero po podłączeniu do sieci .

[#8] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #7

Błąd jaki czasami się pojawia przy kartach 3coma i właśnie z takiej okazji dowiedziałem się że karta ma diodę i gdzie ona jest, ale ja mam towerkę.
Jeśli Amiga to desktop to resetujesz port PCMCIA poprzez wyjęcie na chwilę karty, jeśli to tower to programikiem CardReset.
Niewykluczone że masz pecha i płyta potrzebuje wykonania PCMCIA fix
Poszukaj w okolicy Amigowca z A1200 plus karta sieciowa i sprawdź jego kartę u siebie a swoją w jego Amidze.
Będziesz wiedział na czym stoisz.

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@RadoslawF, post #8

Niestety nie znam żadnego amigowca w okolicy , ale dodam że mam drugą taką samą kartę i dokładnie tak samo się zachowuje.
Wyciągnięcie i włożenie karty przy włączonym komputerze oraz użycie programu CardReset niczego nie zmienia , wygląda to tak że dioda gaśnie na ok sekundę i zapala się (tak jak by karta sie resetowała i po chwili wracała do poprzedniego stanu). Siedzę przy tym cały dzień i skończyły mi się już pomysły :/

[#10] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #9

Pewnie trzeba wykonać PCMCIA fix, ale napisz gdzie mieszkasz może jednak znajdzie się jakiś Amigowiec w okolicy i da się zweryfikować przypuszczenia.

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@RadoslawF, post #10

Katowice/Ligota

[#12] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #11

po włożeniu karty do slotu pcmcia przy gnieździe rj45 zapala się dioda sygnalizująca fizyczne połączenie z siecią (kabel sieciowy jest odłączony), po odpaleniu programu CARD_INFO pojawia się :

U mnie też tak jest. To znaczy po włożeniu karty PCMCIA z dongle'em, w który wpięty jest kabel sieciowy ale drugi jego koniec nigdzie nie jest wpięty to dioda na DONGLE świeci się na zielono światłem ciągłym. Niestety nie wiem skąd masz ten program card_info(pewno z Miami - ja używam AmiTCP/IP). Po wpięciu drugiego końca kabla sieciowego, w moim wypadku do switch'a, dioda dalej się świeci. Gdy odpaliłem STARTNET to dioda dopiero na koniec skryptu mignęła raz(tzn zgasła i zapaliła się i świeci światłem ciągłym). Świeci światłem ciągłym nawet gdy przesyła dane po sieci.
Czyli reasumując jeśli sieć Ci nie chce chodzić to masz coś nie tak z konfiguracją. Masz stery dla karty z aminetu?. W tym opisie co podałeś jest jakiś sterownik cnetdevice. Dla tej karty co masz użyj tego sterownika co podałem w poprzednim swoim poście.
U mnie z takimi samymi objawami sieć bieg. Specjalnie przed chwilą to sprawdzałem. Nie wiem jaką mam rewizję płyty, nie chce mi się otwierać Ami(zajrzałem pod klawiaturę ale mam ekran i nie widać informacji o płycie ).

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2011 22:06:55
[#13] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #11

Lokalizacja najlepsza z możliwych:
http://www.paubase.ppa.pl/
;)
[#14] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@Tomski, post #12

Tomski dziękuję za sprawdzenie. Program card_info pochodzi z pakietu cnetdevice, wiec rzeczywiście może źle wykrywać karty 3com (czy mógłbyś to jeszcze sprawdzić u siebie ?) , ja oczywiście używam sterownika 3c589.device z Aminetu. Co do konfiguracji Miami to sam nie wiem gdzie mógłbym popełnić błąd. Spróbuje jeszcze dzisiaj przeinstalować cały system.

[#15] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #14

w razie potrzeby - katowice/panewniki :)

[#16] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #14

Postaram się sprawdzić z tym cnetdevice(card_info) wieczorem, ale nie obiecuję. Miami niestety nie wiem jak skonfigurować. Podobno jest go łatwiej niż AmiTCP/IP ale jak kiedyś próbowałem to nie było takie łatwe na pierwszy rzut oka. Zostałem przy AmiTCP/IP gdyż Miami wymaga klucza/licencji a w AmiTCP/IP po za klikaniem na OK jest w porządku.
Całego systemu nie musisz reinstalować to nie Windows. Kombinuj z konfiguracją sieci - Miami, skryptem uruchamiającym net itd. System zostaw w spokoju:D.

Instalacja i konfiguracja AmiTCP/IP masz tutaj:

http://www.ppa.pl/artykul-instalacja.i.konfiguracja.amitcp-2_16_759.html

Ostatnia modyfikacja: 07.03.2011 08:30:15
[#17] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@Tomski, post #16

Zainstalowałem AmiTCP i wygląda to tak...

login: amiga
Password:
AmiTCP/IP version 4.0 demo
Copyright 1994 AmiTCP/IP Group,
Network Solutions Development Inc., Finland
Copyright 1980--1991 The regents of the University of California.
All rights reserved.
ifconfig: ioctl (SIOCGIFFLAGS): no such interface
ARexx Version 1.15
Copyright 1987 by William S. Hawes
All Rights Reserved
add host 192.168.1.29: gateway localhost
add net default: gateway 192.168.1.1: Network is unrechable

AmiTCP Log
Thu Jun 20 01:52:07 1996 [err ]: OpenDevice: Device or unit failed to open

...czyli bardzo podobnie jak w przypadku Miami :(

[#18] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #17

Masz źle ustawione adresy IP Amigi i bramki. Wieczorem podam Ci jak ja mam to zrobione... Do tego czasu napisz jak to podłączasz do netu - chodzi o fizyczną kabelkologie.

[#19] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #11

Katowice/centrum (obok pl. Wolności) ;)

[#20] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@Tomski, post #18

Tomski: adresy IP są dobrze ustawione , dostawcą internetu jest NETIA i korzystam z routera WIFI + 4xLAN , amige mam podłączoną do jednego z portów LAN . To że ty masz inne adresy to wcale mnie nie dziwi, to zależy od konfiguracji sieci.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.2011 15:32:30
[#21] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #20

Wpadnij z Amigą i piwem (;)) do centrum, to powalczymy.

[#22] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #20

W AmiTCP musisz podać jakieś hasło, bo u mnie jak nie podałem to nie mogłem się połączyć z siecią. Hasło musi zawierać litery i cyfry, musi być o ile pamiętam co najmniej 8 znaków np: "amiga1200". U mnie dioda na karcie zapala się dopiero po uruchomieniu stosu TCPIP i świeci światłem ciągłym, ale nawet jak świeci to nie znaczy, że będzie działać net. Skonfiguruj wszystko dokładnie tak jak jest opisane w artykule na PPA. Powodzenia OK
Upewnij się że masz odpowiednie przewody sieciowe.

Edit:
Sprawdz jeszcze pingi z bramą 192.168.1.1 i z hostem czyli samą kartę

Ostatnia modyfikacja: 07.03.2011 15:49:18
[#23] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@cim, post #22

Jak zrozumiałem kwestia konfiguracji jest drugorzędna, w pierwszej kolejności stos nie ma dostępu do karty sieciowej "OpenDevice: Device or unit failed to open".
Dla pewności sprawdź czy pod Miami potrafi przeczytać Mac adres karty sieciowej, jeśli nie to:
1. Sprawdź czy masz zainstalowane właściwe dla tej karty device i library we właściwym miejscu.
2. Po nieudanym odpaleniu stosu tcp zresetuj kartę sieciową poprzez jej wyjęcie i ponowne włożenie. U niektórych dobrze robi włożenie karty po uruchomieniu Amigi.
3. 2MB Chipu i brak fastu to trochę mało do zabawy siecią przy pomocy Miami. Wywal/wyłącz wszelkie upiększacze, przyspieszacze i inne śmieci.

Pozdrawiam
[#24] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@RadoslawF, post #23

RadoslawF: Dokładnie tak to wygląda, Miami nie odczytuje mac adresu karty sieciowej.
1.Sterowniki są zainstalowane, skrypt instalacyjny samoczynnie umieszcza odpowiednie pliki w odpowiednim miejscu ,dla pewności to sprawdziłem.
2.Robiłem to na wszystkie sposoby, włącznie z użyciem programu CardReset.
3.Nie mam zainstalowanych żadnych śmieci, tylko to co niezbędnie do odpalenia sieci

[#25] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #24

Wygląda na niepoprawną obsługę PCMCIA, pewnie trzeba zrobić PCMCIA fix.
Ale zanim zaczniesz dłubać lutownicą na płycie poszukaj w okolicy posiadacza A1200 z karta sieciową i przetestuj krzyżowo swoją kartę z jego kompem i jego kartę z twoim.

Pozdrawiam
[#26] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@RadoslawF, post #25

I to własnie proponowałem ;)

[#27] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@jw_amigowiec, post #26

A ja zadam jeszcze jedno pytanko. Jaki masz dongle do tej karty sieciowej? Jeśli masz dongle 10/100MB taki z dwoma diodkami świecącym się odpowiednio przy 10 lub 100MB to necik nie pójdzie na takim kablu z tą karta co masz.

Rzeczywiście jeśli masz router na 192.168.1.1 to gateway masz ustawione dobrze. Jak i samo IP amigi 192.168.1.29. Dzisiaj nie mam znowu czasu aby przyjrzeć się moim ustawieniom i coś podpowiedzieć. A może router blokuje połączenie ? Zobacz na routerze czy widoczna jest podpięta Amiga przez sieciówkę? Na razie mi nic innego nie przychodzi do głowy.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.2011 23:17:29
[#28] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #7

Pole do wpisywania device jest wrażliwe na wielkość znaków. Wpisz poprawnie całą ścieżkę dostępu.

[#29] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@11MASTEr, post #28

Wpisałem identycznie, znak w znak ..

Chciałem sobie sprawić kartę turbo, ale zanosi się na to że będę musiał sobie sprawić drugą amige :(

[#30] Re: Amiga 1200 problem z kartą sieciową

@gumowy, post #29

U mnie po wpisaniu card_info przy dzialajacym interenecie mam cos takiego:

Card is not inserted, or is already in use!

card_info done.

Przy rozlaczonym necie(rozlaczylem skryptem stopnet) - kabelek dalej wpiety w karte mam cos takiego:

..3Com Corporation.3C562D/3C563D.EtherLink III.LAN+Modem PC Card.

Appears to be a Network card

CCR Offset address (16 bit) = $001800, Config ID = $09

Interface Type 1, uses:

Getting I/O memory now - remove card if system freezes!

Saving data to t:card_info.bin

card_info done.

Po wyjeciu kabelka ze switcha, drugi koniec jest wciaz w dongle to wyswietla sie dokladnie to samo co wyzej.

A teraz bez dongle w karcie jest dokladane to samo co wyzej.

Jestem w kropce. Gdyz z jednej strony cisna sie mi wyrazy, ze masz siec zle skonfigurowana a dokladnie to chyba przypisanie sterownika do karty. A z drugiej strony, ze RadoslawF ma racje - nie znam sie na tych fixach etc.
Skoro ta karta dziala na PC to na Ami(ten model tez) musi dzialac. Tak, ze pozostaje Ci albo walczyc dalej smemu albo tez udac sie do jakiegos Amigowca w okolicy:D.
Powodzenia zycze i nie poddawaj sie:D.

Ostatnia modyfikacja: 08.03.2011 22:28:32
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem