[#1] Problem z amiga 1200
Jak sie uruchamia to pokazuje ekran startowy, ale nie na niebiesko tylko na czerwono, jak wgram WB to tlo nie jest szare tylko zielone, amiga zachowuje sie tak jakby pokrecily sie jej kolory do wyswietlania,da sie cos z tym zrobic :(

[#2] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #1

Wydaje się jakby problem był z którąś z składowych RGB...

Jeśli podłączasz monitor przez 23-pinowe złącze video, to sprawdź kabel w pierwszej kolejności. Potem sprawdź czy taki sam problem występuje na wyjściu composite wbudowanego modulatora.

Ostatnia modyfikacja: 08.03.2011 23:27:12
[#3] Re: Problem z amiga 1200

@strim, post #2

amige podlanczalam do telewizora, monitora wszedzie to samo

[#4] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #3

Tak jak pisał strim - sprawdź kabel RGB-SCART na innej Amidze.
Jak na innej Amidze kolory na tym kabelku są ok to A1200 ma uszkodzone wyjście RGB...
[#5] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #3

Zawsze moűesz teű podîâczyc Amigë do telewizora przez modulator i wejôcie antenowe. Jak kolory bëdâ dobre, to masz kabel Euro do niczego, albo wyjôcie RGB.

Ostatnia modyfikacja: 09.03.2011 12:33:01
[#6] Re: Problem z amiga 1200

@Olek, post #5

strim dokladnie tak jej napisal

[#7] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #1

Też tak miałem niedawno z tym kolorem zielonkawym. Powodem okazał się walnięty kabelek SCART-RGB - jakieś kabelki "oderwały się". Po naprawie kabelka Ami wyświetla obraz prawidłowo.

[#8] Re: Problem z amiga 1200

@Olek, post #5

czy poprzez wyjscie RGB, czy modulator, comp. wszedzie jest to samo, czy da sie to naprawic

[#9] Re: Problem z amiga 1200

@HOŁDYS, post #6

Jest teű composite obok cinchy z foniâ. Sam tak w dawnych czasach (1996 r.) podîâczyîem komputer do TV z wejôciem Scart, ale bez RGB. Obraz uzyskany na ekranie telewizora z gniazda 23 pinowego byî szary. Byîo widac tylko kontury.

[#10] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #8

A gdzie naprawiajâ? To jest pytanie. Moűe sië okazac, űe taniej wyjdzie, jak kupisz nowa pîyta gîówna. Jak mi kiedyô padî kontroler stacji dysków tak zrobiîem.

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2011 11:05:19
[#11] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #8

jst uszkodzony uklad Alice (AGA) .. czy obraz jest takze sciemniony troche ?
swego czasu niestety ale z taka ustera w 1995 r spotkalem sie
oddalem A1200 do serwisu XYZ w Lublinie i wymienili mi jeden z ukladow AGA.
obraz znowy byl jasny i kolorowy.

[#12] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #8

www.komputery.okeey.pl Tutaj zapytaj, twierdzâ, űe jeszcze naprawiajâ Amigi.

[#13] Re: Problem z amiga 1200

@Olek, post #12

Olek taki offtop pozmieniaj coś z czcionkami bo masz problem z ogonkami :) ( do rymu:))

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2011 14:41:36
[#14] Re: Problem z amiga 1200

@11MASTEr, post #13

Nie koniecznie układ AGA jest uszkodzony, może być coś nie tak na U12 czyli CXA1145 ENCODER lub okolice. Obejrzyj dokładnie ścieżki, elementy w pobliżu w/w układu może jakiś kondensator wylany itp.

Uszkodzenie kości AGA mogło by być sygnalizowane przez system w jakiś określony sposób np. miganie ekranu, ledy itp. tak jak jest w przypadku innych układów specjalizowanych amigi.

Konieczna ręka fachowca z oscyloskopem.

[#15] Re: Problem z amiga 1200

@cim, post #14

moze zbytnio zaokraglilem .. bylby niebieski ekran przy starcie (tak to jest w przypadku nie dzialana jednego ukladu ECS w A600) a ja mialem obraz ..tylko ze cholernie sciemniony

[#16] Re: Problem z amiga 1200

@cim, post #14

Panowie plyta jest elegancka,nic nie wylalo, najgorsze, ze musialam zrywac orginalne plomby, obraz wyswietlany jest jasny, nic nie miga

[#17] Re: Problem z amiga 1200

@bacus10, post #16

Szukaj elektronika niech ci weźmie sprzęt na warsztat.

[#18] Re: Problem z amiga 1200

@cim, post #14

CXA1145 ENCODER pobiera sygnał RGB i go przetwarza na composite, który tez podawany jest na modulator, jego uszkodzenie nie powinno mieć wpływu na obraz, chyba, że zwiera daną linię do masy. Układ AGA nie musiał się koniecznie uszkodzić, po drodze jest jeszcze bufor. Najlepiej byłoby sprawdzić oscyloskopem, czy na wyjściu układu graficznego pojawiają się przebiegi wszystkich składowych.

[#19] Re: Problem z amiga 1200

@11MASTEr, post #13

Już zmieniłem, czułem że coś nie pasuje, ale nie wiedziałem co . Czy teraz jest już dobrze?

[#20] Re: Problem z amiga 1200

@Olek, post #19

jest slicznie OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem