[#1] Update flaszki z dysku
Cześć wszystkim!Mam pytanie odnośnie updejtowania flashromu w kartach Blizzard PPC,tak się składa,że moja stacja czyta wszystko,tylko nie dyskietki,czy mogę to zrobić postępując analogicznie z dysku?Jak wygląda ten proces,chodzi mi o czas i symptomy Blizza mam niedawno i dopiero się uczę,dzięki za wszystkie podpowiedzi!

[#2] Re: Update flaszki z dysku

@Grisza, post #1

Nie masz w Amidze stacji dysków? Wstydź się! :P

Można. Wrzuć archiwum na HD. Wyłącz kompa na 30 sek. i koniecznie odpal Boot Control, następnie zabootuj Ami za pomocą Boot no startup-seqence.
W dosie wejdź do archiwum i odpal odpowiedni plik.

Jest jedno ale. Faza 5 zalecała odłączyć HD fizycznie i updejtować z dyskietki. Więc robisz to na własną odpowiedzialność.

Dodane: A jak to wygląda? Po odpaleniu pliku flaszującego, komputer będzie sobie coś mielił przez jakiś czas. Nie pamiętam, ale chyba około 2 min.
W tym czasie NIE WOLNO wyłączyć kompa i módl się do elektrowni żeby nie było przerwy w dostawie prądu.

Ale są później sposoby na uratowanie karty.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2011 09:30:48
[#3] Re: Update flaszki z dysku

@Andrzej Drozd, post #2

Mam Andrzeju,tylko stara padła i kupiłem pecetową podróbe żałuję,że to kupiłem pieniądze wyrzucone w błoto,czy robiłeś to w ten sposób?jak długo to trwa,jest jakiś wskaznik postępu,czy komunikat?

[#4] Re: Update flaszki z dysku

@Andrzej Drozd, post #2

Najlepiej mieć w tym celu UPS - bo z elektrownia nigdy nic nie wiadomo, co gdzie i jak wyłączą.

[#5] Re: Update flaszki z dysku

@Grisza, post #3

Ja robiłem z dyskietki, ale czytałem że inni robili z HD. Tak czy inaczej updejt to nic innego jak odpalenie odpowiedniego pliku i nośnik nie gra roli.
Chyba nie ma postępu, ale o ile pamiętam, to coś się dzieje na ekranie. Pokazują się chyba komunikaty ...done. Być może jest jakiś procentowy licznik (?). Robiłem to z 10 lat temu.

Tak czy inaczej najważniejsze to przed updejtem wyłącz komputer na 30 sek i odpal go za pomocą Boot no startup-seqence.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2011 09:45:27
[#6] Re: Update flaszki z dysku

@Andrzej Drozd, post #5

kropeczki leca z tego co pamietam. Znaczy przesuwają się od lewa do prawa.

[#7] Re: Update flaszki z dysku

@Grisza, post #1

pytanie po co chcesz zrobic ten update ? i czy jestes pewny ze karta wymaga updatu ?

btw. ja robilem zawsze z HD bez startup-sequence

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2011 10:26:34
[#8] Re: Update flaszki z dysku

@HOŁDYS, post #7

Zrobiłem to z dysku wszystko,jak w instrukcji tylko,że z hd.Coś,to krótko trwało wyskoczył komunikat "Phase5 FlashTool V1.4 i tyle czekałem chyba dziesięć minut i nic.Wdusiłem reset i Ami ruszyła bez problemu,ale nie wiem,czy to rzeczywiście weszło.

[#9] Re: Update flaszki z dysku

@Grisza, post #8

Nie weszło.
Prawidłowy proces wygląda tak:
https://picasaweb.google.com/stacho100/BlizzardPPC#

I trwa ok. 3 minut jeżeli jest robiony bez FAST-u in ok. 20 sekund jeżeli FAST jest na BPPC.
[#10] Re: Update flaszki z dysku

@stachu100, post #9

Stachu dzięki za wyczerpujące info,teraz już wiem wszystko,chyba na razie dam sobie z tym spokój,dopóki nie załatwię oryginalnej stacji,czy właśnie to jest powodem,że z hd to nie rusza?Może cóś robię nie tak?Dysk siedzi na oryginalnym kontrolerze czekam na FAST ATĘ,to MAXTOR 40GB w systemie sprawuje się bez zastrzeżeń,może wyłączyć fast z klawiatury przy starcie,czy raczej poczekać na stację?

[#11] Re: Update flaszki z dysku

@Grisza, post #10

a moze problemem jest Phase5 FlashTool V1.4 sproboj v1.6

[#12] Re: Update flaszki z dysku

@HOŁDYS, post #11

Każda "flashka" była do czegoś potrzebna. Ja zdaje się mam przedostatnią. Ostatnia, o ile pamiętam, w znaczący sposób wpływała na Mediatora i obsługę Radeonów.

Dodane: Tak więc Grisza musi się zastanowić o co mu chodzi, ponieważ najnowsza, nie oznacza że lepsza dla danego sprzętu. A jeżeli nabył karte i to bardzo fajną, to musi się zorientować w jakiej konfiguracji sprzętowej ona wcześniej pracowała.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2011 19:13:25
[#13] Re: Update flaszki z dysku

@Andrzej Drozd, post #12

Dzięki wszystkim za rady,udało się po prostu sam dałem d...bo błędnie przeczytałem readme i wpisywałem parametr NOSCSI bo taką kartę posiadam i to było przyczyną.teraz mam wgranego najnowszego flesza tego o nr 26042002 z obsługą PCI.Na razie nic nie mogę powiedzieć na temat stabilności,ale wzrosła prędkość pamięci pod ppc i trochę dysk przyspieszył SysSpeed podaje 406.30 MIPS i 251.35 MFLOPS zobaczymy jak to będzie hulać.Staszku jeszcze raz dzięki!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem