[#1] Null modem problem Ami vs pc
Jak w temacie.
Mam null modem, po obu stronach jest to szeroka wtyczka

Mam plan przewalac ADFy z notebooka na A500
generalnie dzialalem wg opisu w FAQ dla poczatkujacych
wgralem soft na Ami, na pecu odpalilem

mam prolblem bo transwarp po przegraniu z peca ma zerową dlugosc, tzn nie zajmuje kilobytesow
gdy zaczalem przesylac inne rzeczy transfer staje po sekundzie...

przestawialem propokoly ale to nie wiele daje, tzn daje tyle ze kompy sie widza, ale pliki przeslane maja zerową dlugosc...

jakies pomysly, cos gdzies mozna przestawic?
moze null modem jest zwalony albo nie taki jak powinien byc?

[#2] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Ancestor, post #1

W noteboku masz 25-pinowy port RS-232?

[#3] Re: Null modem problem Ami vs pc

@G. Kraszewski, post #2

Takie szerokie z ikonką drukarki..

Twoje pytanie sugeruje ze moze byc inaczej?

[#4] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Ancestor, post #3

Takie szerokie z ikonką drukarki to port Centronics (równoległy, LPT) i ma gniazdo "żeńskie", najczęściej w kolorze ciemnoróżowym. To jako nullmodem prawa działać nie ma, mam nadzieję, że nic się nie spaliło... Porty RS-232 w pecetach zazwyczaj są 9-pinowe (złącze DB9 jak do myszki w Amidze), o ile w ogóle są.

Ostatnia modyfikacja: 19.03.2011 18:52:18
[#5] Re: Null modem problem Ami vs pc

@G. Kraszewski, post #4

Ok
no to by wiele wyjasnialo, dzieki!

Null modem kabel ktory mam ma 2x25pin i kiedys go z Amigą i pecetem uzywalem, z 15 lat temu...

czyli mam upolowac 25pin dla Ami i 9pin na peca...

Moze ktos chce sie pozbyc, bede na AmiWawie

[#6] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Ancestor, post #5

Najlepiej sobie zrobić... Tylko wtedy ma się gwarancję, że połączenia są prawidłowe...

[#7] Re: Null modem problem Ami vs pc

@G. Kraszewski, post #6

Bede kombinowal.

[#8] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Ancestor, post #7

Robiłem według schematu 9pin - 25pin z tej strony: o tu. Pięknie działa z transdisk+ADF Sender Terminal(zapewne będzie działało i z innymi programami), choć ultraszybkie to to nie jest(1 obraz idzie 8min bezpośrednio na dyskietkę).

[#9] Re: Null modem problem Ami vs pc

@SzymekRak, post #8

8 minut mnie nie przeraza.
Grunt by stabilnie dzialalo. Kabel juz mam, jutro bede walczyl...

[#10] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Ancestor, post #9

8 minut faktycznie idzie, ale nie ma się co spieszyć, ja tak przewaliłem po nullmodemie już ki8lkadziesiąt gier, jedną dwie dziennie, by się tymi rodzyneczkami nie zasypać, dziś sobie zgrałem np. Turricana, powolutku się kolekcja uzbiera.

Ja zanim nie zacząłem zrzucac kolekcji adf gier i demek bałem się , że się stacja zbuntuje i nie będzie się dawało na dyskietki hd zgrywać, tymczasem smiga aż miło. Z uwagi na długi czas 'wypalania' dyskietki warto w dobre nośniki zaintwestowac, bo verification error pod koniec 10 minutowego nagrywania boli ))

A właśnie ja mam jeden taki kabelek zbędny, jakby co to też będę na AmiWawie to w razie czego wezmę.

Akira

Kasa, demka i demoscena... czyli co się z nami stało panowie
http://www.scenial.pl/archives/7158

Ostatnia modyfikacja: 20.03.2011 22:12:56
[#11] Re: Null modem problem Ami vs pc

@Akira, post #10

Hej, Akira

bede na AmiWawa, na wszelki wypadek zabierz kabelek

BTW, fajny wpis o shooterach na PSP...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem