[#1] Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna
Własnie ''prawie'' ukończyłem zabawę w "zrób to sam". Zabudowałem (patrząc od klawiatury A1200) z lewej strony naped Combo CD/DVD GDC-4240N a po prawej stronie przy stacji FDD zamontowałem na stałe adapter kart CF, w taki sposób że mogę wyjmować mój HDD od tyłu obudowy Amigi podobnie jak w PCMCIA. Mam 2 karty CF i w razie co można szybko zmienić sys, powiedzmy z 3,1 na 3,9.....lub awaryjnie... OK
Ugrzązłem jednak na kabelku. Czy taśma hdd 40pin za długa moze robić błędy ? Bo to właśnie wystąpiło. Nie mam obecnie długiej 80-tki, ale liczę że błedów odczytu niebedzie....bo na krótkiej 80...nie ma.. ????

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2011 20:19:10
[#2] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@Wojox, post #1

Dłuższa taśma jest uszkodzona.
Maksymalna długość taśmy "80-tki" to chyba ~46cm - powyżej tej długości, przy transferach UDMA pojawiają się błędy. Jednak w przypadku Amigi i jej kontrolera z PIO-0 nie ma to znaczenia - można z powodzeniem używać dłuższych taśm (używałem taśm o dług. ok. 80cm przez lata i nie było problemu).

[#3] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@APC74, post #2

Może problem tkwi po stronie zasilania. ?? Z złącza FDD korzysta 3 urzadzenia : FDD, DVD, Adapter CF...

[#4] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@Wojox, post #1

Co do długości kabla to ja na standardowym kontrolerze Amigi 1200 mam dwa odcinki łączone ze sobą. Jeden standardowy 44-44-40(ilość pinów) a drugi skrócony. Jak do tej pory z HDD nie miałem problemów z błędami. A długość tego pewno podchodzi pod 80cm albo lepiej - nie mierzyłem. Z CF nie testowałem na takiej długości. Myślę, że nie jest to wina długości kabla ale jego jakości. Najlepiej sprawdź z innym kabelkiem.
Dodam , że nic nie grzebałem w ustawieniach transferu danych - są ustawione standardowe z automatu.

[#5] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@Wojox, post #1

Ja korzystałem z taśmy 90 cm, kiedyś pytałem w sklepie komputerowym, mówili, że na zamówienie robili nawet taśmy 1,5 m do serwerów i działało...

[#6] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@Wojox, post #3

A IDE używasz wprost z płyty? To jest interfejs niebuforowany i nieterminowany, moim zdaniem powoduje to niemal pewne przekłamania -- sam niedawno sprawdziłem w a600, dwie karty CF na jednym kanale IDE z płyty głównej -- przy kopiowaniu danych pomiędzy nimi już po chwili pojawił się requester uszkodzonego bloku.... :(

Przy okazji: to combo CD/DVD to napęd slim? Jaką przejściówkę zastosowałeś?
[#7] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@ppascal, post #6

CD/DVD Combo z 2002 roku, ale wczytuje z płytki DVD mega szybko. Aż sam jestem w szoku. Na Ebayu za 2ft kupiłem adapter do SLIMA na 40 pin + zasilanie jak w stacji FDD(profesionalnie przykręcany od tyłu napedu z dystansami). Docelowo bedzie jakś kontroler na 4 urządzenia, zrobię 2 wyciągane karty CF(HDD) z tyłu (jedna gotowa, jest jeszcze miejsce na 2-gą), jedna CF na stałe w środku i to Combo. Jak ukończę "projekt" zamieszczę fotki...

Link do adapterka do napedu SLIM - KUPIŁEM IDENTYCZNY.
http://cgi.ebay.co.uk/FUJITSU-C5900-LAPTOP-SLIM-CD-DVD-ATAPI-IDE-ADAPTER-/300453043052?pt=UK_Computing_CablesConnectors_RL&hash=item45f4659b6c

Są też inne, wystarczy w wyszukiwarce wpisać frazę "adapter cd slim"

ciekawy jest ten :
http://cgi.ebay.co.uk/Laptop-Notebook-Slim-DVD-CD-USB-Adapter-mini-ITX-/270604473472?pt=AU_Laptop_Accessories&hash=item3f01489480

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 21:51:42
[#8] Re: Karta CF/hd0 - A1200 - zewnętrzna

@ppascal, post #6

Pomimo oczywistych braków nie powinno być takich problemów, o jakich piszesz!
Nie raz kożystałem z 2 HD na jednej taśmie podłączonej do standardowego kontrolera (masz coś nie tak z utawieniami/konfigiem).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem