[#1] Turbiacz z FPGA
Ciekawy jestem czy jest możliwe zbudowanie karty procesorowej na FPGA.Który emulował by 060 np:200 lub 300 MHZ , z szybką pamięcią na pokładzie lub podstawką pod takowe ?
I czy przyrost mocy był by poczciwy? :D
[#2] Re: Turbiacz z FPGA

@Arkadyy, post #1

Jest to możliwe, tylko nie ma chętnego który by to zrobił ;).

[#3] Re: Turbiacz z FPGA

@Arkadyy, post #1

Z odpowiednio złożonym FPGA wszystko jest możliwe, tylko że o ile zbudowanie modelu ALU takiej 060 jest w miarę proste, o tyle w pełni funkcjonalnego procesora z systemem przerwań i kontrolerem pamięci (co wymaga zasadniczo wykorzystania ładnych paru patentów) jest bardzo złożone.
[#4] Re: Turbiacz z FPGA

@abcdef, post #3

A po co rekonstruować kontroler pamięci oryginalnej 68060, skoro pamięć jest na karcie?

[#5] Re: Turbiacz z FPGA

@G. Kraszewski, post #4

Ee, a czy założyciel tematu czasem nie miał na myśli implementacji 060-like w FPGA na zupełnie nowej karcie turbo z szybkimi pamięciami np. SDR albo DDR? :> Bo ja w każdym razie tak to zrozumiałem. A to oznacza implementację nowego kontrolera (chyba żeby się złożyło tak, że FPGA ma wbudowany).

Ostatnia modyfikacja: 29.03.2011 19:53:20
[#6] Re: Turbiacz z FPGA

@Arkadyy, post #1

No przecież taka implementacja jest w Natami, tylko FPGA nadające się do tego zadania będzie dość drogie. Jako, ze nie ma schematów wewnętrznych procesorów 060, to taka implementacja jest robiona na "czuja" i opiera się głównie na informacjach dotyczących programowania danego procesora, tudzież ograniczonych informacji z manuala.

[#7] Re: Turbiacz z FPGA

@Arkadyy, post #1

Mała ciekawostka.
Wepchałem na szybko procesor 68000 do czegoś takiego http://parts.digikey.com/1/parts/586279-ic-spartan-3-fpga-1-5m-456-fbga-xc3s1500-4fgg456c.html i wyszło mi, że maksymalna częstotliwość pracy tego procka wyniesie 8.839MHz, przy czym zużyte zostało 50% zasobów tego układu. Może przy lepszym układzie i jakiejś optymalizacji można by więcej wycisnąć.

[#8] Re: Turbiacz z FPGA

@witekkk, post #7

zobacz to http://www.fpgaarcade.com/

spartan 3e - podobna cena

[#9] Re: Turbiacz z FPGA

@1989, post #8

Wiem, ale najpierw wrzucałem na xc3s500E, ale tam mi się nie zmieścił, to od razu wskoczyłem na tamten. Szkoda, że nie podali z jaką częstotliwością działa u nich ten procesor.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem