[#1] CDTV - zasilanie i SCSI
Witam!

Jestem użytkownikiem SCSI w CDTV.
na czas testów jestem zmuszony w dość chaotyczny sposób korzystać z zasilacza od PC. Chciałbym aby ten stan się zmienił.

Pytanie brzmi, jak dostosować zasilacz który posiadam (praktycznie nowy 400W PFC Tracer) aby w pełni zaspokoił wymogi CDTV.

Mam na myśli konstrukcje (jak go upakować), jak również przeróbkę kabli aby mogły podejść do CDTV...

Z góry jestem wdzięczny za komentarze i sugestie.
Uważam że ten temat może się przydać ponieważ nie widziałem żeby wsytąpił już wcześniej.

[#2] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@bombermax, post #1

Poszukaj na PPA mojego artka na na temat zamontowania stacji dyskow wewnatrz CDTV. Tam poruszalem ten temat wlasnie.
[#3] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@Phibrizzo, post #2

dziekuje, zapoznalem sie :)

a mam pytanko, czy nasz standardowy zasilacz od CDTV uciagnie dysk SCSI? oto jego parametry:

S T 5 1 0 8 0 N M E D A L . 1 0 8 0 SEAGATE
NO MORE PRODUCED Native| Translation
------+-----+-----+-----
Form 3.5"/SLIMLINE /// Cylinders 4826| | |
Capacity form/unform 1080/ MB /// Heads 4| | |
Seek time / track 12.5/ 3.5 ms /// Sector/track | | |
Controller SCSI2 SI/FAST /// Precompensation
Cache/Buffer 128 KB MULTI-SEGMEN Landing Zone
Data transfer rate MB/S int /// Bytes/Sector 512
10.000 MB/S ext SYNC ///
Recording method RLL 1/7 operating | non-operating
-------------+--------------
Supply voltage 5/12 V /// Temperature *C 5 55 | -40 70
Power: sleep W /// Humidity % |
standby W /// Altitude km |
idle 5.0 W /// Shock g 2 | 10
seek 7.1 W /// Rotation RPM 5400
read/write 5.1 W /// Acoustic dBA
spin-up W /// ECC Bit
MTBF h 300000
Warranty Month
Lift/Lock/Park YES

jesli tak to jak powinienem przerobic kabel tak abym mogl wpiac power pod wejscie do SCSI ?

[#4] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@bombermax, post #3

Podejrzewam ze da rade. Z tego co wiem osoby ktore montowaly HD w CDTV podlaczaly go bezposrednio pod oryginalny zasilacz i dzialalo bez problemow.
Nie wiem czy SCSI ma standardowe gnizado zasilania takie jak IDE, ale chyba tak. Wiec podlaczas dokladnie w taki sam sposob: czerwony - +5V, zolty - +12V, czarny - masa.
[#5] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@Phibrizzo, post #4

dziekuje za odpowiedź!

dziś za okolo godzinke przystapie do lepszego ułożenia tego wszystkiego w całość. Muszę znaleźć molexową przelotką na 2 wtyki i napiszę czy wszystko będzie ok. A na razie wracam do dalszej konserwacji ;)

[#6] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@bombermax, post #5

No cóż:

http://img585.imageshack.us/i/pict0023ej.jpg/

nic innego nie wymyślę :/

molexa połączyłem z tym oc CDROMu, chyba nic zlego nie powinno się stać?

[#7] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@bombermax, post #6

Tylko szkoda Ami podłączać do takiego badziewia jak Tracer

[#8] Re: CDTV - zasilanie i SCSI

@Nightmare777, post #7

Już nie muszę :)

standardowy zasilacz dobrze sobie radzi!

oto niechlujna instalacja sprzętu:
http://img13.imageshack.us/i/pict0024ug.jpg/

a oto efekt:
http://img20.imageshack.us/f/pict0025qq.jpg/

...jestem MEGA szczęśliwy! nigdy nie myślałem że dostąpie tego żeby widzieć jak na mojej czarnulce pracuje dysk (co prawda na razie 1GB SCSI - odrzutowiec ,no ale lepszy rydz...niż nic ;) ) .... jestem w euforii!!!!!!!

Jdna uwaga, dziś, podczas czyszczenia mojej CDTV przeczyściłem styki prowadzące do hehe IR łapu (w sensie prostokącika na przednim panelu) i okazało się że po nowym osadzeniu kabelków... pilot reaguje znacznie lepiej!!! i już nie przerywa! OK

ide spać po 5h amigowania już mam dość (ale tylko tej nocy haha!) :D

P.S.

kontroler montuje się oczywiście od tylca, wchodzi ładnie, instalacja jest banalna. Jeśli ktoś zechciałby złożyć zamówienie - pytać mailem. Jako pośrednik nie wezmę grosza, cena jaka mnie wyszla z przesylka to yyyy 311zł.

P.S. 2

jeśli ktoś kiedykolwiek by narzekał że do naszej Ami nie pasuje Monitor duży, LCD i FullHD to proszę spójrzcie jaka jest jakość na drugim zdjęciu..

mój monitor/TV to LG LCD FullHD 27"! (nie to że sie chwalę tylko piszę że można mieć piękne amigowanie nawet na nowych tv/monitach !)

P.S. 3

jest możliwe wsadzenie ROMu z Amigi 600 ... 2.0x do mojej CDTV?

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 03:57:06
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem