[#1] Problem z Delfiną
Podłączyłem ją jak instrukcja kazała do clockportu. Zainstalowałem dyskietkę. Zaktualizowałem delfina.library do nowszej wersji. Niestety karty Amiga nie widzi. Nie widać ją ani w AHI, ani niskopoziomowo pod Octamed Studio. Nie wiem czy sama karta jest padnięta, czy to moja Amiga. Ostatni właściciel tej płyty głównej wygiął clockport bo mu przeszkadzał prawdopodobnie przy fast ata. Naprostowałem piny, co prawda nie wchodzą do końca ale myślę, że połączenie jest. Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić :( .

[#2] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #1

wyjmij i sprawdz jeszcze raz

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2011 21:59:05
[#3] Re: Problem z Delfiną

@HOŁDYS, post #2

Już to robiłem 20 razy. Nawet samemu nowy kabel do clock portu zrobiłem. Być może nie dociska kabel. Jak nic nie poradzę do poniedziałku to chyba kupię nową płytę, boje się wyginać już te piny z clockportu.

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2011 22:10:52
[#4] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #3

A skąd wiesz, że Amiga nie widzi Delfiny? Jej oprogramowanie bywa kłopotliwe.

Wgraj bibliotekę delfina.library w najnowszej wersji ze strony icomp, ściągnij z aminetu program DelfInit. Uruchom DelfInit i zobacz czy widzi kartę.

Jeśli chodzi o samą kartę to "domowo" ciężko coś sprawdzić. Dotknij DSP i zobacz czy się grzeje (będzie wiadomo czy w ogóle ma zasilanie).

[#5] Re: Problem z Delfiną

@strim, post #4

Nie grzeje się, chyba brak zasilania. Być może karta jest padnięta.Tutaj był podobny wątek. http://eab.abime.net/showthread.php?p=731244

[#6] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #5

Jak się odwrotnie wepnie kartę to potrafi polecieć zasilanie. Bardzo możliwe, że płyta go nie daję w ogóle na kartę - jak ktoś kombinował z clockportem to może tak być. Ja bym się przyjrzał też połączeniu - możliwe, że problemem jest to, że wtyczka nie wchodzi do końca. Cóż - miernik w rękę i do roboty, chyba nie ma innego wyjścia.

[#7] Re: Problem z Delfiną

@gorzyga, post #6

mam jeszcze jedną płytę do 1200. Ale muszę poszukać. Dopiero wtedy sprawdzę. Spróbowałem sam zrobić kabel do clockportu z kabla ide. Ale wtedy Amiga bardzo powoli wczytuje system i pokazuje błędy odczytu dysku. No nic jeszcze pare dni na Pauli. Podobno jest też problem z Delfiną z niektórymi akceleratorami.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.2011 10:52:18
[#8] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #7

Dodam, że na różnych rewizjach A1200 są CZTERY różne konfiguracje pinów na złączu clockport i tylko JEDEN to prawdziwy clockport.

Tak wygląda prawdziwy clockport:
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a1200mb_rev1d4_clockport_lightgreen.jpg

Przykład fake clockport:
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a1200mb_rev1d4_clockport_darkgreen.jpg
[#9] Re: Problem z Delfiną

@stachu100, post #8

Z Delifną jest też taki problem, że kabel nie może być dłuższy niż x centymetrów, wartości tej dokładnie nie pamiętam.

Ja kiedyś prawie uwaliłem Delfinę podłączając kabel na odwrót, na szczęście skończyło się na zjaranym kablu i nic po za tym. Ogólnie ten kawałek sprzętu jest lekko kłopotliwy, radziłbym poszukać Prelude 1200.

[#10] Re: Problem z Delfiną

@stachu100, post #8

@stachu100: Mam płytę 2B. I clockport to prawej stronie. Czyli ten dobry.

@pampers: Ale Prelude chyba nie ma takiego dobrego DSP.

Chyba i tak kupię nową płytę. Bo mam uwalone gniazdo myszy.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.2011 11:07:17
[#11] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #7

Problem z kartami turbo objawia się (raczej) całkowitym nieuruchamianiem Amigi. Nie spotkałem się z innym przypadkiem. Szczegóły w artykule w dziale sprzęt.

Błedy odczytu z dysku wskazują na to, że coś podłączone jest do clockportu ale zapewne źle.

Piszesz że robiłeś kabel do clockportu z kabla IDE, on zapewne nie działa jeśli to był zwykły kabel 3,5" bo piny w clockporcie są po prostu za krótkie (albo w ogóle nie ma kontaktu, albo jest tylko na części). Rozumiem, że posiadasz też jakiś "normalny" kabelek do clockportu?

I tak jak pisze stachu100, popatrz czy piny clockportu są tam gdzie powinny być.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.2011 11:20:02
[#12] Re: Problem z Delfiną

@strim, post #11

Tak mam zwykły kabelek. Na nim nie widzi Delfiny. Czy wtyk po stronie clockportu dochodzi do samej płyty, czy też widać końcówki pinów ? . Jak pisałem miałem powyginane kable i może jest to problem tego, że kabel nie styka.

[#13] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #12

Nic tam nie powinno wystawać, wszystkie piny powinny znaleźć się w całości wewnątrz wtyczki kabelka. Powinien on idealnie dochodzić do płyty głównej.

Choć oczywiście ktoś mógł wyprodukować taki dziwny kabelek, ale wydaje mi się to stosunkowo mało prawdopodobne.

Piny w clockporcie mają m/w tą samą wysokość co piny w gnieździe IDE 2,5".

Ostatnia modyfikacja: 03.04.2011 11:27:35
[#14] Re: Problem z Delfiną

@strim, post #13

Dzięki :) na wtorek będę miał nową płytę wrócę wtedy do tematu.

[#15] Re: Problem z Delfiną

@sand, post #14

Niestety po zamontowaniu nowej płyty problem jest ten sam. Odsyłam kartę do Vesalli. :(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem