[#1] Amiga 1200 - krzaki na ekranie
Witam.
Dostałem wiekową Amigę 1200. Nie było do niej zasilacza. Wewnątrz w sumie żadnego kabla do stacji dysków, ani Kickstartu, ani nie ma złącza na mysz.
Była też przerwa na ścieżce 5V przy gnieździe zasilania - to zlutowałem.
Dokupiłem sobie Kickstart 3.1, ale po podłączeniu zasilacza "ciężkiego" 2.5A i "lekkiego" 3.0A na ekranie pojawia się tylko:

http://www.generation-next.pl/Image1.jpg

Co mogło nawalić i jak to ewentualnie naprawiać?

Z góry dzięki za pokierowanie

[#2] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@Tom Rain, post #1

Witamy na forum PPA.pl!

Co do naprawy:
Czy jesteś elektronikiem?
[#3] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@stachu100, post #2

Typowym elekronikiem nie, ale w kwestii ostrej walki z lutowaniem to mam człowieka do tego - także tu nie ma problemów.

[#4] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@Tom Rain, post #3

W takim razie radzę zanieść do niego Amigę. Schematy A1200 są na sieci, ale ja też mogę podesłać jak wujek Google nic nie znajdzie. Jakby co wal na priv.
[#5] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@Tom Rain, post #1

Dla mnie te "krzaczki" wyglądają na błąd synchronizacji obrazu.
Proponuję na początek dokładnie sprawdzić przewody i podłączenie do TV.

[#6] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@LeszczAmiga, post #5

Sprawdzałem 2 dostępnymi kablami (RF i Cinch).

Dorzucam zdjęcia płyty głównej:

www.generation-next.pl/image2.jpg
www.generation-next.pl/image3.jpg
www.generation-next.pl/image4.jpg

może coś wypatrzycie.

[#7] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@Tom Rain, post #6

Podłącz amigę do dowolnego tv za pomocą kabla rgb ewentualnie wyprowadź z portu tam gdzie masz sygnał rgb synchronizacje plus jeden ze składowych najlepiej niebieski powinieneś uzyskać prawie czarno biały obraz jeśli usterka tych 5 volt to pod układem modulatora pal ten kabelek to wyglada ze modulator pal ci sie uszkodził a sygnmał rgb bedzie dalej.
[#8] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@Tom Rain, post #6

Oglądając zdjęcia, stwierdziłem że nie podoba mi się lutowanie modulatora.
Tak jak mój poprzednik zalecam podłączenie poprzez przewód RGB Amisi do TV.

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2011 18:59:24
[#9] Re: Amiga 1200 - krzaki na ekranie

@LeszczAmiga, post #8

Witam.

Po bojach okazało się, że winny był... uwalony Kickstart. Dorwałem płytę z Kickiem 3.0, przełożyłem do mojej i śmiga.

Z dzięki za podpowiedzi :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem