[#1] Wyprzedaż garażowa legendy Amigi
Na Amiga.org Dave Haynie ogłosił że postanowił się (cytuję) "pozbyć kilku gratów, y, znaczy się unikalnych różności z przeszłości Commodore" ;)
http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=57327

http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=haynie%27s+garage&_sacat=See-All-Categories

Najciekawsze sprzęcior, prototyp płyty głównej "Nyx" pod chipset AAA:
http://cgi.ebay.com/Haynies-Garage-Nyx-AAA-Prototype-/130507479231?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e62da18bf

[#2] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Shoonay, post #1

Uprzedziłeś mnie.. Właśnie miałem pisać posta o tej wyprzedaży :) Jestem ciekaw np co taki prototyp AAA może zdziałać oprócz ładnego widoku na półce dla jakiegoś zboczonego amigowca który wyda na niego fortunę.

[#3] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@pampers, post #2

Jestem ciekaw np co taki prototyp AAA może zdziałać oprócz ładnego widoku na półce dla jakiegoś zboczonego amigowca który wyda na niego fortunę.
No brawo niestety zmartwię ciebie nie jesteś w stanie tego pojąć jestś zbyt inteligentny sam w sobie. Do kolegów na tym forum coś ostatnio wszystko porównujecie do pc albo czegoś innego. Amiga to komputer retro a nie jakaś cud maszyna która musi konkurować z dzisiejszym sprzętem .Swoja droga myślałem że o Amidze kolega wie nieco więcej a tu taka żenada. Pewnie tym zboczonym Amigowcem będę ja który to za takie słowa tobie wszech wiedzący się odegra . Wstyd i nic dodać nic ująć.!!!!!!
może poczytaj sobie tu http://www.amigahistory.co.uk/amigaaaa.html

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 23:21:41

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 23:31:13
[#4] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Dziadziomiecio, post #3

Jako że to jest tylko prototyp płyty głównej BEZ chipsetów AAA i sam Dave wspomina w opisie (który polecam sobie przeczytać, BTW ;)) że "nawet sobie nie gdybajcie czy to ruszy", pampersowi pewnikiem chodziło o to czy ktoś coś z tego zrobi dalej niż tylko postawi jako trofeum w pokoju.

[#5] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Dziadziomiecio, post #3

Dokładne przeczytanie opisu aukcji bardziej niż wskazane.
Dla kolekcjonera rzecz pewnie bezcenna, dla zwykłego zjadacza amigowego chleba - po prostu szrot. A że kolekcjonerów nie brakuje to pewnie będzie ok. 2kUSD.
[#6] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Shoonay, post #1

Trevor Dickinson na pewno skorzysta z okazji, bo nie ma jeszcze AAA.

[#7] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Dziadziomiecio, post #3

Oj dziadzio, może czas na emeryturę?

Jesteś chyba ostatnio bardzo przewrażliwiony. Szkoda, że nie wstawiłem w swoim poście emotikonek typu ;) oraz cudzysłowu, wtedy może pojąłbyś że była to ironia.

Dodatkowo wyskakujesz z jakimś pecetem nie wiadomo z jakiej racji. Trochę więcej luzu..

Co to są a raczej miałby być kości AAA wiem i nie musisz mnie uświadamiać. Zastanawiało mnie, czy można tego jakoś użyć czy postawić tylko na półce jako trofeum.

Żeby wydać taką kasę za jaką pójdzie ten sprzęt trzeba być zboczonym, w pozytywnym znaczeniu tego słowa.

[#8] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Shoonay, post #1

WoW OK Działa na wyobraźnię ok, racja
[#9] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@pampers, post #7

Ktos kto to kupi, parę tysiaków uznaje za zbedne miedziaki na dnie kieszeni. A gdyby to kupił jakis naprawdę napalony elektronik ? i by próbował odtworzyć AAA, chyba jest jakaś dokumentacja. iem że nie wywala się dokumentacji, nawet nieudanych projektów.

[#10] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Wojox, post #9

Po co odtwarzać AAA? Żeby wsadzić to na kartę PCI? Bo kilku użytkownikom nie podoba się obraz z WinUAE? Dlatego, że nie potrafią ustawić sobie filtrów?

[#11] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Shoonay, post #1

Dokumentacja przydałaby się NAtami Team?
[#12] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Pinto, post #10

Odtworzyć można chociaż z ciekawości, jaką to miało wydajnośc.

[#13] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Pinto, post #10

Dla frajdy? Dla samej sztuki?

[#14] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Wojox, post #9

chyba jest jakaś dokumentacja

Jest jako "gratis" dodawana z płytą NYX.

[#15] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@pampers, post #13

TAK

[#16] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Pinto, post #10

Po to oddworzyć układ AAA, żeby można go było zaimplementować do UAE i żebym nie umiał zapodać filtrów i żebym miał problem do napisania na forum PPA...

[#17] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@tom256, post #15

To były pytania retoryczne :)

[#18] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Pinto, post #10

Albo masz problem z oczami albo nigdy nie używałeś prawdziwej Ami na przyzwoitym monitorze.
[#19] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@pampers, post #13

No hobby to chyba jest sztuka dla sztuki....
Pakujesz w coś kupe kasy, chodziaż i tak to nie przyniesie zysku, i obojętnie czy to komputery czy jedziesz na ryby czy kupujesz stary samochód....
[#20] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Wojox, post #16

Fajnie by było odtworzyć układy AAA, ale w ciemno to nie miałoby żadnego sensu, gdyż prawdopodobnie nie istnieje żadne oprogramowanie, które je obsłuży (nie wiadomo nic o kickstarcie), nie wiadomo też w jakim stopniu kompatybilna jest konstrukcja "NYX" z Amigą. Dave Haynie napisał, że to nie miał być projekt komercyjny oraz że w pewnym sensie "zaszalał".

Trochę szkoda, przydałby się przynajmniej jakiś film jak uruchamiają kompletną płytę, lecz podejrzewam, że taki nie został nakręcony.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.2011 22:15:04
[#21] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Shoonay, post #1

Nyx poszedł za $2,525.25 co po dzisiejszym kursie dolara daje ok. 6900 zł.

[#22] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@waldiamiga, post #21

Co do tego w jakim celu ktoś miał by próbować to uruchomić, to sprawa jest prosta. W człowieku zawsze siedzi ciekawość tego co by było gdyby, alternatywna historia, albo realizacja czegoś co upadło a o mały włos mogło by trwać itd. Dla romantyków to jeszcze dodatkowy bodziec... wzruszająca determinacja w walce o uratowanie jakiejś myśli. Przecież ktoś z jakimś tam entuzjazmem i nakładem czasu, pracy i funduszy realizował ten projekt i... nie udało się.

Tak patrzę na tę płytę i niech ktoś mi pomoże do końca ułożyć tę układankę. Gabarytowo widzę, że ta płyta pasuje do Amigi MMC:

http://b12.grono.net/127/117/gallery-72905452-500x500.jpg
http://c33.grono.net/68/28/gallery-72905414-500x500.jpg

Dobrze ja kojarzę to z tą obudową?

[#23] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Duracel, post #22

dobrze

[#24] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Pinto, post #6

Tak się zastanawiam...

Po ogłoszeniu przez Commodore bankructwa, niektóre projekty było wyprzedawane. Czy projekt (nie wiem czy skończony, czy nie, ale projekt) kości AAA nie został wykupiony przez firmę SONY w czasie, kiedy wprowadzała na rynek swoje pierwsze cyfrowe telewizory?... Coś mi taka historia sprzed lat na dnie mózgu się kołacze...
[#25] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@Duracel, post #22

Tak patrzę na tę płytę i niech ktoś mi pomoże do końca ułożyć tę układankę. Gabarytowo widzę, że ta płyta pasuje do Amigi MMC:

http://b12.grono.net/127/117/gallery-72905452-500x500.jpg
http://c33.grono.net/68/28/gallery-72905414-500x500.jpg

Dobrze ja kojarzę to z tą obudową?

Według mnie to ta płyta jest większa od obudowy Amigi MCC.

[#26] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@stachu100, post #5

szczerze to myslalem ze pojdzie za wieksza kase

[#27] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@atarens, post #26

Ja typowałem 2k$ i "prawie" trafiłem. Gdyby była szansa że da się ją uruchomić to na pewno poszłaby za większe pieniądze. A tak to tylko w ramki oprawić i na ścianę.
[#28] Re: Wyprzedaż garażowa legendy Amigi

@stachu100, post #27

Gdybym trafił w Totka to 21,5 bańki (tak jak to zrobił nieznany nikomu facet w mojej wsi) to pewnie bym sobie ją kupił :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem