[#1] Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze
Witam Wszystkich ;)
Mam problem z moją starą 500-tą nie działa w niej rząd klawiszy nad spacją: ZXCVBNM<>? oraz spacja i strzałka w dół z czterech kierunkowych. Na pewno nie jest to kwestia przeczyszczenia klawiatury. Proszę o pomoc i jakieś sugestie.

[#2] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #1

aa moze jednak jest? rozkrecales i sprawdziles czy "folia" nie ma luzów? Rozkręć, "przeczyść" skręć i zobacz czy działa. Jeśli inne działają to jest to kwestia właśnie przeglądu.

[#3] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #1

poszukaj też zimnych lutów na płytce kontrolera

[#4] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@bombermax, post #2

Dogłębne przeczyszczenie folii nie dało rezultatów
Na kontrolerze klawiatury też nie zauważyłem zimnych lutów.
Może sprawdzić przewody łączące kontroler klawiatury z płytą główną?

[#5] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #4

Na folii klawiatury są napylone ścieżki przewodzące. Niestety te ścieżki lubią się łamać w sposób niewidoczny gołym okiem - trzeba szukać miernikiem. Jak już namierzysz taką pękniętą ścieżkę to kropla kleju przewodzącego w miejscu złamania załatwi sprawę.
[#6] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #4

dziwne :/ może rzeczywiście sprawdź ten kabel...

[#7] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@stachu100, post #5

Powalczę jutro Panowie.
Dziękuję za podpowiedzi.

[#8] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #7

Kabel łączący klawiaturę z płytą główną jest na pewno sprawny - w razie problemów nie działałby żaden klawisz. Natomiast jak pisał Staszek - pomierz opór ścieżek na folii, któraś może być przerwana, klej z dodatkiem srebra pomoże (kupisz na Allegro w dziale moto - naprawiają tym przerwane ścieżki odmrażania tylnej szyby).
[#9] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@wali7, post #8

ewentualnie zamrażacz do elektroniki -67stopni ....

[#10] Re: Amiga 500 - niedziałające niektóre klawisze

@unobomber, post #7

Ja mam ten sam problem, na forum dostalem podpowiedz ze uszkodzony moze byc uklad HA17555 na plytce klawiatury. Zamiennik dla niego to NE555, niestety nie mialem jeszcze czasu sprawdzic czy to faktycznie to.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem