[#1] Boot Amigi z ZIP IOMEGA
Mam takie pytanie. naczytałem się, że Amigę można zbootować z dyskietki ZIP. No więc sobie tak o zrobiłem. Pod HDTOOLBOXem zrobiłem jedną partycję na dyskietce zip, sformatowałem zainstalowałem system reboot i nic. Boot Menu nie widzi dyskietki no i Amiga nie startuje z tego sprzętu. Oczywiście partycja na dyskietce zip ma status boot. Co robię nie tak?

Zastanawiam się też czy przypadkiem do takich cudów nie trzeba fast aty.

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Można bootować z ZIPa SCSI, który zachowuje się m/w jak dysk twardy.

Nie można bootować z ZIPa IDE na wbudowanym kontrolerze A1200/A4000, gdyż sterownik scsi.device nie rozumie urządzeń ATAPI (a ZIP IDE jest takim urządzeniem).

W przypadku FastATA można bootować z ZIPa IDE, gdyż FastATA rozumie ATAPI .

Jeśli masz ZIPa SCSI to powinno "zwyczajnie" działać.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 12:42:51
[#3] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

Nigdy się tym nie bawiłem. Mam za A3000 z kickiem wczytywanem w czasie uruchomienia (superkickstart) i gdy wybiorę 1.3 to pozostałych partycji mi nie widzi bo nie rozpoznaje ich systemu zapisu (są bad lub krzaczki a mam jeszcze dwie botowalne partycje, których WB_2.x mi ukrywa). Może kickstart nie zawiera obsługi ZIP a jedynie trackdisk i stąd ten probblem?

[#4] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

Ja bez problemu bootowalem z ZIP ide na Amidze.
Jesli nie widac ZIPa w bootmenu, to czy system go widzi w AmigaDOS jako NDOS?
A co na to Scsimounter?
http://aminet.net/package/disk/misc/SCSIMounter203.
[#5] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Norbert, post #4

Ja bez problemu bootowalem z ZIP ide na Amidze.

A jaki model ZIPa to był?

[#6] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@strim, post #2

Tutaj się pomyliłeś. HDTOOLBOX normalnie widzi IOMEGA ZIP na standardowym scsi.device. Używam zwykłego wewnętrznego napędu iomega. Założenie partycji i format także bezproblemowo. Napęd jest normalnie widziany w systemie.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Norbert, post #4

Zip jest widziany w systemie jako dysk twardy. Po potraktowaniu go hdtoolsboxem.

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Piszesz ze po resecie amiga nie chce wystartowac i nie widac ZIP bootmenu.
Ale czy widzi go wtedy AmigaDOS czy SCSIMounter (statujesz wtedy z innego dysku lub dyskietki).
[#9] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Jestem tym nieco zaskoczony. Nie wiedziałem, że ZIP IDE może zachowywać się jak normalny dysk twardy (tzn. nie-ATAPI). Może istniało kilka modeli ZIPów IDE...

Edit: Wikipedia twierdzi, że
"Zip drives are available in multiple interfaces including
- IDE True ATA (very early ATA internal Zip drives mostly sold to OEMs; these drives exhibit software compatibility issues because they do not support the ATAPI command set)
- ATAPI (all Zip generations)"

Więc jak widać istniały takie napędy.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 13:16:55
[#10] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Norbert, post #8

Więc tak. Zipa mam podpiętego jako slave. Testowałem tez jako master bez HDD ale efekt ten sam. W tej chwili jako 0 mam HDD i 1 ZIP.

Po resecie System Amigi nie widzi ZIPa ale ScsiMounter go wykrywa na scsi.device i bezproblemowo montuje.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Ja tak od lat bootuję A4000T w awaryjnych sytuacjach więc się da. Mam ZIPa 250MB - czyli na pewno z tych nowszych - i odpowiednio przygotowaną dyskietkę 250 MB czyli z całym systemem i innym przydatnym softem. Oczywiście jest to ZIP IDE.
Dyskietkę trzeba włożyć do napędu natychmiast po włączeniu Amigi - żeby się zgłosiła jako HDD. Spróbuj na początek ze scsi.device z OS3.9 czyli wgraj 3.9 z dysku, soft reset, żeby dodatki instalowane przez setpatch zostały w pamięci (przede wszystkim nowy scsi.device) i w tym wypadku zobacz czy widzi Ci ZIPa w boot menu. Ja mam ZIPa na master a na slave mam LS120. Dyski i CD mam akurat podpięte do CSPPC. Jak znajdę chwilę to spróbuję odpalić swoją Ami i zobaczyć pod HDToolBoxem jak konkretnie mam przygotowaną tę dyskietkę bo tworzyłem ją lata temu i już czegoś mogę nie pamiętać.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 14:47:16
[#12] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@lekarz_med, post #11

No niestety. Ani os3.9 Ani nowy scsi.device nie pomaga. Sprawdzałem też z szybkim wykładaniem dyskietki zaraz po resecie ale też bez rezultatów.

Benedykt Dziubałtowski

[#13] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Dyskietke pozostaw z napedzie ZIP, przeciez "udajemy" HDD.
Czy wgrales fastfilesystem do RDB dyskietki ZIP?
[#14] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Norbert, post #13

Raczej tego nie zrobiłem i powiem szczerze nie orientuje się jak to zrobić. Dyskietkę przygotowywałem dokładnie tak samo jak prawdziwego HDD.

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Sformatuj taka dyskietkę na FFS pod systemem 3.0 lub 3.1, w takim przypadku obsługa tego filesystemu będzie w ROMie i nie będzie potrzeby dopisywanie filesystemu w RDB.

Pozdrawiam
[#16] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@RadoslawF, post #15

Tak też zrobiłem. Po formacie zainstalowałem wb3.1

Benedykt Dziubałtowski

[#17] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

A moze winny jest czerwony kabelek (reset) na tasmie IDE.
ZIP za wolno sie "budzi" i system go nie zauwaza.
Sprobuj przeciac.
[#18] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

Sorry za mały OT ale czy ktoś próbował bootować się z ZIPa USB z pomocą Deneba?
[#19] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@alekc, post #18

A masz ROM z obsługą tego kontrolera ?

Pozdrawiam
[#20] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Norbert, post #17

To nie to. Jeśli winna była czerwona żyła to zip powinien wystartować przy włączeniu Amigi. Ale tak się nie dzieje. Nawet świeżo po włączeniu Amiga nie startuje i nie widzi zipa.

Benedykt Dziubałtowski

[#21] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@RadoslawF, post #19

Ale Deneb ma kość flash w którą można załadować Poseidona, więc pewnie nie o to chodzi... ;) .

[#22] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Czy to znaczy, że SCSImounter jest wymagany by dysk pojawił się w systemie? Bo jeśli, tak to znaczy, że Amiga ignoruje twojego ZIPa. Czy automatyczne montowanie jest zaznaczone w hdtollboxie? Próbowałeś użyć np hdinstools?

[#23] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@rafgc, post #22

Więc tak. Scsi Mounter nie jest wymagany. Jak system wystartuje to Amiga sama zobaczy ZIPa. Ale to jest chyba zasługa IdeFixa.

Automatyczny mount jest zaznaczony.

Kombinowałem z hdinstools ale mam to po niemiecku ( wersja z aminetu) i nie umiem zmusić do sepaknia go po eng.

Benedykt Dziubałtowski

[#24] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Jeśli musisz używać IDEFixa to być może jednak posiadasz wersję ATAPI...

Jeżeli bez niego nie działa w ogóle, to na 99% jest to ZIP ATAPI (bez obsługi zwykłego IDE).

[#25] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@strim, post #24

Nie, że muszę używać. Robię to dla własnej wygody bo mam 4 eide własnej konstrukcji. Ta stacja umie się zbootować po podpięciu w PC. Oczywiście na innej odpowiednio spreparowanej dyskietce.

Da się jakoś odróżnić stację atapi od IDE?

Benedykt Dziubałtowski

[#26] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Chyba mamy winowajcę. Stacja ZIp ma nalepke od nalepką na tej drugiej po zdarciu tej pierwszej pisze Model: Zip100ATAPI. Więc chyba 4litery. Nie zbootuje z tego Amigi.

Benedykt Dziubałtowski

[#27] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

Do takich cudów wystarczy ZIP podłączony przez SCSI. Z innych ZIPów nie zabotujesz Amigi.
[#28] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Jeśli jest widziany przez standardowy scsi.device, to znaczy że ten ZIP nie jest standardu SCSI więc z niego nie zabotujesz Amigi.
[#29] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@kmilota, post #28

Możesz to trochę wyjaśnić, bo trochę nie rozumiem. Dysk twardy jest wykrywany przez scsi.device i można się z niego bootować, a czemu już z ZIPa wykrywanego przez ten sam sterownik już nie?

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 20:09:56
[#30] Re: Boot Amigi z ZIP IOMEGA

@rafgc, post #29

Szczerze powiedziawszy nie wiem. Może jest to wina tego scsi.device? Używam najnowszej wersji za pomocą loadmodule.

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem