[#1] [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1
Witam!
Ostatnio dostałem dwie Amigi 1200, jedna z turbo 030, druga z jakąś dodatkową pamięcią Elbox. Ale nie o tym. Chciałem je przetestować z turbo 030 nie chciała mi wystartować. Po podłączeniu do monitora ekran robił się czarny lub szary i nic się nie działo. Postanowiłem rozkręcić i dopchnąć kości ROM. To dało efekt takich poziomych pasków na monitorze po włączeniu Amigi.
Pomyślałem, że pewnie coś nie tak z kickstartem. Wyjąłem obie kości lekko podważając cienkim śrubokrętem. Wyczyściłem nóżki, oraz sloty na płycie i podłączyłem ponownie. No i tutaj zaczął się meksyk. Czasem po włączeniu ekran był czerwony, czasem ciemno zielony, czasem czarny, a czasem pojawiały się te paski.
Druga Amiga działała dobrze, więc postanowiłem, że ten kickstart z uszkodzonej, przetestuje w tej dobrej. No i tu jest problem. Amiga normalnie odpalała, wyjąłem kickstart z niej, włożyłem ten z uszkodzonej i się nie uruchomiła. Pomyślałem więc, że to wina uszkodzonej pamięci ROM. Jednak problem pojawił się gdy znów włożyłem te sprawne kości i na nich ta dobra Amiga nie chciała się uruchomić ;(

Wyszło teraz na to, że mam dwie tak samo niesprawne Amigi. Tylko, że teraz jest kwestia, czy dobrze zamontowałem ROMy? Zostawiłem oczywiście po lewej stronie po jednym pinie wolnym. Kość z 4 na końcu jest tą 'górną', a z 3 jest tą dolną. Dociskałem, cudowałem, a tu dalej brak efektu. Po oględzinach zauważyłem, że z lewej strony kości mają delikatne uszkodzenia i widać pod nimi jakiś metal o miedzianym kolorze. Czy to jest fizyczne uszkodzenie pamięci? I czy taka pamięć się do czegoś nadaje? Dodam, że jestem na 99 % pewien, że nie ja uszkodziłem te kości.

Proszę o jakieś porady i jeśli to możliwe o instrukcję wymiany kości ROM, krok po kroku, bo może robię coś nie tak.
[#2] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #1

1. Kości ROM wyciąga się jak zawiodą inne metody, odpięcie rozszerzeń pamięci, kart turbo, innych przystawek i dociśnięcie kości ROM.
2. Ja na 99 procent jestem pewien że co najmniej jedne ty uszkodziłeś.

ps. jedyne udokumentowane przypadki padnięcia ROMu jakie znam nastąpiły przy jego wyjmowaniu i wkładaniu.
ps2. jak komputer przestaje działać po podpięciu jakiejś karty to problem jest w karcie, złączu lub jej współpracy z płytą a nie z ROMem.

Co do instrukcji to sprawdź jeszcze raz obsadzenie tych kostek i jak nic nie wymyślisz to szukaj sprawnych na alledrogo.

Pozdrawiam
[#3] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #1

Trzeba było najpierw odpiąć wszystkie rozszerzenia a potem sprawdzać. Jeśli kości z tej "uszkodzonej" działały na "dobrej" Amidze to znaczy, że są w porządku, w Amidze mogła nie łączyć np podstawka. Nie ma żadnej filozofii w wymianie kości, nowe wkładasz tak samo jak wyciągałeś stare.

[#4] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@rafgc, post #3

Zrobiłem tak ;) Odpiąłem rozszerzenie pamięci - dalej to samo. Sprawdziłem podłączenie hdd, fdd i innych kabli i taśm - bez zmian.

Czy jeśli ten uszkodzony kickstart włożyłem do dobrej Amigi, to mógł mi on ją uszkodzić? Jeśli nie, to znaczy, że sam uszkodziłem dobry ROM :(

W ogóle kolego RAFGC, czytałem, że masz możliwość tworzenia i programowania kickstartów. Dobrze kojarzę? Czy mógłbyś mi odpłatnie zrobić taki kickstart 3.1 do mojej Amigi? Ile by to u Ciebie kosztowało? Oczywiście wersja kicka identyczna z tą, którą mam na kościach, żeby nie było, że piracę ;)
[#5] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@rafgc, post #3

Ja w pracy przy płytach z elektroniką Uziemiałem się opaską do tego służącą.
Aby nie przeskoczyły ładunki skumulowane na moich rękach ,a przy bezpośrednim stykaniu się z układami bez opaski - na 99 procent sam uwaliłeś kostki romu .Trzeba było do dobrej przełożyć kartę turbo i ją w ten sposób przetestować , a tak to kaplica.

[#6] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@Arkadyy, post #5

No niestety, trzeba się przyznać do błędu. A szkoda, bo obie Amigi dostałem zupełnie za friko.
Teraz będę musiał kupić kick 3.1 ... Podpowiedzcie, która wersja będzie najlepsza? Amiga ma turbo 030 i dysk twardy oraz cdrom. Czy każdy ROM mi to obsłuży?

I jeszcze pytanie - gdzie najlepiej kupić? Dałem już stosowne ogłoszenie na ppa, może ktoś się znajdzie chętny do sprzedaży ;]
[#7] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #6

No zdarza się czasami przekombinować współczuję co do kicka 3.1 to nie powiem jak z obsługą cd-rom i hdd wiem ze za 79 pln powinni miec na efunzine a na allegro 3.0 widziałem niedawno za 25pln. Nie lepiej dysk twardy i cdeka zamienić na hdd CF +adapter pcmcia-cf? mniej pradożerne i mniej problemów.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2011 13:15:07
[#8] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #6

Mam kości 3.1 od A1200. Prawdopodobnie jedna jest uszkodzona. Być może w twoich też tylko jedna jest uszkodzona. Jeśli chcesz to wyślę Ci, to sprawdzisz. Mnie one niepotrzebne.
[#9] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #4

Tak, mam taką możliwość, ale układów nie mam, bo się już pozbyłem ostatnio. Potrzeba by było takich dwóch układów http://www.eliptor.pl/p86,pamiec-flash-29f800-amd-z-adapterem-dil42-z-mozliwoscia-emulacji-eprom-a-27c800.html (generalnie można wrzucić do nich 4 kickstarty) lub np 2 epromy 27c160 lub 27c800. Nie wiem jak wypadnie opłacalność takiego zabiegu dla jednego kickstartu, bo może się okazać, że kupno nowych wyjdzie tyle samo. Możesz też kupić pakiet Amiga Forever, który da ci prawo do korzystania z wszystkich kickstartów do wersji 3.1.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2011 21:52:29
[#10] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@zyga64, post #8

hmm... a jaka cena za tą kość?
[#11] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #10

Nic. Darmo. Jak nie zadziała żadna z kombinacji (2 twoje komplety, 1 ode mnie) to poprostu wyrzucisz.
[#12] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #1

A ile czasu dałeś Ami na wystartowanie?
Ja jak wymieniałem ROM na 3.1 to kości włożyłem poprawnie, włączyłem zasilanie i nic. Czekałem prawie 10 sekund i nic. W pierwszym momencie myślałem że uwaliłem ROM bo źle zamontowałem, ale jeszcze raz obejrzałem kości (były opisane) i były dobrze włożone.
Włączyłem Ami drugi raz i tym razem czekałem dłużej. Minęło dobre 15 sekund i Ami się odpaliła. Teraz startuje po 3-4 sekundach.
Do testu odepnij wszystkie rozszerzenia.
Spróbuj jeszcze raz z tymi "dobrymi" kośćmi.
Może za pierwszym razem po wymianie ROM'u Ami startuje dłużej.

[#13] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #6

Znajdź kogoś z programatorem. Ja mam Willem 3.0. Mam też oryginalne kości ROM 3.0. Na EBAYu kupiłem z wysyłką 12 ft rom 3.1 na kościach firmy MX. Jak się nie mylę można oryginalne zaprogramować, więc wywalanie ich do śmieci to zły pomysł.
Jak znajdę czas to dam Ci znać czy się uda zgrać rom 3.1 na kostki 3.0. Ale myslę że pójdzie. Programowałem setki biosów i nie często się trafiało aby układ był całkowicie padnięty. OK

[#14] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@Wojox, post #13

Kickstart w Amidze to tkzw maskrom czyli jego zawartość została wytrawiona w krzemie i nie da się jej skasować an zaprogramować, chyba, że stosowali też kości OTP ale trzeba by najpierw taką kość otworzyć i nąświetlić UV by ją skasować.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 19:08:15
[#15] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@Jacenty, post #12

No i tu był pies pogrzebany! :D Poczekałem dziś około 30 sekund, ale było zero reakcji. Ekran wciąż czarny. Po kolejnych 30 sekundach fdd zaczął kręcić, chociaż w środku nie było dyskietki. No i Amiga uruchomiła się jak trzeba ;D Kolejne uruchamianie poszło już sprawniej i szybciej ;)

a ja już myślałem, że uwaliłem kickstart ;] Dziękuję Panu za sugestię :) Zaoszczędził mi Pan zbędnego wydatku ;]

I mam jeszcze jedno pytanie - ile startuje Amiga z kartą Turbo 030? Bo może ta druga też jest dobra, tylko trzeba trochę dłużej poczekać? :) Ps - sprzęt nie był używany od jakichś 8 lat ;]
[#16] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@ginter251, post #15

Przy romach 3.1 Amiga 1200 startuje dłużej, gdyż czeka na dysk twardy. Kiedyś były dyski, co rozkręcały się dłużej i po starcie komputera nie były widziane. Dopiero miękki reset powodował, że Amiga startowała z HD. Dlatego w romach 3.1 zastosowano oczekiwanie. Wystarczy włożyć dysk twardy i Amiga uruchomi się błyskawicznie (karta turbo tu nic nie zmieni).

[#17] Re: [A-1200] Problem z Kickstartem 3.1

@AS, post #16

Nie wiem jak to u was jest koledzy, ale u mnie na ESCOMowej A1200 całość z podpiętym HDD 4GB uruchamia się znacznie szybciej niż np w mojej A600... może to też ma jakieś znaczenie?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem