[#1] CDTV i problem z RGB
Witam
Z CDTV jest taki motyw ,że jak najpierw włącze CDTV o dopiero potem kabel RGB to obraz wyświetlany jest normalnie, a jeżeli chciałbym włączyć cdtv od razu z podpiętym kablem to się na okrągło resetuje.
Natomiast z drugim kablem jest tak, że że obraz pojawia śię tylko w momencie gdy dotknę kabel do gniazda video cdtv i zaraz robi się czarny ale amiga działa normalnie, jak wyjmę wtyczkę i znowu dotknę to obraz znowu jest na chwilkę i znów czarny ekran.
Co może to powodować??
[#2] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #1

sprawdź zasilacz, napięcia itd..
warto byłoby zobaczyć w te "magiczne" kable rgb jak są skonstruowane, według jakich schematów bo mogą powodować takie zachowanie

[#3] Re: CDTV i problem z RGB

@Skiba, post #2

inne amigi na tym chodzą
po antenowym jest też obraz bez problemu
[#4] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #3

to pozostaje ci zdobyć schemat CDTV i sprawdzić wszystko miernikiem
miałem kiedyś taki przypadek w A2000, ale CDTV to chyba inna para kaloszy

[#5] Re: CDTV i problem z RGB

@Skiba, post #4

Znalazłem jeszcze jeden kabel i na nim chodzi bez problemu.Muszę rozebrać i zobaczyć jaka jest kolejność połączeń...
A swoją drogą ciekawa sprawa mam 3 różne kable i na niektórych jedne chodzą bez problemu a inne amigi nie dają obrazu
[#6] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #5

tez kiedyś słyszałem o takich "magicznych kablach"
niestety okazywało się potem, że na płycie jest sporo do wymiany

[#7] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #3

Inne Amigi mają różnie rozwiązaną elektronikę prowadzącą od układów graficznych do złącza RGB, jedne Amigi będą bardziej czułe na "magiczne" kable inne nie, poza tym jak taki kabel jest zrobiony po najmniejszej linii oporu, to niektóre TV mogą obciążać za mocno ten przewód, lub zwierać jakieś linie powodując różne zachowania na różnych Amigach w tym np nie włączanie się. Jeśli możesz, to przeanalizuj budowę tych kabli, podaj na forum czym się różnią, to może zaoszczędzi komuś nieprzespanych nocy w przyszłości.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2011 23:49:25
[#8] Re: CDTV i problem z RGB

@rafgc, post #7

ja osobiście przeanalizowałem 6 schematów kabli w tym 2 magiczne autora tego tematu na 7 amigach i 5 telewizorach i dochodzę do wniosku, ze jeżeli ami jest sprawna i zrobimy wszystko według schematu kabla to otrzymamy obraz z video zawsze...

[#9] Re: CDTV i problem z RGB

@Skiba, post #8

Wyjaśniło się w tym ostatnim kablu są wlutowane rezystory według schematu
[#10] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #9

Czyli jednak TV obciążał Amigę po tych liniach zbyt mocno, ciekaw jestem tylko, dlaczego tak się dzieje, ponieważ sygnał przesyłany jest jako poziom napięcia, TV powinien przetwarzać to napięcie a nie obciążać linie wejściowe.

[#11] Re: CDTV i problem z RGB

@rafgc, post #10

ale pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją w cdtv a miałem ich z 10
[#12] Re: CDTV i problem z RGB

@Shredder, post #11

Szczerze mówiąc to nie wiem czemu dokładnie tak się dzieje, musiałbym mieć taką Amigę z takim problemem, by się bliżej przyjrzeć, bo na mój gust czy są rezystory czy też nie, to obraz powinien być co najwyżej przejaskrawiony, ale powinien działać. Być może to jakaś osobliwość, ale niedawno też był temat, w którym ktoś pisał, że jak przepuści sygnał przez konwerter do TV to obraz jestem a jak podłączy bezpośrednio to Amiga nie startuje (wszystko na tym samym kablu).

[#13] Re: CDTV i problem z RGB

@rafgc, post #12

ja w mojej A2000 tez miałem podobny problem, brak obrazu z video, winę miała jak sie okazało ścieżka ktora nie miała przejścia... rezystorami z tego co zauważyłem mozna poprawić jakość obrazu i barwy kolorów... Ale przyznaje, ze dwie Amigi nawet tego samego modelu mogą działać zupełnie inaczej

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem