[#1] Amiga CDTV i kabel null-modem
Witam wszystkich.

Dzisiaj (a właściwie to już wczoraj) zapragnąłem poprzerzucać sobie ADFy z Amigi 500+ (OS 2.1) na CDTV (OS 1.3.2) poprzez kabel Null-modem. Nadmienię, że kabelek ten jest w 100% sprawny, ponieważ używam go bez problemu do przesyłania danych z A500+ do A1200 i odwrotnie. Kabel jest tak skonstruowany, że "wpina" się go w porty "Serial" Amig. Do komunikacji używam Twin Express'a w wersji 1.1A.

Amiga 500+ (opis w moim podpisie) nie może się dogadać z CDTV. Ta ostatnia ma rozszerzenie pamięci o 2MB Fastu i nie posiada HD.
Motorem napędowym całej sprawy było przygotowanie przeze mnie specjalnej wersji Workbencha, gdzie miałem wszystko co potrzebne do przerzucania ADFów z innych Amig i nagrywania obrazów na dyskietki. Chciałem po prostu wziąć moją CDTV na kolejne SACP, bo jakoś nikt się nie kwapi zaprezentować tego wspaniałego komputerka, ale do rzeczy... .
Ustawienia w Workbenchowym"Serialu" są takie same dla obu komputerów, czyli:

Prędkość transmisji (Baudth rate) 31250 bodów
Wielkość bufora 65536 bajtów (A500+) i 16000 bajtów (CDTV)
Handshaking RTS/CTS
Parity (Parzystość) None
Bity na znak 8
Bitów stopu 1 .

Przy powyższych ustawieniach bezproblemowo pracowała A500+ z moją A1200. Zarówno A500+ jak i CDTV ma standardowy procek, czyli nagą Motorynę 68000.

Czasem (dwa razy na 15 uruchomień) udawało mi się nawiązać połączenie, o czym informował napis

"Communication is established with the remote computer" ,

zarówno na A500+ jak i na CDTV. Niestety podczas wydania polecenia kopiowania z HD A500+ do RAMu CDTV wyskakiwały komunikaty typu:

"Unrecognized pocket data" , "Time out while receiving packet header" , "remote computer does not respond" , itd. Do skopiowania ADFu oczywiście nie dochodziło, miło że minęło przynajmniej 30 minut (z/do A500+ na A1200, ADF 880kB kopiuje się około 1min 30s).

Przeważnie jednak komputery się "nie widziały", a po uruchomieniu Twin'a na CDTV wyskakiwał komunikat o treści:

"Local computer is to slow for current baudth rate" ,

z czego wnioskuję, że ta CDTV jest niby za wolna do ustawionego transferu. Niestety zmiany Baudth na niższe kompletnie nie pomaga, podobnie jak zwiększanie/zmniejszanie bufora. Próbowałem już wszystkich kombinacji i nie pomaga - dalej to samo. Parę razy Amiga mi się samoczynnie restartowała podczas botowania Workbencha 1.3.3 z dyskietki (w chwili kiedy miał już "wskoczyć" blat Workbencha następował reset, i tak w kółko). Dopiero wyłączenie Amigi na 3 minuty rozwiązywało ten problem - czyt. Workbench znów mógł się normalnie załadować.

Dlatego chciałem się was zapytać, czy CDTV wymaga innej obsługi (sprzętowej, programowej) kabla null-modem ? Moja CDTV ma jeszcze zamontowany przełącznik kickstartów 1.3/CDTV/3.0, oraz dwa porty dżojstików z tyłu obudowy w montażu wewnętrznym (które nigdy nie działały, przynajmniej nie udało mi się ich uruchomić, nie wiem też jak są podłączone). Może te dodatkowe porty w CDTV są jakoś podłączone do portu "Serial" i dlatego ta cała szopka?

Przy okazji zapytam jeszcze o programik ADF2DISK. Przeczytałem po ściągnięciu w readme tego programu, że wymaga Kickstartu 2.0 lub wyższego. Czy jest jakiś program, który nagra mi ADFa pod Kickiem 1.3? Znalazłem coś takiego jak Devcopy, ale w readme nie ma podanych wymagań :( .

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 01:59:11

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:00:18

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:00:50

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:02:12

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:47:13

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:47:54

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:49:14

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:50:41

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:51:25

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 02:55:36
[#2] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #1

A czy nie prosciej uzywac pakietu Parnet?
Gotowa dyskietka.
http://aminet.net/package/comm/net/ParBENCH31

Do ADF pod k1.3 jest program Transdisk

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 10:32:21
[#3] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Norbert, post #2

Parnet chyba nie zadziała z kablem null-modem (a tylko taki posiadam), który korzysta z gniazd "Serial" obu Amig. Co do programiku "Transdisk" to dziękuję koledze, z chęcią sprawdzę ;) .

[#4] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #1

Parę razy Amiga mi się samoczynnie restartowała podczas botowania Workbencha 1.3.3 z dyskietki (w chwili kiedy miał już "wskoczyć" blat Workbencha następował reset, i tak w kółko). Dopiero wyłączenie Amigi na 3 minuty rozwiązywało ten problem - czyt. Workbench znów mógł się normalnie załadować.

Może to jakiś problem sprzętowy? Dociskałeś układy które są w podstawkach? Napięcia +5V +12V -12V w porządku?
[#5] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #3

PARnet może i nie ale PRO net już powinien.
Używaj po prostu wolniejszych ustawień dla portu szeregowego, dla starych amig z 000 nie powinna przekraczać 19,2k a jak używasz długiego kabla to nawet 9,6k.

Pozdrawiam
[#6] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@RadoslawF, post #5

Fakt pomylily mi sie nazwy :)
Uzywalem parnetu i pronetu do polaczenia z CDTV.
Jest jeszcze sernet. (aminet) na pewno zadziala z nullmodemem

Azzorek, przy braku napiecia -12 nie dziala poprawnie dzwiek oraz port szeregowy.
Amige mozna zasilic tylko przez port stacji dyskow i niby wszystko jest ok. poza wyjatkami podanymi wyzej :)

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 19:26:19
[#7] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Norbert, post #6

Hmmm.... , wiesz co coś w tym jest. Jak miałem podłączony kabel null-modem, to nagle dźwięku w Amidze nie było (w ogóle). Puszczałem nawet grę z kompaktu i nic. Dopiero jak odpiąłem kable wróciło wszystko do normy. Czyli że to zasilacz? Stachu100 mi podpowiadał już ten trop, trzeba to sprawdzić. Z drugiej strony przy wielogodzinnej sesji z grą Prey nic się nie działo, a przecież CDROm też swoje pobiera, chyba, że na CDROM są wykorzystywane inne napięcia.

Pozdrawiam

Azzorek

[#8] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #7

Witam ponownie,

Nie sprawdzałem miernikiem zasilacza w CDTV, natomiast podłączyłem drugi egzemplarz również wyposażony w rozszerzenie 2MB FASTu. Okazuję się, że wszystkie objawy są takie same.
Dla porównania podłączyłem zamiast CDTV gołą A500 z 512kB Chipu. Ku mojemu zaskoczeniu Amiga bez problemu połączyła się twinem z A500+ , a nawet przesłałem dane z A500 (plik TWIN - około 56kB) do RAMu A500+. Teraz wiem, że to nie wina Kickstartu, ustawien Serial'a, czy wolnych procesorów. Powody mogą być takie:

1. Kable null-modem jest rąbnięty i akurat przy wkładaniu do gniazda serial A500 sam się naprawił (zapewne chwilowo).

2. Obie moje Amigi CDTV mają jakiś problem sprzętowy (najprawdopodobniej ten sam). Może jest to słaby zasilacz (co jutro sprawdzę miernikiem).

3. Porty "Serial" w Amigach CDTV działają inaczej niż w pozostałych modelach. Tutaj byłoby dobrze aby ktoś się pochwalił udanymi transmisjami poprzez port szeregowy (kabel null-modem) do/z Amigi CDTV.

4. Amiga 500+ nie lubi Amig CDTV bo są za ładne :D .

Ten ostatni punkt to oczywiście żarcik (odbija mi bo prawie cały dzień i wczorajszą noc siedzę przy tym, zresztą teraz też jest ciekawa godzina).

Idę spać, jutro wstanę gotowy do rozgryzania problemu.

P.S.

Dzięki Norbert za tego Transdiska. Fajny mały (11kB) programik do nagrywania przekształcania ADFów na amigowe dyskietki. Dziwne, że na Aminecie go nie znalazłem tylko w katalogu z WinUAE. Na razie przetestowałem jak działa na mojej A1200 z podpisu. Prawdziwy test przejdzie jak uda mi się uporać z transmisją poprzez porty serial z Amigą CDTV.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 01:07:07

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 01:11:26
[#9] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #7

Może zasilacz CDTV ma za słabą wydajność prądową jeśli chodzi o napięcie -12V lub kabel robi zwarcie, to by tłumaczyło brak dźwięku (wzmacniacze operacyjne w układach dźwiękowych są zasilane napięciem symetrycznym +12, -12 V).
[#10] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Maniu, post #9

Dzisiaj wreszcie udało mi się zdiagnozować przyczynę. Ponieważ problem może dotknąć kiedyś kogoś innego napiszę co po kolei sprawdzałem.

1. "Goła" A500 działa z A500+ bez problemu, oraz przesyłała dane (dźwięk jest na obu komputerach).

2. A1200 działa bez problemu z A500+, oraz przesyła dane (dźwięk jest na obu komputerach).

3. ACDTV z wpiętym kablem w port serial nie ma dźwięku (jest cisza, na każdej grze, również tych z kompaktu). Dźwięku z portu słuchawek też nie ma. Kabel z drugiej strony jest podpięty do A500+ (włączona). Amigi się "nie widzą" (Twin).

4. ACDTV z wpiętym kablem w port serial nie ma dźwięku (jest cisza, na każdej grze, również tych z kompaktu). Dźwięku z portu słuchawek też nie ma. Kabel z drugiej strony nie jest podpięty do A500+.

5. ACDTV i A500+ połączone. Na A500+ odpalam Twin a na ACDTV nie. Twin na A500+ informuje mnie zaraz po uruchomieniu takim komunikatem:

"Local computer is to slow for current baudth rate" .

Wygląda ewidentnie na problem sprzętowy.

6. ACDTV i A500+ mają wpięty kabel w Serial. A500+ jest wyłączona, odpalam samą ACDTV. ACDTV nadal nie ma dźwięku.

7. ACDTV nie ma podłączonego kabla do Serial'u. Odpalam Amigę CDTV - przełom, jest dźwięk!

Podejrzenia: uszkodzony kabel lubi port serial lubi zasilacz.

8. Podłączam drugi kabel null-modem Serial-COM (zarówno do Amigi jak i PC). Uruchamiam ACDTV (PC wyłączony, drugi raz włączony) i jest dźwięk!

Podejrzenie: wcześniejszy Kabel jest wadliwy.

9. Kabel null-modem połączony z ACDTV i PC. Uruchamiam Twin'a na ACDTV i PC. Od razu pojawil się komunikat:

"Communication is established with the remote computer".

Wszystko działa!
Przesłałem dwa ADF'y z PC do RAM ACDTV i żadnych problemów. Prędkość przesłania jednego ADF to ze stoperem w ręku 1min 32s. Przy okazji sprawdziłem działanie Transdisk'a pod Kickiem i OSem 1.3 - działa! Norbert dzięki za namiary ;) .

PODSUMOWANIE.

Jak się okazało kabel Null-modem (Amiga SERIAL - Amiga SERIAL), który wcześniej używałem jest wadliwie wykonany albo uszkodzony. Nadal jednak dziwi mnie fakt, że działał z A500, A500+ i A1200. Pozostało pytanie: co takiego ACDTV ma w specyfikacji portu SERIAL, że tutaj pojawił się problem? Czy powodem jest obecność MIDI?
Przy okazji odkryłem, że Twin Express NIE UŻYWA ustawień Serial Workbencha! Ma własne wbudowane ustawienia i zawsze przesyła dane zgodnie z nimi. Niestety nie wiem jakie to są ustawienia, ale na pewno można sobie darować grzebanie w Prefsach SERIAL portu.

Tyle ode mnie. Pozostało rozkręcenie wadliwego kabla i sprawdzenie co tam jest nie tak. Za wzornik posłuży kabel Amiga SERIAL - COM PC. Dyskietka ze zmodyfikowanym przeze mnie Workbenchem 1.3D wykonana, więc jestem gotowy do przesylania ADFów na ACDTV lub na A500 z 1MB pamięci.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję bardzo za wszystkie rady i sugestie. Dobrze jest wiedzieć, że nieprawidłowo działający port SERIAL Amigi lub brak dźwięku może być wynikiem słabego napięcia z zasilacza na linii -12V ;) .

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 00:00:52

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 00:02:09
[#11] Re: Amiga CDTV i kabel null-modem

@Azzorek, post #10

Porównując schematy A500+ i CDTV nie widzę różnicy w portach. Sprawdzając kabel radzę przyjrzeć się się pinowi do którego dochodzi napięcie -12V, jest to pin 10.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem