[#1] Wymiana wiatraka w CSPPC
Hej, wiecie może czy istnieje jakiś obecnie produkowany wiatrak, który można zastosować zamiast oryginalnego w CSPPC? Mój zaczyna wydawać podejrzane dźwięki i wolę go wymienić wcześniej, niż któregoś dnia obudzić się z niesprawnym PPC.

[#2] Re: Wymiana wiatraka w CSPPC

@strim, post #1

Idealnie takich samych nie ma.
Ale podobne o napięciu 5V są jak najbardziej są w sprzedaży np .
tutaj

Będziesz musiał zamontować oryginalną wtyczkę ze starego wiatraka bo ten jest bez wtyczki.

Ew. jeżeli nie zależy Ci na idealnie tych samych wymiarach to możesz założyć dowolny wiatrak o wymiarach 40x40x10mm 5V których sporo na Allegro i wymienić oryginalne wkręty na dłuższe.
Np. ten wentylator marki Sunon; jezeli nie podróbka to polecam! OK
[#3] Re: Wymiana wiatraka w CSPPC

@stachu100, post #2

Spoko, pewnie coś się uda dobrać. Choć liczyłem na to, że może istnieje gdzieś wiatrak identyczny jak w CSPPC. Nie chciałbym żeby nowy wiatrak był wyższy niż stary, gdyż w A3000 jest mało miejsca pomiędzy nim, a blachą pod stację dyskietek.

[#4] Re: Wymiana wiatraka w CSPPC

@strim, post #1

Wiatraczki tego typu były stosowane kartach grafiki na AGP.
Kwestią było jedynie napięcie na jakim one pracowały.
Większość jest zasilana 12V.
Zawsze możesz napięcie pobrać z zasilacza bezpośrednio, zamiast obciążać ścieżki CSPPC.
Wg mnie jest to nawet lepsze wyjście.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem