[#1] Amiga 600 uszkodzony kondensator C199
Witam. Dawno temu wszedłem w posiadanie Amigi 600 bez zasilacza. Nie wiedziałem czy jest ona sprawna aż do dzisiaj. Uruchomiłem ją podłączając do niej zwykły zasilacz 12 V kombinując z kabelkami. Okazało się, że amiga jest uszkodzona. Uszkodzenie wygląda następująco: Słychać że Amiga pracuje, jednak nie pali się dioda LED sygnalizująca jej uruchomienie, a na ekranie telewizora nic się nie wyświetla. Po zdjęciu obudowy komputera okazało sie, że uszkodzony jest kondensator C199 w technologii SMD.
Moje pytanie brzmi : za co odpowiedzialny jest ten kondensator, czy na ekranie telewizora nic sie nie wyświetlało z jego winy, czy to wina prowizorycznego zasilacza? A może uszkodzone jest coś czego nie zauważyłem? Z góry dziękuję za pomoc.
[#2] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@Losos1992, post #1

Amiga 600 do działania wymaga napięć 12V, -12V, 5V. Dopóki ich nie dostarczysz to z pewnością nie będzie działać.

[#3] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@Losos1992, post #1

jak nie świeci się dioda LED, to znaczy, że albo jest jakieś zwarcie, albo zasilacz nie działa (ew masz zimne luty przy gnieździe zasilacza).

[#4] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@rafgc, post #3

X1 to generator kwarcowy a kondensator odsprzęga jego zasilanie.
C199 ma wartość 330nF.

[#5] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@rafgc, post #3

Z tą diodą to Ja bym raczej stawiał że Amiga nie dostaje +5V.
Z tego co pamiętam (o ile się nie mylę) to +-12V potrzebne było do dźwięku i RS-ów. Niech mnie ktoś poprawi jeśli herezje wypisuje.

[#6] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@Thom/CT, post #5

Bez napiecia -12V Amiga zadziala.
Mialem taki przypadek ze zapomnialem podlaczyc kabla zasilajacego i cala Amiga w wiezy Invinitive dziala tylko na zasilaniu podlaczonym do gniazda stacji dyskow :)
A dziwilem sie ze dzwiek nie dziala poprawnie :) RS nie uzywalem.
[#7] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@Thom/CT, post #5

-12 jest jeszcze potrzebne Pauli, problem z tym napięciem wiązał się zawsze z problemem z dźwiękiem

[#8] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@rafgc, post #7

Dobrze, postaram sie załatwić oryginalny zasilacz do tej Amigi, i wtedy sprawdzę, ale w związku z tym że uszkodzony jest również wspomniany przez mnie kondensator, komputer i tak może nie działać poprawnie. Wie może ktoś jakją ten kondensator powinien mieć wartość? Na obudowie nic nie jest napisane. Uczę się w zawodówce elektronicznej, więc z wymianą tego kondensatora sobie poradzę.
[#9] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@Losos1992, post #8

Zasilacz może być od PC (najlepiej AT z wyłącznikiem zasilania) ale musisz podłączyć wszystkie 3 napięcia.
Tu w treści była podana niemiecka stronka gdzie ktoś rozpisał wartości kondensatorów ale nie działa :(
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=87064
Zakładając że na kondensatorze jest coś napisane możesz porównać z tym co napisał Nightmare777 w poście 24 i ja post wyżej.
Pierwsza liczba to pojemność a napięcie jak dasz powyżej lub równe 16V będzie dobrze.
Robiłem pomiary (w A1200) i żaden kondensator nie miał większego potencjału niż zasilanie.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2011 07:17:21
[#10] Re: Amiga 600 uszkodzony kondensator C199

@rafgc, post #7

Paula jest zasilana tylko napięciem 5V, natomiast wzmacniacze operacyjne w filtrze dźwiękowym potrzebują napięcia symetrycznego +12 i -12 V. Dlatego niepodpięcie napięcia -12V powoduje charczenie dźwięku lub jego brak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem