[#1] Drugi slot pamięci
Witam, właśnie zakupiłem kartę Apollo 1240/40 z dwoma podstawkami pod pamięć. O ile ta oryginalna działa w porządku, to po włożeniu drugiej kości Amiga nie wstaje, ciągłe resety i guru.

Raz udało mi się uruchomić Ami z 2 kościami pamięci i mieć 64 Mega, ale musiałem tę drugą pamięć przytrzymywać dociskając ją nieco do pozycji pionowej. Ale skończyło się nieciekawie, bo po ponownym włączeniu Ami, turbo nie chciało działać z pamięcią ani w jednej, ani w drugiej podstawce.

Po dokładny przyjrzeniu się podstawce nr 2 stwierdziłem, że 2 metalowe "piny" są w dziwny sposób powyginane na boki i zwierają się z sąsiednimi. Po ich wyprostowaniu okazało się, że dalej nic, resety i guru.

Załamałem ręce, ale po chwili wróciłem do walki. moment zastanowienia i stwierdziłem, że być może do zwarcia dochodzi w dolnej części podstawki, gdzie schodzą się "piny" z obu jej stron. Porozpychałem je nieco od siebie i hurra, oryginalny slot pamięci zaczął działać.

Niestety drugi slot dalej pozostaje bezużyteczny. Po włożeniu do niego pamięci są zwiechy i Ami nie wstaje.

Czy ktoś miał może podobne problemy? Jak je rozwiązać? Czy możliwe będzie wykorzystanie 2 podstawki? Wizja posiadania 64 Mega w systemie jest bardzo kusząca :)

Z góry dzięki za pomoc.

[#2] Re: Drugi slot pamięci

@ITU, post #1

Hm. Spojrzę na moje Apollo w domu i powiem Ci na pewno co i jak, ale ja mam dolutowaną dodatkową podstawkę w to i prawie jestem pewnien, że mam dwa SIMMy po 32MB i obie podstawki działają prawidłowo. Spojrzę w domu i zrobię Ci foto jak to u mnie wygląda.

Pzdr

PS> Wiesz co jest bardziej kuszące? 128MB RAM w Amidze ;) Tylko z tego powodu nie sprzedałem jeszcze SCSI Module do Blizzarda (a pewnie dość sporo bym za to dostał ;)) - bo choć nie używam i nie będę pewnie nigdy używał SCSI, to w tym module jest właśnie druga podstawka SIMM. Blizzard jest o tyle lepszy od Apollo, że obsługuje 64MB w jednym slocie, dzięki czemu zaopatrzyłem się w AmigaKit w dwa cieniutkie moduły i mam 128MB i wszystko mieści się pod klapką w standardowym ukochanym desktopie 1200 ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2011 13:22:36
[#3] Re: Drugi slot pamięci

@skipp, post #2

Blizzard jest o tyle lepszy od Apollo, że obsługuje 64MB w jednym slocie,

Ktoś cię w błąd wprowadził, Blizardy IV, 040 i 060 obsługują simy po 128MB w tych slotach tylko że gdzie kupić takie kości pasujące gabarytami ?
Znajdź dwa pasujące simy po 128MB i będziesz miał się czym pochwalić.

Pozdrawiam
[#4] Re: Drugi slot pamięci

@RadoslawF, post #3

O, tego nie wiedziałem :) Dzięki za info. No to faktycznie 256MB Fast w Ami to już powód do dumy :D

[#5] Re: Drugi slot pamięci

@ITU, post #1

Cześć,jak najbardziej ja miałem w swoim Apollo 64 mega i było spoko,sam lutowałem drugą podstawkę,którą wyrwałem ze starego grzyba.Trzeba tylko jeśli to możliwe postarać się o dwie takie same kośći,bo Apollak lubi być tu kapryśny,pomaga czasem zamiana ich miejscami,oczywiście dobry kontakt,to podstawa dobra lupa i mocne światło do sprawdzenia.Efunzine z tego,co wiem sprzedaje sprawdzane kośći kupowałem u nich.

[#6] Re: Drugi slot pamięci

@Grisza, post #5

Było już na tym forum dużo o pamięciach do Apolla. Jest dokładnie tak jak piszesz - miałem tę kartę i byłem bardzo zadowolony, ale pamięci dobierałem pół roku zanim trafiłem odpowiednie. Teraz mam Blizzarda z 256 RAM i nie narzekam W tym przypadku obstawiam uszkodzoną mechanicznie/elektrycznie podstawkę SIMM.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem