[#1] FAST ATA i AmigaOS3.9
Witam, próbowałem postawić system 3.1 z dawnymi swoimi konfigami, ale przy mediatorze + Apollo 1240 + FastATA, nie dałem rady (ciągle się coś gryzło, zwieszało, nie działało). W końcu postanowiłem zainstalować AOS3.9.

Wszystkie problemy związane z niestabilnością systemu zniknęły. Jednak po kolejnym restarcie komputera straciłem możliwość korzystania z CD. Pomyślałem, że zainstaluję ponownie sterowniki do FastATA i po tym moim wyczynie system przestał się w ogóle wczytywać. Nie mam pojęcia o co kaman :(

Pytanie z innej beczki. W jaki sposób najlepiej skonfigurować połączenie TCP/IP w AOS3.9? Mam jak wspomniałem Mediatora oraz kartę FastEthernet.

[#2] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #1

W jaki sposób najlepiej skonfigurować połączenie TCP/IP w AOS3.9?

Skoro już stworzyłeś offtopic we własnym wątku ;) ... Nie wiem jak jest najlepiej, ale najprościej użyć dołączonego do OS3.9 pakietu Genesis.

Klika się przycisk w jego interfejsie konfiguracyjnym i podaje takie informacje jak nazwa urządzenia karty sieciowej, unit, numery IP, maski, routery, dnsy itd. Po czym nagle sieć działa.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2011 23:50:07
[#3] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@strim, post #2

OK :) Wszystko pięknie, tylko właśnie nie mogę uruchomić CD-ROMu. Urządzenie jest zapięte jako master na drugiej taśmie. W ATA3Prefs jest normalnie widoczne. na WB3.1 AllegroCDFS działało pięknie, po instalacji AOS3.9 już nie chcą. Co więcej czasem podczas uruchmiania CD3: (bo ten ma unit=2) system się zawiesza :( Co się z czym gryzie ?

[#4] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #3

W OS3.9 jest domyślnie zainstalowany CacheCDFS, może jest konflikt między nimi?

[#5] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@strim, post #4

Wykasowałem AllegroCDFS oraz przywróciłem mountlistę od CacheCDFS - ale efektu dalej niestety brak.

[#6] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #3

Hej!Sprawdż,czy masz zainstalowany system obsługi CDROM-u u mnie musiałem go dogrywać przez instaler płyty z OS-em.Sprawdz nr unit HDTOOLBOXEM,czasem też pomaga wrzucenie CD0 do WBStartup,niektóre cdromy długo się "rozkręcają"

[#7] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #5

Jeśli zainstalowałeś BoingBagi to MUSISZ wyłączyć nową scsi.device z AmigaOS ROM Update. W startup-sequence zmień wiersz "C:Setpatch QUIET" na "C:SetPatch SKIPROMMODULES scsi.device QUIET". Wtedy możesz bezpiecznie ładować sterownik FastATA i wszystko powinno działać.

Sprawdź też 3 razy mountlistę dla CD-ROMu, czy podałeś dobry device (podana nazwa UWZGLĘDNIA małe i duże litery) i unit.

Na koniec sugeruję, aby montować CD-ROM już po załadowaniu sterownika Fast-ATA.

[#8] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@altcomputing, post #7

Dodam od siebie że po takiej zmianie trzeba wyłączyć Amigę na kilka sec aby to zadziałało. ;)

[#9] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@Thom/CT, post #8

Tylko teraz jak z płyty zainstalować CacheCDFS, jeżeli nie mogę uruchomić CD-ROMu :(

[#10] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #3

Sprawdź Unity w ikonce lub mountliście (Devs/DOSDrivers). Pierwsze urządzenie na drugiej taśmie to Unit2.

Pierwsze na pierwszej taśmie czyli HD, to Unit0
, drugie to Unit1 itd.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 15:10:10
[#11] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #1

Ja instalowalem OS 3.9 na prawie "goly" OS 3.1 . Najpierw zainstalowalem oprogramowanie do fasty pod OS 3.1 i pozniej OS 3.9, juz nic do obslugi CD nie musialem instalowac.

[#12] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@PrzemasIII, post #11

Ja zrobiłem tak samo, ale niestety po pierwszym resecie po zainstalowaniu AOS 3.9 CD-ROM przestał współpracować. Do momentu resetu płyta normalnie działała.

[#13] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #12

Unieaktywnij (wyśrednikuj) zatem linijkę w startup-seguence która związana jest z FastIDE, IDEFix lub coś na IDE lub EIDE (nie mam pod reką s-s z WB 3.9 i nie mogę sprawdzić).

Pewnie WB3.9 zainstalował sobie też swoje stery do CD - CacheCDFS.
Po wyśrednikowaniu zianstaluj jeszcze raz sterowniki do FastATA i sprawdź Unity.
[#14] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #12

jakiej wersji fast ata uzywasz i jakiej wersji oprogramowania ?

[#15] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #9

Zamień mount listę CD-ROMu z AOS3.9 na tę z AOS3.1 . Ja tak zrobiłem i działa do tej pory jak ta lala. A też po instalacji OS3.9 CD-ROM automagicznie zniknął, gdzie wcześniej był bo w końcu zainstalowałem z niego AOS3.9.

A i chyba, jeszcze zmodyfikowałem linię ze sterownikiem scsi.device. Teraz nie pamiętam ale jak będziesz chciał to wieczorkiem mogę podesłać tę mount listę albo tutaj wkleić.

Aaa u mnie taki efekt był na standardowym kontrolerze A1200.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 17:53:36
[#16] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@PrzemasIII, post #14

Używam FastATA GOLD, sterowniki FastATA99v71a34. Do mojej walki z CD-ROM doszła jeszcze walka z niestabilnością systemu. Chyba najpierw oddam moją Apollo 1240 do odnowy biologicznej, bo w chwili obecnej nie bardzo się da pracować na Amidze :(

Będę wdzięczny za udostępnienie działającego S-S z AOS 3.9 oraz mount listy do CD.

[#17] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #16

Mój S-S masz tutaj:

S-S

A mount listę z CD za chwilkę wrzucę, muszę przerzucić się na Ami i z niej wkleić ją:

/* $VER: CD0 2.40 (14.12.97)
*
* CD-ROM filesystem mount entry
*/

Device = scsi.device
Unit = 1
FileSystem = L:CDFileSystem
Flags = 0
BlocksPerTrack = 32
BlockSize = 2048
Reserved = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 11000
Surfaces = 1
Buffers = 64
BufMemType = 1
Mask = 0x7fffffff
GlobVec = -1
Priority = 10
DosType = 0x43444653
StackSize = 600
Mount = 1

Control = "LC BL=8 FB=32"

/* Control field template:
*
* LC=LOWERCASE/S,CS=CASESENSE/S,
* HF=HFSFIRST/S,LN=LONGNAMES/S,TD=TRACKDISK/S,
* BL=BUFFERLINES/K/N,FB=FILEBUFFERS/K/N,
* DC=DISKCHANGE/K/N,MT=MOTORTIME/K/N,
* SD=STARTDELAY/K/N,TDC=TDCHANGE/S,
* TOSHIBA/S,OLDMODE/S
*/

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 23:17:44
[#18] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #16

Sprawdź pocztę.

Pozdr.

[#19] Re: FAST ATA i AmigaOS3.9

@ITU, post #16

Tak jak poprzednicy pisali, wywal lub unieaktywnij linijki w s-s odpowiedzialne za drivery dotyczące napędu CD-ROM.
Czyli wszystko co poniżej (pozostawiając jedynie SetPatch QUIET z ewentualnymi opcjami).

If EXISTS C:SquirrelSCSI
C:SquirrelSCSI
EndIf

Set SCSIUpdate 1
If EXISTS C:IDEFix
C:IDEFix
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Expansion/XSurfIDE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If EXISTS SYS:Prefs/Env-Archive/NOSCSIUPDATE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
If $SCSIUpdate EQ 1
SetPatch QUIET
Else
SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET
EndIf
Unset SCSIUpdate

FastATA Gold używa AllegroCDFS, więc skorzystaj z mountlisty zawartej w paczce ze sterownikami. Wybierz CD2 (dla napędu master na porcie drugim), a nie CD3.

Dodatkowa informacja dla osób używających FastATA.

Ja miałem ostatnio problem z FA. Amiga musiała się dobrych kilka minut (około 5-10) rozgrzewać zanim dysk został wykryty (nie pomagały resety). A na sam koniec FA przestała być widoczna w systemie. ATA3Driver zgłaszał, że nie znalazł kontrolera.
Podejrzewałem wszystko od padniętej płyty, poprzez padniętego Blizzarda lub dysk, po problemy z MACHAmi na FA (co też sugerował miły Pan z Elboxu).
Po dokładnym obejrzeniu FA okazało się, że na jej płytce drukowanej są zimne luty (około 20). Po poprawieniu tego feleru Amiga rusza z kopyta i skończyły się problemy ze stabilnością systemu.

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2011 09:36:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem