[#1] Folia klawiatury do A500
Okazalo sie, ze w mojej AMI uszkodzona jest jednak folia a nie elektronika (nie dziala dolna czesc klawiatury). Probowalem namierzyc uszkodzenie ale nie moge nigdzie go zlokalizowac.
Wobec tego chetnie kupie taka folie , jesli ktos ma do sprzedania prosze o kontakt.
pzdr

[#2] Re: Folia klawiatury do A500

@rs2008, post #1

Witam,

PPA ma dział "giełda" i takie ogłoszenia się tam umieszcza.

Podrawiam

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 22:38:37
[#3] Re: Folia klawiatury do A500

@rs2008, post #1

Ścieżki na folii można naprawić tanim kosztem.
Ja najpierw odtłuszczam alkoholem miejsce na folii a następnie poprawiam uszkodzoną część lakierem przewodzącym do naprawy grzania szyb w samochodach.
Koszt mieści się w okolicach ok. 10 zł. (zależne od jakości lakieru).

[#4] Re: Folia klawiatury do A500

@Thom/CT, post #2

Fakt, przepraszam szuykalem gieldy w watkach forum.

[#5] Re: Folia klawiatury do A500

@LeszczAmiga, post #3

Probowalem juz , niestety bez rezultatu.

[#6] Re: Folia klawiatury do A500

@rs2008, post #5

Kiedyś widziałem jak ktoś naprawiał klawiaturę do mac-a za pomocą pasków foli alumiowej przyklejonej taśmą klejącą.
Niestety nie wiem jaka jest trwałość takiego rozwiązania.

[#7] Re: Folia klawiatury do A500

@rs2008, post #5

Wątek stary ale myślę że ta usterka często się zdarza.
W każdym bądź radzie w mojej A500 po ściągnięciu ze strychu też przestała działać klawiatura.
Po diagnostyce okazało się że część elektroniczna jest ok. Natomiast uszkodziła się folia choć nie widać pęknięć. Po prostu w kilku miejscach na ścieżki które powinny przewodzić nie przewodzą.
Zastanawiam się czy folii nie dało by się zastąpić cienkim laminatem.
Będę w każdym bądź razie próbował.pomysł
[#8] Re: Folia klawiatury do A500

@marko_xx, post #7

Najlepiej rozwiązana klawirka produkcji Commodore to ta z C64 w A500 tez nie jest źle bo zamiast folii jest wtyk tylko tak jak koledzy zauważyli czesto coś dzieje się z folią pod klawiszami coś nie przewodzi i pewne klawisze nie działają trochę mniej problemów jest z folią w A600,1200 ale za to czeste wypięcia taśmy powodują wiadomy efekt...dlatego ja wymontowałem sobie w cholercie klawiaturę w A1200 a w jej miejsce wmontowałem interejs klawiatury PC byłbym wniebowziety gdybym trafił jakąś klawiaturę która jakoś dałaby się wmontowac w miejsce tej amigowej nigdy nie przepadałem za obudowami tower chcociaż do teraz wspominam gdy "kolekcjonerowi" opchnąłem kompletnego e/boxa za wyjątkiem wspomnianego wyżej interejsu z instrukcją i dowodami zakupu za 50pln a jakie ceny osiąga takie rozwiązanie teraz bo obudowa była mi zbędna ale cóż life is brutal gdzieś zarobi się a gdzieś straci.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2012 17:35:56 przez miro_78
[#9] Re: Folia klawiatury do A500

@miro_78, post #8

A u mnie nie działa kombinacja ctrl+Amiga+Amiga. Czasem mignie caps lock ale komp sie nie resetuje.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2012 19:47:58 przez glichtanski
[#10] Re: Folia klawiatury do A500

@glichtanski, post #9

A ty może być problem z czym innym U5GARY
[#11] Re: Folia klawiatury do A500

@Dark_luke, post #10

A moze tylko folia, bo jak pisalem wczesniej capslock mignie czasami, nie zawsze po nacisnieciu resetu. Gdy przeczyscilem styki na folii alkoholem to po nacisnieciu np. f1, e, d, c wyswietlalo sie kilkanascie roznych znakow, niezaleznie od nacisnietego klawisza zawsze byly to te same znaki. Wczoraj uzywalem komputera i nie bylo zadnej reakcji na reset.
[#12] Re: Folia klawiatury do A500

@glichtanski, post #11

Jeżeli nie działa reset to ja bym stawiał na folię.
Wczoraj to rozgryzłem.
Reset nie jest realizowany przez kontroler klawiatury (6570) tylko poprzez scalaczek 74ls27.
Wciśnięcie kombinacji klawiszy Lamiga+Pamiga+CTRL powoduje podanie stanu niskiego na potrójną bramkę NOR (7427) a z jej wyjścia stan niski na pin _RES - nr.3 w złączu klawiatury.
Można to zasymulować zwierając 3 i 6 pin złącza klawiatury u mnie przewód czerwony z zielonym.
Jeżeli się zresetuje a nie resetuje się z klawiatury to na 99% folia.
Pozdrawiam.
[#13] Re: Folia klawiatury do A500

@marko_xx, post #12

Wyprobuje to jak tylko bede mial mozliwosc.
[#14] Re: Folia klawiatury do A500

@marko_xx, post #12

Nie trzeba nic zwierać wystarczy złącze klawiatury wyjąć i włożyć po odpaleniu Amigi.
Jeśli ok to będzie reset.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem