[#1] AmigaOS jaki polecacie
Posiadam A1200 z kartą turbo Blizzard 1230/40 MKII wraz z 16 mb fast. W niedalekiej przyszłości planuję wymianę kicka z wersji 3.0 na 3.1 oraz zakup systemu 3.5 lub 3.9 który z nich polecacie i dlaczego?. Zastanawiam się też nad zmianą systemu plików z FFS na SFS lub PFS wszelkie sugestie będą mile widziane. I ostatnie pytanie czy zajmuje się ktoś przeróbkami PC-towskich obudów desktop? Mam co prawda obudowę Tower Elbox która po renowacji będzie fajnie wyglądała ale szukam czegoś mniejszego co możnaby spokojnie położyć na biurku.

[#2] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #1

OS 3.9, ponieważ jest nowszy. Będzie mniej łatania. Niestety jest znacznie droższy od 3.5. :(

Oba systemy są bardzo podobne, jednak w 3.5 zapewne będziesz chciał dołożyć nieco gadżetów z 3.9. Pozostaje zabawa w dorzucanie komponentów, a w zależności od zdolności efekty mogą być różne.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co będziesz na tym sprzęcie robił. Jeśli tylko granie to może wystarczy 3.1, coś więcej warto wejść w nowszy system.
Osobiście przeszedłem ostatnio z 3.5 na 3.9 i jestem zadowolony ze zmiany.

SFS czy PFS (jest już również free) możesz zainstalować pod każdym z nich.

[#3] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Mordimer, post #2

Komputer będzie używany do wszystkiego po trochu głównie z naciskiem na gry,grafika 2D, programowanie - Amos w przyszłości assembler, mp3 raczej odpada - za słaby procek, grafika 3D raczej też odpada nie ma co zażynać klasyka skoro to samo mogę robić na bardziej zaawansowanym sprzęcie dużo szybciej. Mam w sumie dylemat bo mogę kupić taniej OS3.5 i czekać opinie na temat OS 4.x dla klasyka albo kupić odrazu O.S 3.9 i dać sobie siana z przesiadkami na wyższe OS-y.

[#4] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #1

Systemy powyżej 3.1 są godne polecenia dla osób z dużymi dyskami i ekranami wyświetlającymi rozdzielczości z kwadratowymi pikselami (minimum 640x480).
Dla pozostałych nie są specjalnie trafnym wyborem, ale oczywiście używać się da, jeśli bardzo chcesz to oczywiście nowszy czyli 3.9.

Pozdrawiam
[#5] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #1

3.9 jeśli chcesz mieć bardziej nowoczesny system i korzystać stabilnie z pakietu StormC. Ale prawda jest taka że im wyższa wersja systemu tym wyższe wymagania. 3.9 uruchamiałem jeszcze na A4000 z CyberStormem 060 ale dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez PPC. Z drugiej strony większość gier starszych nie ma pojęcia o PPC. Na szczęście jest Exodus ;)
[#6] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Mordimer, post #2

w sumie to mozesz sobie sam zrobic 3.9 .. spaczowac 3.1 wszystko da sie to samo uzyskac kwestia czasu i pracy.
jak lubisz latwizne to zainstaluj sobie AmigSYS 4 R13 AGA...

mi jednak taka kompilacja sie nie podobala .. i w dodatku moja 060 dziala wolniej na tym niz na moim systemie z 1995 r + update'y o prawie 3 mipsy mniej..

AmigaOS3.9 ma w zasadzie wazna rzecz od razu wbudowana obsluge duzych dyskow .. w 3.0 mozna to tez uzyskac paczujac SCSI.DEVICE do ver 44.6 ale o tym pewnie wiesz

Twoj blizard obsluzy 32 MB zainwestuj w pamiec

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 17:25:00
[#7] Re: AmigaOS jaki polecacie

@HOŁDYS, post #6

Mój blizek obsłuży w zasadzie max do 64MB po 32MB w jednym slocie skorzystałem ze schematu zworek ale max udało mi się uzyskać 16MB mam 11 kości sprawnych ale zdaje się że wszystkie co mam są max do 8MB. Ciekawostka kupiłem przejściówkę myszy na USB do Amigi mysz nie działa za cholerę skorzystałem z podkładki chłodzącej dla laptopa z hubami mysz nadal nie działa prawdopodobnie korzysta z jakiegoś dziwnego protokołu ale mniejsza o to podłączona podkładka chłodząca działa dzięki czemu dodatkowo chłodzę sobie turbo bo się troszkę skubany nagrzewa.

[#8] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #1

Jeśli system pod m68k, to OS3.9 BoingBag #2.

Dlaczego akurat tak zamiast patchować OS 3.0 lub 3.1? Ponieważ udaje się w takiej konfiguracji wyeliminować tysiące łatek, które pod pozorem zwiększenia wydajności i popraw wyglądu powodują średnio 98% wszystkich zwiech systemu. Znakomitym przykładem jest tutaj MCP (znane także jako Master Crash Panel). Po wyeliminowaniu tej łatki ze swojego systemu nagle zdziwiłem się jak bardzo stabilny może być AmigaOS. A większość opcji przyspieszających (FastExec i inne) są od razu wbudowane już w exec.library z OS3.9. Odpada też wymóg stosowania CardReset i CardPatch do korzystania z kart sieciowych PCMCIA (karty te nie znikają po resecie komputera). System ma także wbudowany stos TCP/IP jak i masę innych przydatnych funkcji, jak również pełne spolszczenie systemu i większości aplikacji dodatkowych.

Jeśli natomiast to ma być tylko do odpalania gier (WHDLoad), Brilliance lub DPaint, ProTracker + Asm/Trash One + AMOS, to lepiej zostać przy AmigaOS 3.1.

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 18:44:59
[#9] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Mandi^ATO, post #8

Chyba otrzymałem już wystarczającą odpowiedź patchowanie odpada wolę wydać pieniążki na gotowy system niż patchować. Jak wystąpi problem będę miesiącami szukać przyczyny bo jedna łatka będzie się gryzła z drugą łatanie wydaje mi się że dobre jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników Amigi aniżeli ja. Bawiłem się kiedyś MCP ale często Ami łapała zwiechy czerwony albo zółty ekran fakt faktem było parę fajnych bajerów graficznych ale jednak stawiam na stabilność. Narazie zostaję przy 3.1 jak znajdę czas to zrobię przesiadkę na OS 3.9. W przyszłości planuję zmianę 030 na 040 najlepiej Blizzarda (z Apollo podobno są problemy) - dużo większa moc zastanawia mnie tylko jak jest z grzaniem się tego proca i czy należy stosować dodatkowe chłodzenie oprócz standardowego już zamontowanego.

[#10] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #9

Ja używam na swojej Amidze pakiet Amiga Forever.
Po uzupełnieniu drobnych braków działa dobrze.
Jeśli chodzi o wersje systemu to AF to bodajże AOS 3.9 BB2 + jakieś łatki.

Pozdrawiam

[#11] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #3

Wspomniałeś tutaj o OS4.x dla klasyka. Ale wiesz, że ten system wymaga karty turbo z procesorem PowerPC?
Jeśli 68k, to najwyżej OS3.9.
[#12] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #7

Mały offtop, też kupiłem na znanym portalu aukcyjnym taką przejściówkę i wiesz co? U mnie też nie działa... Może ktoś ma takie cóś, które działa? Może trzeba jakąś specjalną mysz do tego?

[#13] Re: AmigaOS jaki polecacie

@ITU, post #12

Te przejściówki działają TYLKO z określonymi myszkami. Sam się o tym też przekonałem. Podłączałem chyba z 6 myszek. W najlepszym wypadku mogłem ruszać wskaźnikiem myszki ale prawego klawisza już nie mogłem użyć w Workbenchu ale do boot menu mogłem wchodzić. Myszki muszą pracować, z tego co pamiętam, w standardzie 100% PS2. Kupiłem nawet myszkę z napisem na pudełku PS2 compatible ale i tak nie chciała działać. Tutaj najlepiej podpytać się osoby, która sprzedała jakie myszki poleca.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 09:13:30
[#14] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Tomski, post #13

Procek 040 wymaga dobrego chłodzenia , wiem bo taki mam .Przykleiłem do niego radiator i wiatrak też musi być bo bez niego stabilnie ami działała tylko coś koło 1h 20minut. :D

[#15] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Arkadyy, post #14

A mi ta przejsciowka USB dziala idealnie ;)
Jest kolko po dolozeniu sterownikow.
Oba klawisze myszy pracuja, wiec w early boot, lub w tryb wyboru w ClassicWB mozna wejsc. W grach tak samo
Dziala normalnie z moja glowna mysza logitech mx500, jakims labtec'iem, a nawet z jakims badziewiem za 10zl z marketu!
Albo macie uszkodzone przejsciowki, albo jakies totalne nieszczescie co do myszek ;)
Przejsciowka obsluguje:
Standardowy protokół PS/2
· Microsoft Intellimouse,
· Microsoft Intellimouse Explorer
· Genius NetScroll Optical

Wiec nie jest to "rasowy" kontroler na usb, a bardziej przejsciowka ps2 z wyjsciem usb.
Prawdopodobnie latwo ustalic ktore myszki beda dzialac za pomoca przejsciowki ps2-usb i PC. Te ktore pojda pod przejsciowka ps2 na PC, rusza z ta przejsciowka Ami.
Niestety czesc nowych myszek, szczegolnie tych mniej markowych kompatybilnosc wsteczna z ps2 maja wycieta.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 12:56:15
[#16] Re: AmigaOS jaki polecacie

@karaczan, post #15

A mi ta przejsciowka USB dziala idealnie

Kwestia znalezienia odpowiedniej myszki.
Stare w większości działają, nowe w większości nie działają.
Powodem jest użycie protokołu komunikacyjnego o czym ktoś już wspominał.
Osoba kupujące taki interfejs do Ami i nie mająca pod ręką starych myszek od PC może mieć problemy z zakupem/dobraniem odpowiedniej.
I nie zmieni tego informacja że moje dwie przejściówki (PS2 i USB/PS2) też działają idealnie.

Pozdrawiam
[#17] Re: AmigaOS jaki polecacie

@RadoslawF, post #16

Na pewno z tym interfejsem będą działać wszystkie myszki, które w zestawie mają przelotkę PS2>USB.

[#18] Re: AmigaOS jaki polecacie

@gorzyga, post #17

Na pewno z tym interfejsem będą działać wszystkie myszki, które w zestawie mają przelotkę PS2>USB.

Na logikę biorąc tak powinno być, z praktyki wychodzi coś innego.
Miałem w łapkach myszkę USB z własna przelotką na PS2 która w żadnym z moich interfejsów nie zadziałała.
W pecetach działała na USB jak i na PS2, nawet w PowerMaku działała poprawnie.

Pozdrawiam
[#19] Re: AmigaOS jaki polecacie

@miro_78, post #1

Nie oplaca sie kupowac kicka 3.1, bo system i tak lepiej smiga po zmapowaniu kicka z pliku do fast ramu.

[#20] Re: AmigaOS jaki polecacie

@RadoslawF, post #16

Ja kupiłem najtańszą mysz optyczną A4Tech OptoEcco 612D i działa super. :)

[#21] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Thom/CT, post #20

z tego co widzialem na aukcjach bez problemu dzialaja myszki microsfoftu intellimouse,

[#22] Re: AmigaOS jaki polecacie

@ITU, post #12

ze wszystkich gryzoni, które mam działa tylko stary optyczny logitech M-BD69, ale i tak jest lag w stosunku do oryginalnej, laserowe i inne optyczne nie działają, także ogólnie średnio...

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 20:11:40
[#23] Re: AmigaOS jaki polecacie

@Kilos, post #22

Heh to widze ze mam szczescie ;)
Z czystym sumieniem moge polecic logitecha mx500, niestety dzis juz nowki nie sa dostepne ;(
W pon jak pojde do pracy to moge spisac jeszcze model tego labteca ktory tez ladnie chodzil.
EDIT:
Dziala tez w pelni ta najtansza myszka Vakoss, niestety nie ma opisanego modelu. W kazdym razie najtansze totalnie plastikowe barachlo z marketu za 9.90 ;) Jedyna wada to zauwazalnie wiekszy lag niz u Logitecha

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 21:05:46
[#24] Re: AmigaOS jaki polecacie

@karaczan, post #23

Mi z powodzeniem dziala A4-Tech tania laserowa ;).

[#25] Re: AmigaOS jaki polecacie

@jw_amigowiec, post #24

dodam tylko jeszcze, że adapter w obudowie nie wejdzie do a600 bez przeróbki, więc jak by ktoś do a600 chciał, to imo lepiej chyba odrazu kupić ten co do atari sprzedają, taki w gustownej czerwonej koszulce termokurczliwej ;)

[#26] Re: AmigaOS jaki polecacie

@RadoslawF, post #18

Hmm, ciekawe, dobrze wiedzieć. Gdzieś wyczytałem, że wszystkie mychy z przejściówką USB>PS2 obsługują protokół PS2... Może interfejs do Amigi nie ma pełnej zgodności z PS2. U mnie zadziałały wszystkie myszki które miałem oprócz jednej, małej, laptopowej logitecha.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem